Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, November 28, 2010

Cerita Basah.Fresh Dari Ladang!!


okeyh..saya nak cerita pasal jiran sederet rumah saya..lupa nak kira jiran selang berapa rumah..tapi dekat la..kira kalau jalan kaki lambat-lambat seminit sampai..kalau lari dalam 10 saat sampai..;p

nak ditegaskan disini ini bukan cerita lucah..bukan juga cerita orang kena tangkap basah..;)ngehngehh

okey, hari ini pakcik ali (jiran saya) buat kenduri kawin..(bestnye kawin..T_T)
bukan pak ali tersebut yang kawin..tetapi anak lelaki pak ali..(anak saudara yang dijadikan anak angkat oleh pak ali dan makcik minah) ini bukan rekaan ye..ini kisah benar..

mari kita kunjung ke lokasi kejadian...


eh!ini bukan pengantin..pasti!

ini baru pengantin..abang zul dulu takde misai..^_^ sekarang dah macho..abang zul ingat tak dolu-dolu abang zul main kawin-kawin dengan mira??abang zul kata mira comel..kenapa abang zul curang..T_T(cerita rekaan)

rasanya ini adik abang zul..(yang pakai baju melayu la..takkan makcik tu kot adik abang zul..mustahil..-_-!) kurang kenal adik beradik sebenar kerana abang zul dibesarkan bersama anak-anak pak ali ye..harap maklum..
yang ini bapa pengantin..dato' Jaafar..gambar pak ali tak sempat nak snap..

jeng3..ini abang pengantin..azlee senario..saya tangkap gambar curi..saya malu okeyh nak pergi ke seseorang yang glemer dan berkata"boleh tangkap gambar bersama?"owh katakan tidak!! (waktu saya kecik-kecik dulu,azlee penah amik saya sebagai anak angkat..tapi sekarang dia dah tak kenal saya..T_T hahahahh "ini kesah benar okey..") ada aku kesah???;p

ngahaha!!ni pon gambar curi..sambil pegang h/p saya tadah tangan juga..pastu curi-curi snap!
(boleh imagine tak??) tutup mata bayangkan cepat!!

abang pengantin naik runsing..banjir tempat santapan pengantin..alah..panjat la bersila atas meja..kan??kan??;p

hujan dengan lebatnya...^_^

semangat gila ahh mereka kompang kompang..
mereka jua kah yang bakal berkompang di majlis saya nanti??teettttt...-__-''




turut basah bersama
sempat lagi owh hujan-hujan pon..


mak tam dan jebat tak ke kenduri..namun tetap basah bersama..ngehngehngeheehh..

sekian laporan karamsudahkering..saya yang melaporkan dari ruang tamu..

langit sudah kembali cerah..sesipa nak datang masih sempat..mari!!mari!!mari!!

semoga mereka kekal hingga ke syurga..amin..

thats All..thanks..;)



Saturday, November 27, 2010

New Born


kan sebelum ni ada cerita pasal sebuah kehilangan..(sebenarnya seekor kehilangan)huhu;p
ok..pagi ini nak cerita pasal yang new born pulak..(baru lahir)pasti lah bukan saya!^__^,

pasal kucing yang baru lahir..sebenarnya beberapa hari sebelum melur kena langgar...T_T
sila bertafakkur sebentar...
-
-
-
-
-
okeyh boleh sambung..
haa..ulang balik..sebenarnya, beberapa hari sebelum melur dilanggar, maktam (ibu kepada tuah, jebat, melur dan beberapa kucing yang lain) ada melahirkan anak baru..memang lah mak tam ni tak makan pil perancang agaknya..(kurang cerdik ke apa kucing makan pil perancang??)

kali ini 2 ekor sahaja..


ini maktam..kira setiap kali musim mengawan pasti beliau akan bunting..rezeki dari Allah...huhu;p Hitam itu kan menawan..;) meaww!!


eh!ini bukan new born..ni dah dalam proses nak jadi bapa kucing..dah pandai menggatal meawww(suara gatal)..tapi pemalas tak reti cari makan sendiri..makan taknak berebut nak makan dia sekor je..tak boleh share!

haaa..yang ni new born..^_^

pengganti melur..panggil comel je kot..;)

Tuhan dah bagi penggantikan..so, just smile..;)
Allah maha mengetahui segala yang terbaik dilangit dan dibumi..^_^,

thats all..thanks..

Pagi Ini Menyusahkan Orang


eh..bila baca balik tajuk entry berulang kali macam waktu pagi ni menyusahkan orang..tidak!bukan itu yang saya maksudkan..ngehngeh..
maksud saya, pagi ini saya yang dah menyusahkan orang..hehe(sonok pulak ekau dah nyusahkan orang ye??)

tak..tak seronok..sedih sebenarnya..T_T
pagi tadi, pagi-pagi!kalau saya kata pagi maknanya betul-betul punya pagi..bukan pagi pukul 10,11..
pagi selepas subuh saya dah siap-siap..meh tengok saya dah siap!


weh mira!!kantoi celak mu comot..hahhahaagfh..

pencahayaan yang cukup..matahari pagi ye!bukan matahari petang..bukan!

poyo sat..toksah nak jeles...

menjiwai waktu pagi(pagi yang betul-betul pagi)..jarang-jarang jumpa sejak kebelakangan ini..ngehngehngeh..sila buat-buat tak faham okey...(ke tak faham sungguh??)

ok..nak ceritanya..pagi ini sepatutnya pergi mendaftar ke kelas APSA..apakah??
saya pun tak tahu menahu..kawan mak duk suruh pergi..

saya pun tunggu la makcik rosiah dan kak rodhiah nak pergi sama-sama..pukul7.15 dah siap kira on je nak jalan..sekali tunggu-tunggu sampai pukul 8 lebih jugak la baru mereka sampai..tak kisah pun..;)

bila dah pergi, saya sampai sana..memang sungguh la tak nak join..siap kena tidur bagai..(sebenarnya dah bawa baju)tapi memang tak nak ahhh...

kira pergi jalan-jalan je la pagi ni..pastu tiba-tiba makcik rosiah cakap kakak nak pergi kerja..mira nak balik macam mana..saya tak menggelabah okey..
rileks je..takpe..hantar la kat mana-mana ktm ke..bas ke..mira balik naik bas pun boleh..(wanita serba boleh..cehhh!)

tapi kak rodiah dengan baik hati nya nak hantar balik rumah lepas tu patah balik pergi kerja kat kl..terharu kan..memang menyusahkan orang..T_T

saya memang suka sangat lah orang macamni!!(siapa tak suka gila) harap saya pun sentiasa dapat buat baik dengan orang lain..;)

thats all..thanks..;)

Thursday, November 25, 2010

Sebab Saya Berbelog

ye..hari ini nak share mengapa saya nak berbelog..
kalau nak cerita serious panjang gila..di bonzaikan cerita, saya memang suka menulis dairi sejak saya sekolah rendah..darjah dua ke tiga tak hingat..tak lah menulis hari-hari..tapi bila ada benda nak diluahkan saya akan tulis..

sampailah saya masuk asrama, tingkatan 1, asrama saya tak membenarkan studentnya memiliki dairi..(gila tak faham napa)tapi gitu la kisah nya..sampai la dairi saya dirampas warden ketika sportcheck..nasib baik la tulis pun tak lah merapu-rapu dalam dairi..just tulis rindu kat umi ayah..esok nak periksa..semoga berjaya..chayok2!!haa..lebih kurang macam tu..*_-

maaf lah saya nak tulis kisah cinta harini si A bagi surat selit dalam buku letak bawah meja bla..bla..bla...memang takde!!merapu!huhu >_<

dan sejak dirampas saya tak tulis dah dairi..just kadang-kadang tulis kat buku conteng-conteng..memang berlambak gila..buku latihan tak penah pulak nak habis! -_-''

sampai saya dah habis diploma..bersenang lenang dirumah..dan tiba-tiba rasa nak berbelog..memang jahil gila!tak reti nak buat apa..segan nak bertanya..belajar la sendiri..
jadilah belog yang tak semegah langsung ni..

kenapa nama Coretan Buat Anak Cucu??
sebab saya nak anak cucu saya kenal saya..siapa saya..kot-kot la usia tak panjang..
ye..ini lah ibu/nenek kamu..tak la popular, tak kaya, tak cantik..tapi sangat bahagia..ye!sangat!

saya seorang yang biasa-biasa..banyak kesilapan yang dilakukan dalam hidup..
tapi mudah mengaku kesilapan tersebut..itulah saya..

akhir sekali semoga takde "warden" yang nak buat sport check disini lantas "merampas" belog kesayangan ini..semoga mampu menjadi dairi menemani sepanjang perjalanan suka duka kehidupan..insyaAllah...(^_^)

thats all..thanks...;)

p/s: sangat seronok ucapkan terima kasih kan..kenapa ada orang yang susah sangat nak lafazkan maaf dan terima kasih??


Wednesday, November 24, 2010

Selamat Hari-Hari


hari semalam, 23 november kecintaan pertama saya dah berumur 7 tahun..
dan pada maghrib 23 november bersamaan 18 dzulhijjah, cu kepada kecintaan saya (saya) dah berusia jeng3....hahah..22 tahun jika ikut kelendar islam ye...ikut omputeh baru 21 tahun beberapa bulan..(malas nak kira)


okey..bukan nak cerita pasal yang dah tua bangka..tapi yang comel molek..saya dan umi ke rumah mereka bagi membuat surprise dimana akhirnya kami yang 'ter'surprise sebab mereka-mereka tiada di rumah..ngahahaa..T_T

nasib tak lama tunggu mereka-mereka pun pulang...
sebelum sampai rumah mereka, sempat singgah beli kek..disebabkan mempunyai pengertian (pernah melalui usia tersebut) maka saya nak menggembirakan kecintaan ini.. jujur kata, bukan tradisi keluarga saya buat birthday party ke hape..kek2 nak beli sendiri..hehe T_T
jadi saya berbincang dengan Mohamad Naim yang juga bernasib serupa dengan saya, insyaAllah sekiranya kami berkahwin dan mempunyai anak, bila tiba hari lahir mereka, nak buat makan-makan..takde la sampai nak pasang khemah bagai...semoga kesampaian..^_^

jadi sebelum nak buat kat anak, kena practice kat anak saudara dulu..

no candles are allowed..

semoga ain menjadi anak yang solehah..cu baya ain dulu dah khatam ngaji Quran taw..(ayat tok umi)
semoga ain lagi pandai dari cu..semoga menjadi seorang yang berguna buat agama bangsa dan negara..

hadiah dari tok umi..;)

hadiah dari cu...ngahaahaa..T_T

kisah disebalik kejadian.. dulu-dulu awal tahun tak berapa nak awal ada buatkan ain batu seremban ni..tapi ajar dia tak pandai-pandai lantas batu seremban tersebut tidak langsung diendahkan..hingga la ke hujung tahun ni..tiba-tiba.."cu, buat kan la ain batu seremban.." "dulu cu buat ain campak mana ntah kan..tula..kalau ain dah pandai ain yang bawak pergi sekolah boleh jadi ala-ala pencetus revolusi..ni kawan dah main ain baru nak ikut.."bebel-bebel entah dia faham ke tak..ayat gila complicated untuk budak nak masuk darjah dua..hahahaa


nasib baik besday dia..jadi saya pun jahit la lagi sekali..selamat maju jaya..;)
majulah sukan untuk negara..

thats all..thanks..

Sunday, November 21, 2010

Beriadah Bersama Kecintaan-Kecintaan dan kecintaan Hati


lama sudah rasanya tak jejak padang dekat rumah ni..
hari ini kecintaan-kecintaan dan kecintaan datang ke rumah..
sebab mama mereka nak basuh rumah baru..weuwww..
jadi mereka tak boleh berada disana kerana pasti tidak membantu malah mengganggu..-_-

seharian bersama..sampai cu dan tok umi dah selamat tidur..
tapi mereka masih tak tidur-tidur seronok sangat dapat mainan baru...

hari dah petang..tapi baru pukul 330 petang..mizie dah ajak ke padang..-_-''
jadi kena umpan..ok..mizie tak nakal petang ni cu bawak pergi padang ok..^_^
mereka pula berkelakuan sangat comel molek pada hari ini..(,'')
makanya janji harus ditepati..

530..jom pergi padanggg..yeayyy!!!

kecintaan-kecintaan dan kecintaan





girl ok..huhu^_^''


tiba-tiba rajin mengedit..

semoga kalian membesar menjadi anak saudara yang soleh solehah..aminn...-_-

thats all..thanks..

Wednesday, November 17, 2010

Salam Aidil Adha 1431H



Mungkin raya Aidil adha ni lebih bermakna buat saya berbanding raya Aidilfitri yang lepas..khutbahnya juga sangat menarik..disampaikan ust Dr. Badrul Amin..selain itu
sebab seronok bergotong royong memberi khidmat bakti buat agama bangsa dan negara...
hahahah..nak tegelak baca ayat sendiri yang terlalu CEMERLANG..hentikan!!

ok..just nak share dengan anak cucu..apa yang patut kome buat time raya aidil adha supaya lebih terasa bermakna dan meriahnya..;)

sebab pertama yang menjadikan lebih bermakna tu sebab bangun-bangun pagi mandi tak lupa niat mandi sunat...yeayyy!!yeayyy!!oi!!syukur la..alhamdulillah...;)

sebab yang kedua sebab..sebab...sebab..meh tengok meh..dekat-dekat sikit meh...


eh..eh..comeynye..tengok betul-betul..bangga gila lembu-lembu ni sebab terpilih dijadikan korban..sampai kembang-kembang hidung tu haa...
bahagian cuci organ-organ dalaman

ni katanya buah pinggan lembu..

ni jantung tak silap..time nak potong terasa lagi hangat dia

geng mencuci

geng melapah


syok gila aBANG LA ni..orang nak tangkap gamba tulang tu..dia yang beria posing maut konon-konon hebat gila tough sasa dan sebagainya...

geng timbang daging

geng potong daging bagi kecil

geng potong tulang

geng masak memasak

smart owh abang spek tu..security tu..
safety first..
hehe..yang ini umi saya..aipp!!anak dara dia menolong juga ye!!lari sekejap tangkap-tangkap gambar..hehe..tapi takda siapa nak tangkap gamba anak dara ni...;(

thats all..thanks...;)

Sunday, November 14, 2010

Sebuah Kehilangan


pagi subuh berbelog..mungkin hari ini dalam sejarah untuk anak dara yang seorang ini..
tapi entry kali ini cerita sedih..ye seperti tajuknya..sebuah kehilangan..subuh ni, baru tadi, saya dikejutkan dengan berita kehilangan..Umi menjerit dari luar pagar "dikkkk melur mati kena langgar!!" saya terus bangun dan keluar..kesian melur..kucing yang comel..kembar jebat adik tuah..dalam setahun mungkin umur beliau.

se ekor kucing putih+siam dilahirkan dari se ekor ibu yang hitam..ye!totally hitam..we called mak tam..saya bersyukur dengan kelahiran melur sebab se ekor aja putih dan menjadi kesayangan kedua selepas tuah..(Tuhan marah pilih kasih)

lepas ni nak sayang semua sama..persoalan disini, tak cukup kemalangan manusia, kemalangan haiwan lagi tak terkira.. boleh tak tak payah bawa kereta laju-laju di kawasan perumahan hah????

boleh menangis dengan kehilangan melur pagi ini..ya Allah..tabahkan aku dalam menerima setiap kehilangan..semua yang datang dari Engkau..kepada Engkau jugalah ia kembali..

buat melur..maafkan kak wan ye kalau ada marah-marah melur..makwan terlewat/tak beri makan kat melur..maafkan kami ye..ya Allah..sampaikan pada melur salam kecintaan dan kerinduan buat melur..(T_T) gila meleleh-leleh air mata taip ini!

bersama melur dibawah meja..(T_T)

melur ber posing maut..

melur sedang ber siram..



haipp!!marah melur sebab kacau dia bersiram..

berlalu meninggal pergi..lepas dah tarik alas meja sampai jatuh ke bumi..takpe..kak wan tak marah pun kan....

manja dalam riba makwan melur..

dari sudut pandangan atas melur..

dari sudut pandangan sisi melur..

melur...(T_T)

Ya Allah..maafkan salah silap ku dan keluarga ku selama memelihara kucing-kucingku..
melur...makwan selalu cakap nanti dah ada kereta nak bawak melur dengan jebat pergi mana-manakan..tak sempat kak wan nak beli kereta melur dah tak ada...(T_T)
al-fatihah....