Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 14, 2010

KUALA KANGSAR BANDAR DI RAJA

ok..tak peduli..perlu cerita..takpe kan dua entry..biar semangat membara nak post..kira ganti untuk berapa hari tak post..
sekarang nak cerita pasal kuala kangsar..ok..kepada anak cucuku..buat pengetahuan kalian, ibumu/nenekmu(tak sedap la nenek..omma la..) membesar selama 5 tahun di kuala kangsar..kawasannya sungguh tenang dan nyaman..
buat anak ku, ibumu nak ada antara kalian yang mewarisi ibu untuk belajar di Madrasah Idrisiah suatu hari nanti..(kena mintak izin abimu..ibu tahu abi sporting..)
huh!sudah-sudah!nanti ada jugak yang termuntah baca..ok..
yang sebenarnya nak cerita dari hari khamis, 8hb julai sampai ahad, 11hb julai daku berada di kuala kangsar..
berikut jadual(lebih kurang..)sewaktu berada di sana..
8hb khamis:
naik bas pukul 2petang di jalan duta..sampai kuala kangsar 430petang..(serious terkejut beruk!!2jam setengah je kl-kk??)
saudara makcik maria datang ambil di stesyen bas..
sampai tengok tv episod terakhir dendam orang minyak..
makan nasi..
sambung tengok tv..
siap-siap maghrib..
malam packing kerepek@cenderahati..(saudara makcik maria nak kahwinkan anak.. jealous i..)
sembang-sembang dengan anak dara makcik tu..ina..
tengok tv benci bilang cinta..
tidur..

9hb jumaat:
bangun pagi gosok gigi..(sila nyanyi ye adik-adik)
kupas bawang..
breakfast..
basuh udang..
basuh ayam..tak sedar dah zohor!!
mandi..(kantoi anak dara mandi tengahari..nak save baju ye..)
solat zohor..
siap-siap nak pergi sekolah tercinta..
sembang-sembang petang dengan warga MADID..
sir hamdan sampai tuk ambil anak murid tercinta..
singgah kebun kutip buah durian..i like..
sampai rumah sir..jap-jap..ni sir hamdan saya..


terima kasih kepada pihak penaja facebook..gambar ketika muda ye..sila lihat..2004..sekarang 2010..hehe


ok sambung..sampai-sampai saya masuk bilik..sebab sir nak tidur..
saya dah ganggu time tidur sir dan makcik ye..
petang tu makan cucur ikan bilis yang dibancuh oleh makcik rokiah serta di goreng oleh saya..
ada kawan makcik datang..makan bersama..enak katanya..tengok tangan la..ceh..ceh..
then solat maghrib..
keluar makan bertiga..ya..dah macam satu family..maaf ye anas..akak pinjam mama dan abah kamu..hehe
makan tomyam, nasi putih, ayam goreng kunyit, telur dadar(harus) berserta kailan ikan masin..berairkan jus oren..
balik singgah rumah kakak sir..abang ipar kurang sihat..
sampai rumah tengok tv..
tidur..


10hb sabtu:

mandi..bersiap..
nak pergi..(lupa apa nama tempatnya..kehkehkeh)yang pasti tempat kem motivasi anak-anak murid makcik rokiah..
singgah rumah makcik sir..hantar gambar..
pergi kem tu..
balik tukar baju nak pergi kenduri..
makan tengahari di kenduri..
balik singgah kuala ke kedai camera..kedai
Photostat..
balik..semua tidur..hehe
asar..minum petang di bawah pohon rambutan..
pergi rumah ustazah nik..kawan makcik..
balik singgah kebun kutip durian..
tolong siang sayur..
malam lepas maghrib keluar ke rumah adik sir..hantar durian..
balik rumah makan ikan goreng, nasi putih dan sup sayur..sangat sedap..
tengok tv..tengok fb makcik dan sir..
tidur..

11hb..ahad:

tunggu umi datang ambil..
konon pandai nak betulkan pc..last-last pc itam terus tak boleh buka..maaf ye makcik..sir..T.T
umi dan makcik maria sampai..macam jejak kasih ye..
umi first time jumpa makcik..
makan durian..
sembang-sembang tengahari..
solat zohor..
makan tengahari..
sir hantar balik rumah saudara makcik maria..


ok..tak adil letak gambar sir sorang..ni mereka berdua..


ehsan dari facebook juga..hehe

thats all..thanks..=)

Tuesday, July 13, 2010

tunai janji

ok..seperti yang dijanjikan pada entry yang lepas..saya nak cerita pasal what happen in plkn..huhu
ok..just nak share perkara yang agak memalukan..(sangat memalukan sebenarnya)
bermulalah al kisah..seorang gadis sunti yang menghadirkan diri di plkn kerana tergolong dalam golongan orang-orang yang terpilih..T.T ok..kisah ini berlaku pada hari tak ingat dan tarikh tak ingat..yang pasti pada tahun 2007, bertempat di kem sentosa chenderiang tapah perak..time tu kem mengadakan hari keluarga..
saya mewakili kompeni saya yang sangat cemerlang dan gemilang iaitu kompeni charlie, menyertai bahagian flying fox bawak bendera..sangat berbangga kerana terpilih..
ok..disebabkan itu, diri ini perlu lah berpakaian celoreng lengkap..smart..
dan pada hari yang sama, kompeni charlie perlu berkawal untuk sesi yang terakhir..(alaa..macam kalau mak-mak datang tu wat announce la.."perhatian kepada polan bin polan..sila hadir ke pondok jaga kerana ibu anda ingin berjumpa..haa..lebih kurang macam tu ye..)
so, yang dah tamat untuk bahagian dia dah boleh balik dorm la..sebagai orang yang bertanggungjawab menjaga keselamatan kem..chewah..saya pun tak balik ke dorm demi memenuhi tanggungjawab yang diberikan..(menyampahnya aku..haha)tak lama selepas itu, datang ketua jurulatih(ya ampun..tak ingat gila nama apa..) pesan suruh buat announce semua pelatih dikehendaki berkumpul di padang kawad pada pukul 6petang..(betul ke pukul6??sumpah tak ingat!!)then bermulalah sesi soal jawab seperti dibawah..
Mira: kj, kena pakai baju apa?
KJ: pakai apa pun..janji pakai baju..
Mira: ok..terima kasih kj..
kj hensem betul la..(rekaan semata-mata)
lebih kurang macam tu la dailognya..
lepas dah tamat waktu melawat, saya pun memutuskan untuk solat asar di surau..lepas solat asar, tertidur dek keletihan..tiba-tiba..(jeng..jeng..jeng..)telifon ku berbunyi..(tak ingat dah pasang ringtone apa waktu tu)
siapa ntah telifon..tanya aku kat mana..suruh pergi padang kawad..aku dan beberapa lagi kawanku bergegas sambil berlari-lari ke padang kawad..(serius gelabah gila..ko pergi plkn ko tau la)dengan nak pakai boot nye!!(aku paling menyampah pakai "kasut" jenis ni!!)tak sempat la nk ikat-ikat tali..sarung je..bila dah sampai-sampai padang kawad tu!!mak ai...diri ku sorang je yang pakai celoreng dalam lebih kurang 500 makhluk kat situ..dah la lambat!!memamg memalukan..balik-balik tu terus daku cabut balik bilik..pergi makan pun tak lalu..
mungkin ada yang baca ni kata tak de la apa sangat pun..tapi bagi daku memanglah sangat-sangat tebal muka..satu lagi kesilapan dilakukan, patutnya siapa lambat kena buat pusingan..denda la tu..tapi sebab daku lari..daku percaya ada yang marah tak puas hati..maaf sangat-sangat..itu antara kesilapan yang dilakukan..patutnya terima denda..tapi time tu tak dapat nak fikir dengan rasional..
itu je yang nak kongsi pun..
moral of story..
semoga kisah ini memberi pengajaran ye,,
1)jangan tidur lepas asar..kahkahkah(betul la!!nanti gila wo..)
2) plkn perlu hapuskan kasut boot..(ustaz asta kata dose nyusahkan orang tahu!!)
3)terima denda atas kesilapan..malu sekejap je..

ok..thats all..thanks..=)

p/s: selain tak suka kasut boot, daku benci kawad!!

Wednesday, July 7, 2010

impianku


okay..cerita pasal impian, saya teringat waktu di plkn dulu, dalam kelas cb(character building) cikgu kata kita kena ceritakan impian kita dekat orang-orang yang terdekat..(berapa banyak dekat da..)ok..sebagai seorang peserta yang taknak sia-siakan pengalaman dan ilmu yang di ajar..jadi..dengan ini..saya dengan suka duka nya, ingin mengumumkan segala impian yang saya masih ingat dan terlintas pada ketika ini..yeah!!(syok sendiri)
1) mempunyai suami dan keluarga bahagia..termasuk anak yang soleh solehah..plus comel lote..(mesti la..wajib ni..)
2) bawa umi ke mekah buat umrah..
3) mempunyai sahabat sejati..*
4 ) belajar selama mungkin..(tak semestinya kena masuk u..mungkin juga ke kelas-kelas di masjid atau di surau-surau berdekatan ye..)
5) memiliki rumah..*
6) memiliki kereta..
7) memiliki lesen B2 dan D..*
8) memiliki laptop..*
9) memiliki camera DSLR..semakin gila sejak akhir-akhir ni!!
10) daki gunung..(larat lagi ke??dah makin kembang ni..huh!)
11) menikmati suasana penuh romantis bersama yang tersayang..(kalau boleh nak selalu..hehe)
12) ada lebih dari seratus koleksi novel..(sejak akhir-akhir ni dah tak rajin beli..takde masa nak baca..-_-")
13) melancung ke negara romantikus venise Italy..
14) owh..sangat berharap kejayaan belog ini..anda semua perlu membantu saya!!
15) nak menghadiri reunion dengan kawan-kawan sekolah pada usia 30 tahun..( tak sabar rasa nya!!semoga panjang umur..)
16) nak hantar anak bersekolah di sekolah lama saya iaitu Madrasah Idrisiah..ye..saya mahu anak saya menghirup udara segar disana..rindu sungguh!!
17) menjadi seorang yang cantik dan berilmu!!ok fine..saya sedar saya tak cantik dari segi rupa..mungkin saya boleh cantik dari sudut hati..moga-moga!!
18) mengerjakan haji sebelum berusia 40 tahun..

cukup tak??
okay..yang ada * means dah tercapai alhamdulillah..itu antara impian saya time kena buat senarai impian di plkn dulu..mesti ada yang cakap, ekeleh..poyo nya budak ni..saya tak kisah ok..
saya saja senaraikan semoga satu hari nanti cucu saya dapat baca..dan saya boleh cerita..time nenek kat plkn dulu..nenek senaraikan impian nenek..tengok sekarang nenek dah capai semua..termasuk lah dapat ayah kamu dan cucu yang nakal-nakal ni..(^_^")

okay..ni tengah merajuk dengan my bibi..(macam takde kene mengene..bukan macam..memag takde kene mengene pun!!!)mungkinkah dia keletihan dan ter tidur??atau saja taknak layan saya yang tengah merajuk??(-_-")
fine..dia dah tahu last-last saya yang menyerah dulu..
kenapalah saya tak reti nak merajuk lama-lama???
boleh ke nak capai impian no 11 ni?? dia macam tak hairan je..tak apalah..mungkin dlm 18 ada 2, 3 yang tak tercapai..tapi harap sangat lah dapat tercapai semuanya..tak lah keterlaluan sangat kan??kan??kan??ok..disini saja nak sertakan pic di plkn dulu..


hehe..macam semut..


sorry saya tak banyak gamba di plkn..apa pun semoga segala memori kekal di ingatan..tiba-tiba ada satu story yang nak kena cerita..tapi nanti lah ye..saya pasti cerita bila-bila saya free..ceceh..macam la busy sangat..hehe

ok..thats all..thanks...

good morning!!(^_^)

hehe..semangat tak entry?tu ucapan dengan sepenuh perasaan tahu!!hehe
sebab julung-julung kalinya dapat wish good morning..(faham ke tak??faham ke tak??)
ok..buat-buat tak faham please..;p
ni pun bangun awal kerana umi..pagi tadi umi sapu losyen apa ntah..
umi yang semangat nak menguruskan anaknya yang dah semakin mengembang ni!!
losyen tu sepatutnya panas..guest what!!lepas umi habis sapu losyen, aku gigil kesejukan!!hehe
mula-mula bekubung(betul ke?ke bekubang??ahh..lantak la..) dengan selimut..
tak tahan sejuk pergi tutup kipas..tak tahan juga..last-last keluar bilik duduk kat umi..peluk kaki pun jadi..sememangnya peluk tubuh manusia dapat menghangatkan suasana..ececeh..hehe
betul..tak tipu..betul punya..memang hangat peluk umi..baru la ok sikit..
maybe sebab losyen tu berangin kan..thats why jadi sejuk..hehe
apa pun terima kasih umi..atas segala usahamu..dan juga dapat buat adik bangun awal pagi..=)
sayang umi...
tiba-tiba(jeng..jeng..jeng..)hehe..takde apa pun..telefon berbunyi ring..ring..ring..(sila menyanyi ye adik-adik) makcik maria call ajak umi pergi kelas..ok..mengganggu waktu kami bermesra betul..(ish..ish..) now i'm alone..ok..nak kena setelkan thesis..chayok..chayok!!


"menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah syurga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…"

thats all..thanks...






Tuesday, July 6, 2010

isra' mikraj


...بسم الله الرحمن الرحيم...
ok..nak story..pagi tadi saya bangun agak awal dari hari-hari yang lain..alhamdulillah..(^_^)
itu adalah kerana nak ikut umi ke kelas ustaz Faizal di surau al falah taman ehsan..
saya memang suka join umi kalau kelas ni..
ustaznya sangat menyeronokkan..
huraiannya sangat tepat dan jelas..
dengan penyampaian yang sangat bertenaga..hehe
kelas tu pun selalu penuh..
macam biasa, dipenuhi oleh golongan ibu-ibu dan bapa-bapa yang dah pencen..
maklum lah..yang muda-muda sibuk ke pejabat pada waktu begini..
kelas ustaz ni memang setiap selasa 8.30am..
ok..ok..taknak cerita panjang-panjang..
just nak berkongsi dengan tuan-tuan dan puan-puan apa yang saya masih ingat..=p

semua tahu perjalanan Nabi Muhammad صلى الله عليه والسلام sepanjag malam isra' dan mikraj melalui satu perjalanan yang panjang..
perjalanan yang panjang untuk bertemu Allah..
begitulah kita manusia biasa..
perlu melalui perjalanan yang panjang untuk bertemu Allah pada akhirnya..
sepanjang malam isra' mikraj, para alim ulama' dapat menyimpulkan 4 perkara utama yang perlu ditekankan dalam kehidupan ini..
1) pembelahan dada nabi dan penyucian hati..ianya memberi maksud kita perlu sentiasa membersihkan hati..antara kaedahnya ialah dengan mendirikan solat taubat..ini kerana hati menjadi sasaran utama syaitan dalam merosakkan umat nabiMuhammad صلى الله عليه والسلام..
2)peristiwa nabi melihat satu kaum yang sedang bercucuk tanam dan terus menuai hasil tanaman mereka..dan setelah dituai, hasil tanaman berbuah semula. hal ini berlaku berulang-ulang kali..jibrail memberitahu itulah kaum yang sentiasa berjihad..peristiwa ini menekankan bahawa kita perlu sentiasa bersedia untuk berjihad..
3) jibrail mengarahkan nabi sembahyang sunat dalam perjalanan isra' mikraj..ini memberi makna kita perlu sentiasa menjaga solat..
4) selain itu, banyak kisah yang menceritakan hal melihat seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang kecil,kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka, serta satu kaum lelaki dan perempuan memakan daging yang busuk..sedangkan disebelah mereka ada daging yang elok dan sudah masak..semua kisah ini berkaitan dengan kesalahan lidah dan kemaluan..ini memberi makna kita perlu menekankanpenjagaan lidah dan kemaluan..



inilah ustaz Faizal.. lecturer um..

ok..cukup sampai disini..maaf andai tersalah penyampaian dan membuatkan orang tersalah faham..saya insan yang jahil..masih perlu banyak belajar dan membaca..
thats all..thanks..=)

Monday, July 5, 2010

world banknotes


ok..tonight before i sleep, i want to share something with readers..(hopefully someone will read..;p)
sebenarnya time sekolah lagi dah minat buat collection notes ni..
tapi one day all my collections hilang entah ke mana..
than menyepi je...
that time pun tak berapa banyak..
tapi duit singapore memang banyak!!
sebab my uncle "pak tam" duduk johor and doing dadih business at singapore..
bila raya pak tam bagi note singapore..
yang lain maybe note indonesia..ayah bagi..
yang banyak pun duit lama RM5, RM10, dan RM2..
lepas dari hilang ada jugak simpan sikit-sikit..
tak mencari pun..
mana yang orang bagi je..
just yang RM10 memang tukar dengan kawan..dah tak ingat siapa..soOoo sorry...
hinggalah pada tahun 2010..
setelah berkunjung ke pesta buku..
terlihat sebuah booth yang menjual notes..
sangat kagum hingga tak sedar lama berdiri di situ..
nak dijadikan cerita, itulah kali pertama saya mula membeli notes and i'm addicted!!
sampai 3 kali ke pesta buku untuk membeli notes..
act teman orang..tapi bila dah sampai pwtc, memang teringatkan notes je..
sampai saya telah mempengaruhi sahabat saya cik Rahmah!!hehe
saya tidak bersalah!!mula-mula dia tak berminat..
jalan tempat lain..dah tunggu saya lama sangat..beliau pun mula melihat-lihat dan terus jatuh cinta pada notes yang sangat banyak atas table tu!!!hehe
ok..now i would like to show them..


tuan-tuan dan puan-puan..ini adalah note arab republic of egypt..
sangat teramatlah kecil..sebijik macam duit jutaria!!tp ni note betul ye..tak tipu..betul punya..
yang ni duit india la kalau tak silap..;p apa pun tak faham!!no pun tak taw..
lupa nak tanya untie mala..hehe..note ni tak berapa nak besar..cute je..
owh..ini duit lebih balik dari indonesia tahun lepas tak silap..hehe
bhutan..saya tak silap eja ye..yes..memang bhutan..bukan hutan!!hehe
brunei..umi bagi..hehe..thanks umi!!mmuahh!!:*
del ecuador..note pada tahun 1988..
ok..ni note burma..sekarang dikenali sebagai myanmar..note ni dah jadi antik ye puan-puan..;p
del peru..banyak benang emas pada note ni..perlu gunakan laser untuk melihat..=)
ni note kamboja..
haa!!i'm trillionaire!!!hehe..kayo-kayo..inilah note paling mahal yang saya beli..tak ingat berapa..tak la sampai ratus..tapi berpuluh la..hehe
tak cantik mana pun..nilai dia yang mahal..sekeping one hundred trillion dollars tu!!
mocambique..negara yang cantik..jarang dengar kan..
ni south korea ok!!i love korea!!hehe..around 1985..
ok..note brasil ni..boleh la pergi melancong nanti..hehe
pangako sayo....hehe
hehe..yang ni collectors panggil duit jamaluddin hassan..;p
ade rupa macam dia tak??
owh..lihat la gambar siapa..saddam hussien..hehe..yang lebih penting!!look at serial number..
cantik tak?cantik tak?hehe(^_^)
owh sorry..maybe ada yang tak boleh baca..0959595..
mesti lihat!! tengok tu..duit berwarna tu!!mana dapat kat negara lain..thats why its
become my favorite note..;p
my favorite note..de costa rica..


note negara ku MALAYSIA..hehe=)


ada lagi yang tidak di postkan..antaranya note singapore yang tak dapat di scan..memang canggih la singapore!!hehe
ape pun Malaysia is da best!!bukan niat nak letak last..
act upload first then dia jadi last..kesian..kesian..
ok2..dah larut malam..
need to pay attention with my beloved Naimi..in arabic, bila tambah ي belakang jadi saya punya..
contoh:negara= بلاد (bilad)
negara saya= بلادي (biladi)
so, naim=naimi..kikiki;p
thanks to ustaz ustazah yang ajar ilmu ini..hehe
ok..anak dara kena tidur awal untuk bangun awal..
chayok!chayok!
good night..(-_-)

thats all..thanks..

in memory...


my neighbor Mr. Peter just died last Saturday on 3rd july 2010..
i went to his house last night..
for the first time in my life i saw that ceremony..
kalau orang islam just like baca yassin untuk arwah..
tapi mereka baca dalam keadaan berdiri..
bisik kat telinga umi, umi..kita tak letih kan..
sambil baca yassin boleh duduk..hehe
other than that, baru tahu orang christian akan simpan mayat dalam keranda selama shari dua..
bertujuan semoga mayat akan merasa tinngal di rumah buat kali terakhir..
untie mala yang bagi tahu...thanks to her..
untuk orang islam afdhal di cepatkan urusan pengkebumian kan..
oh lupa nak cerita..
sebelum Mr. Peter meninggal, tengahari pada hari kematian,
me, umi, untie mala and veno sempat ziarah mr peter di hospital Selayang..
sad to say..tiada siapa di sebelah beliau..
menunggu saat-saat diambang maut..
untie mala juga beritahu time mr peter meninggal..
just his nephew ada di sebelah..
kemana anak-anak beliau..
yaAllah..jadikan lah aku anak yang solehah..semoga aku tak menyesal suatu hari nanti..
semoga aku juga dikurniakan zuriat yang soleh solehah..




thats all..thanks..=)

trying...

....بسم الله الرحمن الرحيم....
kenapa rasa susah sangat nak mulakan blog ni??
teringin nak ada blog yg menarik..
semoga ada yg sudi membimbing suatu hari nanti..
suka atau banyak bercakap tak menjamin that i can create this blog very well..
so, chayok2!!
harap-harap juga tak hangat-hangat taik ayam la..
semoga diberi masa untuk diluangkan bersama my lovely laptop..hehe(^_^)
diharap blog ini juga bakal memberikan manfaat buat diri sendiri and followers also..ada ke??=p
owh..now 1.43am..
i got 1 message from my bibi..
act, i'm waiting his message while i'm created this blog.. ;p
my eyes getting close and closer..
wanna to text my darling before i get my bed..
so..gotta go..
thanks Allah..finally i have my own blog...(^_^)
ok2!!i'm done..
good night...=)
(-_-)

thats all..thanks...