Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, July 5, 2010

world banknotes


ok..tonight before i sleep, i want to share something with readers..(hopefully someone will read..;p)
sebenarnya time sekolah lagi dah minat buat collection notes ni..
tapi one day all my collections hilang entah ke mana..
than menyepi je...
that time pun tak berapa banyak..
tapi duit singapore memang banyak!!
sebab my uncle "pak tam" duduk johor and doing dadih business at singapore..
bila raya pak tam bagi note singapore..
yang lain maybe note indonesia..ayah bagi..
yang banyak pun duit lama RM5, RM10, dan RM2..
lepas dari hilang ada jugak simpan sikit-sikit..
tak mencari pun..
mana yang orang bagi je..
just yang RM10 memang tukar dengan kawan..dah tak ingat siapa..soOoo sorry...
hinggalah pada tahun 2010..
setelah berkunjung ke pesta buku..
terlihat sebuah booth yang menjual notes..
sangat kagum hingga tak sedar lama berdiri di situ..
nak dijadikan cerita, itulah kali pertama saya mula membeli notes and i'm addicted!!
sampai 3 kali ke pesta buku untuk membeli notes..
act teman orang..tapi bila dah sampai pwtc, memang teringatkan notes je..
sampai saya telah mempengaruhi sahabat saya cik Rahmah!!hehe
saya tidak bersalah!!mula-mula dia tak berminat..
jalan tempat lain..dah tunggu saya lama sangat..beliau pun mula melihat-lihat dan terus jatuh cinta pada notes yang sangat banyak atas table tu!!!hehe
ok..now i would like to show them..


tuan-tuan dan puan-puan..ini adalah note arab republic of egypt..
sangat teramatlah kecil..sebijik macam duit jutaria!!tp ni note betul ye..tak tipu..betul punya..
yang ni duit india la kalau tak silap..;p apa pun tak faham!!no pun tak taw..
lupa nak tanya untie mala..hehe..note ni tak berapa nak besar..cute je..
owh..ini duit lebih balik dari indonesia tahun lepas tak silap..hehe
bhutan..saya tak silap eja ye..yes..memang bhutan..bukan hutan!!hehe
brunei..umi bagi..hehe..thanks umi!!mmuahh!!:*
del ecuador..note pada tahun 1988..
ok..ni note burma..sekarang dikenali sebagai myanmar..note ni dah jadi antik ye puan-puan..;p
del peru..banyak benang emas pada note ni..perlu gunakan laser untuk melihat..=)
ni note kamboja..
haa!!i'm trillionaire!!!hehe..kayo-kayo..inilah note paling mahal yang saya beli..tak ingat berapa..tak la sampai ratus..tapi berpuluh la..hehe
tak cantik mana pun..nilai dia yang mahal..sekeping one hundred trillion dollars tu!!
mocambique..negara yang cantik..jarang dengar kan..
ni south korea ok!!i love korea!!hehe..around 1985..
ok..note brasil ni..boleh la pergi melancong nanti..hehe
pangako sayo....hehe
hehe..yang ni collectors panggil duit jamaluddin hassan..;p
ade rupa macam dia tak??
owh..lihat la gambar siapa..saddam hussien..hehe..yang lebih penting!!look at serial number..
cantik tak?cantik tak?hehe(^_^)
owh sorry..maybe ada yang tak boleh baca..0959595..
mesti lihat!! tengok tu..duit berwarna tu!!mana dapat kat negara lain..thats why its
become my favorite note..;p
my favorite note..de costa rica..


note negara ku MALAYSIA..hehe=)


ada lagi yang tidak di postkan..antaranya note singapore yang tak dapat di scan..memang canggih la singapore!!hehe
ape pun Malaysia is da best!!bukan niat nak letak last..
act upload first then dia jadi last..kesian..kesian..
ok2..dah larut malam..
need to pay attention with my beloved Naimi..in arabic, bila tambah ي belakang jadi saya punya..
contoh:negara= بلاد (bilad)
negara saya= بلادي (biladi)
so, naim=naimi..kikiki;p
thanks to ustaz ustazah yang ajar ilmu ini..hehe
ok..anak dara kena tidur awal untuk bangun awal..
chayok!chayok!
good night..(-_-)

thats all..thanks..

6 comments:

  1. Wooooooooooowwwwwwwwwwwwww....byknye duit..errr nt kte g money changer ea=P..nt tka duit pstu bleh trus kawin..hihi..hobi yg paling mnarik..bgos2..truskan ushe mngumpul matawang asing 2 ye..i'll always be ur supporter..=D..keep up ur good work..(poyo je speaking kn,ntah btol ntah tak)..=P

    ReplyDelete
  2. poyo la bb..mana la cici boleh lawan speaking dengan budak degree kan..haish!!ingat pergi money changer nak pergi melancong!!!

    ReplyDelete
  3. nk g mlncong kne kawin dlu..haaa..=D..errr tp kongsi2 duit la ea..duit cici kt atas kn bnyk ..hehe..=P..gne duit ni jela ea..hihi..jgn marah tw..=P

    ReplyDelete
  4. ok b..kte bwk umi g mekah dlu ea..
    tp nk kne bwk mak abah skali..
    haish!!nk kne kje sgguh2 ni!!!
    chayok2 syg..!!!=p

    ReplyDelete
  5. insyaALLAH syg..smoge dipermudahkan sgle urusan ea syg..=)..ni bb nk tnye..2 notes yg ad gmba 2,osama ke saddam hussein???=/

    ReplyDelete
  6. eh2..saddam hussein!!!thank u soOOOOOOOoooo much syg!!hehe=p malu la..

    ReplyDelete