Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, January 31, 2011

The Way Of Life Inspired by Nabi Muhammad



lagu dah lama..tapi sebelum ni tak menghayati..

secara kesimpulan nya, video ini memaparkan cara hidup yang diajar oleh nabi Muhammad S.A.W..

baginda sering buat perkara-perkara yang kecil dengan jiwa yang besar..

tribute to Mohamad Naim. semoga awak mampu jadi pemimpin keluarga sebesar jiwa Nabi Muhammad dalam melakukan perkara-perkara yang kecil..semoga saya mampu jadi seorang isteri yang mendamaikan dan mententeramkan suami dan anak-anak. semoga anak-anak kita berkeperibadian soleh dan solehah..;') amin..

Sunday, January 30, 2011

Contest Cute Specky Wow!!!


hari ini saya rajin..saya join contest..wewww...;)

meh laa join ramai-ramai kat sini segala terma dan syarat ada di situ..

heh!hambek wOwwww gojes gila nihhh...

smart kan siap dengan botol susu yang mahal tuuu..!!-_-'' hai..nama saya aisya..;')

ehh..longgar sudah...baru nak posing..

yang ini kakak aisya..panggil mayah..nama sumaiyyah..kita kena confident ye..itu penting..walaupun pakai terbalik..hasil nya..wOwww!!;')

hah..berikut bukan lah anak saya..tapi anak kepada kakak saudara saya..kira anak buah jugak laa...tengok gambar-gambar anak kakak takda pulak yang berspeacky..T_T lepas ni kena beli kan..

saya nak join contest ni sebab kak nick comey wohhh..dah laa comey, baik hati pulak tuh!tahu-tahu je saya memang mengidam (walau tak mengandung) nak pakai contact lens warna warni..memamg idaman kalbu laaa...saya teringin betul nak warna grey..nak..nakkk..;'( doa-doa la murah rezeki..

ok, saya dikehendaki tag kawan-kawan..so i would like to invite :


izzati awak kata nak speck free kan..nah join ni kot-kot dapat contact lens free..;)

faizah kawan ku yang sama-sama rabun dan memerlukan contact lens..heheheh..

moh la kita meramaikan majlis..tutup : 12 February 2011
izzat

Friday, January 28, 2011

Cermin Mata Turun Dari Langit


ini bukan macam hujan turun dari langit..hujan memang ahh turun dari langit..
ini tak ahh dia turun dari langit macam tuu..ini cerita yang macam rezeki turun dari langit..

tak nampak kan rezeki tu turun dari langit..tiba-tiba kita dapat jee..haa..ish macam complicated pulakk..

straight to da point, hari tu tak lama sangat laa cerita ni..speck dah macam hapee je..asal sure la ok..dia jadi tak ok bermula dengan kisah anak sedara saya yang sayang gila kat saya yang baik hati lagi penyayang nih..-_-'' perasan japp..

sebab dah sayang sangat kan, tiba-tiba tak ada angin tak ada ribut datang terpa kat saya.."cuuuuuuuuuuuuu" pap! dia terkam saya dan speck pun macam pap la kann..;p

nasib baikkk..nasib baikk tak patah terus..tapi memang menguji keimanan la pakai speck tu kan..tunduk je memang terjatuh laa..tak da tesangkut nya..idung pulak tuhan bagi sedang-sedang tak bape nak mancung..alhamdulillah la ada hidung kan..memang sabarrr je laa pakai speck macam tuu..

ni laa yang dah papp tuu..T_T nampak tak stabil langsung kan..spring dah patah..


selalu pakai contact lens je..lepas tu singgah kedai speck kat NSK tanya nak tukar bingkai je..sebab cermin elok lagi..dia kata RM180 macam tu laa..saya pun tanya saja nak survey je..memang nak bawa pergi kedai asal..kat selayang mall..

lepas tu malam entah bila ntah bawa la speck tu..budget bawah RM200 laa..sampai kedai tu biasa laa..mesti dia nak suh tukar cermin sekali promosi la hape laa..tapi saya dengan sombong dan bongkak nya "eh, saya baru buat speck ni tak sampai setahun ok..ni cermin mahal taw..ada kad warranty lagi.." ehem..tak laa berlagak sangat..cakap sopan je sebenarnya..tapi tegas la kan..

kalau cakap tak tegas memang ahh dia akan goda-goda ngorat nak suh beli cermin baru sekali..tapi sori naik lori ye..saya tak tergoda nya derrr..gila bunyi riak..T_T

sekali senior pekerja datangkan..sebab dah selalu nampak..saya ni setia orang nya..kalau dah beli kat situ memang kat situ je laa..senior tu kata " mari saya tengok speck u" dia belek-belek tengok kan..lepas tu check kat komputer..dia minta no phone..nak ngorat la tuu..-_-'' eh tak..nak check kat sistem guna no phone.. ;p

dia check-check lepas tu dia kata kat pekerja yang lagi sorang suruh pilih bingkai lain kat bahagian speck yang konon promosi tu..

ini yang turun dari langit..-_-'' dia bagi pilih warna..saya pilih merahhh..sebab tak pernah pakai warna merahhh..^_^, kan orang cina kata merah ada onggg..;p (ni baru tefikir..time beli tak fikir ongg pon..)


saya macam eh!asal tak bagi aku je yang pilih..rupa-rupanya free weh!!dia bagi free..!!syok nyeee..selamat fuluss den..

ok lahh..tak kesah la cun ke tak..janji boleh pakai..nampak keindahan muka bumi Allah ni..(walaupun dah dicemari..T_T) kira macam rezeki kan..

saya pernah cakap, saya orang yang percaya balasan Allah..

saya belikan kasut sekolah anak saudara saya, tak lama lepas tu kawan umi, makcik sal belanja saya kasut..

saya pernah belikan akak saya speck..sekarang Allah dah balas balik!Alhamdulillah..

buat anak cucu, jangan sesekali berhasad dengki..Allah maha mengetahui segala yang ada di langit dan dibumi..

sekali kamu anaiya orang lain, tak mustahil 10 orang nak anaiya kamu..

sekali kamu buat baik berpada, kalau tak manusia, Allah sendiri yang balas dengan cara tersendiri..

thats all...thanks..;)

Tuesday, January 25, 2011

Competition



semalam saya hantar borang permohonan dekat MAIS. Majlis Agama Islam Selangor. dekat Shah Alam.. Banguna Sultan Idris Shah..

naik tingkat 9 menara utara.. tak boleh belah bagitau detail sangat..

tolong lah jangan ada yang mohon lagi dah..-_-''


hadoiii..ramainya yang mohon..terus hati rasa mengecil..ni baru 24 Jan..tarikh tutup 31 Jan ye..;( mesti banyak lagi orang yang akan hantar dan hantar permohonan kannn..T_T

semoga rezeki saya disini..

cikgu sandaran dah kol..dia tanya boleh tak mengajar kat subang..usj 20..search google ada sekolah jenis kebangsaan tamil je kat seksyen 20 tu..nasib baik laa mengada buat cerita sedih jauh bagai..kira kalau dia tanya macam tu basically saya dah lulus la kan interview tu??cuma tinggal nak letak penempatan jee..mudahkan la segala urusan ya Allah..

Monday, January 24, 2011

Cerita Cinta Si Hantu Rangka Ayam


hah..ni bukan cerita macam hantu mak limah tuuu..kalau cerita hantu pun macam pontianak harum sundal malam laa..sebab hantu dia comey....^_^,



ye..kecintaan ini sudah bermula bertahun-tahun lamanya..lamaaa..
teringat zaman kat asrama Idrisiah..bila bulan puasa, pergi bazar ramadhan wakil-wakil je..kalau tak, mau penuh bazar tu nanti dengan student idrisiah sajee...pemandangan di pasar malam akan kehijauan warna baju batik kesayangan..T_T ohh rindunya...

ok, dan kebanyakkan yang ditempah antaranya rangka ayam laa..lepastu gantung kat tingkap..buka puasa makan nasi dulu kat dewan makan..ingat nak makan rangka ayam lepas prep ke..kan..sekali lepas balik buka puasa singgah laa masuk bilik prep ingat nak ambil bauuu dulu ke kan..tak pun sempat laa nak kokak leher ayam dulu ke kan.., masuk bilik prep, tengok rangka dah jadi halimunan!! si kucing dah buka puasa dulu dengan rangka ayam tersebut..T_T

indahnya kenangan-kenangan tersebut..tapi dengan rangka ayam memang tak dapek nak dipisah ehh..memang delicious ahh..

disebabkan saya menjadi hantu rangka ayam yang comey macam maya karin...makanya orang yang jual rangka ayam kat pasar malam rumah saya pun dah kenal laa..dah macam adik beradik dah haa..tinggal dia taknak bagi free jee..yelah..saya pun kalau dengan adik beradik tak la nak kejam sangat..takkan nak punah kan perniagaan adik beradik..ye dak?? kita kena bantu bagi maju...

kira yang jual rangka ayam kat pasar malam dekat-dekat rumah saya ni kalau tak nampak muka saya minggu tu mesti gelisah arr...

saya kalau nak datang lambat punn boleh..dia siap dah bagi nombor telefon dah..boleh order-order..kalau agak teringin nak makan walau takde pasar malam haritu dia boleh arr delivery..eh!tu tipu..yang delivery tu tipu..yang tang tu je..yang lain kisah benar..-_-''

punya la kamcing bagai aur dengan tebing kan..kisah bermula dengan hantu rangka ayam..dengan kisah rangka ayam pun kita boleh dapat kawan macam adik beradik..memang selalu bagi saya yang besar-besar..agak tak cukup besar dia tambah laa apa yang patut bagi besar jugak..sebab tu laa perut ni pun dah tak reti nak kecik dah..asyik besarr je kan..-_-''

dia pun dah kenal saya..saya suka yang panas-panas..kalau saya bagitahu nak pergi pasar malam, dia goreng khas special tuk saya..memang saya sampai dalam kuali lagi..angkat-angkat konon nak bagi yang hotttt la kat i..sekali masuk rangka plastik lobang..masuk lagi..lobang..sampai 5,6 lapis jugak laa..sekarang dah bijak dah..dia dah beli yang lapik letak time panas-panas tu kan..

lepas tuu..ada lagiii..saya ni suka makan sos banyak-banyak..haa..dia memang simpan ahh stok untuk saya ni..kira kalau saya pergi beli tu dah tak perlu mintak extra cili..memang sayang ahh kat diorang..menjaga costumer kesayangan diorang nih..dulu sorang je yang kenal saya...sekarang 3,3 dah kenal dahh...

saya suka sangat beli rangka ayam atas sebab lain, lepas saya makan saya boleh laa kongsi dengan kucing-kucing saya...feveret food kami sama..-_-''

saya ada jugak bercadang ingat time kenduri kawin nak jamu rangka ayam jee..ok dak???hahahaha..tak beradab sungguhhh..;p

ok lah..itu je cerita cinta si hantu rangka ayam..mana-mana penulis skrip yang berkenan sila dapat kan izin untuk copy cerita ni..tau best sangattt..kan??

stop merapu!
thats all..thanks..;)



Saturday, January 22, 2011

2 Blog Buat Santapan Rohani Seorang Muslim



hari ini saya gembira sebab sampai ke 2 belog ini. belog ustaz Hasrizal dah biasa sampai. dari belog Ustaz Hasrizal saya sampai ke belog ini.. yang membuatkan airmata bukan menitik, tapi mengalir sepanjang membaca..


Ustaz Hasrizal popular dengan buku Aku Terima Nikahnya..saya ada buku tersebut. sangat tertarik dengan isi cerita pengalaman hidup beliau sendiri dari bujang hingga mengajar anak-anak dan menekankan aspek khalifah dalam diri.

belog arwah mas afzal pula saya temui secara tak langsung dalam belog ustaz Hasrizal. arwah baru meninggal dunia..tak sempat saya kenal sewaktu hayat beliau..tapi syukur sampai di belog tersebut. kisah seorang pemuda lahir sekitar tahun 1984. menghidap penyakit cancer. pelajar medic di uk.

sungguh, hingga saat akhir beliau redha dengan segala yang sudah ditentukan. mampukah saya menghadapi hidup dengan begitu kental seperti beliau. Al- Fatihah buat arwah mas Afzal..

Serious! Bacaan Wajib Untuk Semua Yang Ada Laptop/PC!!!


perhatikan gambar ini betul-betul!! ini lambang israel!



percaya atau tidak lambang ini ada dalam semua laptop dan PC..bukan 1Malaysia! tapi 1 dunia! ini pun saya tak ambil dalam internet!saya ambil di dalam laptop saya sendiri..T_T dah bertahun rupanya lambang ni bermaharajalela dalam laptop ni..sekarang nyah kau dari laptop ni!!huh!

cara nak jumpa binatang nih!

Buka komputer/laptop anda pada direktori C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10, cari gambar bernama J0285926 . Anda akan temukan gambar Lambang/bendera zionis Israel lengkap (persis dengan warna aslinya) dengan lilin (sarana ibadah mereka) seperti gambar diatas..


sila lah delete gambar tersebut. bukan lah virus. tapi tanda kita prihatin dengan agama dan musuh..ini je yang mampu..nak pergi berperang kecut perut kan..-_-''

selamat beramal..;)

thats all..thanks..;)

Friday, January 21, 2011

Kenapa Perlu Keppowchi Cerita Kat Semua Orang Dah Ada Pakwe/Makwe?Ingat Kau Sorang Dalam Dunia Ade Pakwe/Makwe?

...بسم الله الرحمن الرحيم...


ecehhh..nak mula kan isu hot ni kena dengan basmalah..haha..okeyh..saya bakal mengemukakan pendapat mewakili diri saya sendiri ye..tak dirasuk oleh mana-mana makhluk dimuka bumi..

ini juga khas untuk diri sendiri..tak ajak mana-mana individu untuk turut serta dengan langkah ini..

ada macam-macam sebab yang bakal saya kemukakan..tapi yang pertamanya, sebab saya nak semua tahu saya ada boyefren..eh..eh..boy friend..bukan boy friend"s" ok...

kenapa saya nak semua tahu saya ada pakwe??sebab saya taknak orang ngorat saya...gila jujur nihh..-_-'' macam minah perasan pun ada kan..tapi saya mengenali diri saya lebih dari anda-anda semua..jangan risau..bukan sebab saya perasan saya cun..saya tahu saya tak cun..sebab cun tu beruk..hahahaha..kawan penah cakap..;p okeyh..bukan perasan cantik..betul..;)

saya tahu saya peramas..eh!eh!peramah okeyh..saya juga banyak kawan laki sebelum ni..dan saya bukan jenis yang bagi harapan kat orang yang saya tak betul-betul suka..biasanya kalau "pemangsa" tersebut dah mula bagi hint-hint nak buat ayat-ayat romantikus, saya akan cerita lebih mendalam pasal bf saya!hehe;) saya pernah okey berpengalaman cakap "eh, saya rimas la awak caring sangat" waktu tu takda pakwe..tapi tak suka kat dia..bukan benci ye...tapi takde perasaan cinta..taknak bagi harapan laa konon nya..jangan risau..dah minta maaf dah kat beliau..T_T saya tak kejam sangat kot..

dulu selalu cakap, cinta lain..sayang lain..saya sayang semua kawan saya..tapi saya tak cinta kawan saya..

pengalaman peribadi ye, time tak ada pakwe, saya message dengan ramaiiiii kawan lelaki..ramai betul lah..bila ada pakwe, saya message seorang je lelaki..;) bukan lah tak boleh message lelaki lain langsung..boleh..tapi sekali-sekala je la kan..ada kawan yang "alim" dulu..dia takda pakwe..tapi kawan lelaki ramai..kuat berpersatuan ye kawan saya ni..lepas tu ramai la kawan-kawan lelaki..call..message..standard la "alim" sekarang still berkawan dengan lelaki..tuntutan zaman kan..faham tu..tapi mana lagi better?duk melayan ramai lelaki ke satu lelaki je?jawap sendiri..T_T

atas beberapa kenyataan diatas, cukup lah kot..saya tak kata saya menghalalkan cinta sebelum kawin ye!!!tapi mungkin salah satu jalan nak mengelak dari saya menjadi lebih tak terjaga..kalau takda pakwe saya boleh keluar dengan ramaiiii kawan lelaki..T_T lebih baik la saya ada pakwa..kalau keluar pun dengan dia sorang..syukur la siapa yang mampu menjaga diri dari dunia yang penuh berdebu ni..tahniah..saya tak mampu..-_-''


ni body guard saya..jangan ganggu saya..huahuaha..;p



semoga dipermudahkan segala urusan..thats all..thanks..;)

Thursday, January 20, 2011

Pengajaran Hidup: Antara Kebodohan Dan Kezaliman Yang Tak Terjangkau Dek Akal

title macam ayat orang buat karangan sastera SPM kan..rindu nak buat karangan 5,6 helai..ye!bukan 5,6 muka surat..tapi 5,6 helai..itu yang cikgu saya ajar waktu SPM teknik nak dapatkan A dlm BM..saya siap ajar lecturer lagi tahu..teknik berkesan ni..;)

okey, hari ni nak cerita pasal kebodohan dan kezaliman pada masa sekarang..saya memang lah sangat teramat sakit hati tengok dengan keadaan semasa..kisah pengajaran yang boleh dijadikan pedoman..

pada suatu hari, mak cik limah diragut oleh peragut..habis peragut durjana tu bawa lari dompet makcik limah..makcik limah pula kesakitan terjatuh hasil bergelut dengan peragut bodoh tu..

orang yang berada disekeliling kawasan mula datang membantu..salah seorang membawa mak cik limah ke balai polis bagi membuat report..setelah semua selesai, keesokan harinya anak makcik limah, iaitu leman pula membawa mak cik limah ke Jabatan Pendaftaran Negara berhampiran untuk buat kad pengenalan baru..

apa yang menyakitkan hati, makcik limah dikatakan perlu membayar RM300 kerana sudah 3 kali kehilangan kad pengenalan. ye, makcik limah sudah 3 kali kehilangan kad pengenalan. pertama kali sewaktu didalam lif, makcik limah kena selok saku..dompetnya dan segala isi dibawa lari. keduanya ketika mak limah menggunakan telefon awam, maklimah letak dompetnya diatas telefon awam sementara mendail nombor dan sebelah lagi tangan nya memegang kertas yang terkandung nombor.ketika itu ada seorang lelaki membawa lari dompetnya. dan kali ketiga yang ini pula diragut ketika dalam perjalanan ke pasar.

okeyh dah boring gila ayat sopan nak mampus..woihhh!!aku hangin laa ni...salah mak cik limah ke dompet dia kena ragut???sebab mak cik limah tak berhati-hati??salah dia ke??tolong lah jangan bodoh sangat..dah laa orang kena ragut!!nak buat I/C pulak makin mahal..patut nya dah ada report polis kena ragut tu buat I/C free la bodoh!!kesian la kat orang teranaiya..jangan la kejam sangat...lepastu bayar cukai bagai ko bagi makan kat orang penjara kan??dah la dia meragut..membunuh..lepastu rakyat kena bagi dorang makan pulak...asal bodoh sangat???

haa..maaf la..dah lama tak mencarut ni..tapi diri ni tak boleh betul la nak berhadapan dengan perkara-perkara bodoh ni..

thats All..thanks..;)

Tuesday, January 18, 2011

Kisah Perjuangan Tunisia 1

AL-FATIHAH





Lahir 29 March 1984
Sidi Bouzid, Tunisia
Mangkat January 4, 2011 (umur 26)









SALUT MOHAMED BOUAZIZI

bila aku baca berita tentang kau yang berani
maka aku tunduk segan
bila aku baca berita kau mangkat
gugurlah si ayer mata

tamatlah riwayat kau yang yang pendek
26 kali kau beramadan
26 kali kau bermusim bunga
26 kali musim dingin sampai
tapi hidup kau penuh sengsara
kau membesar dibawah telunjuk leila si first lady

kau belajar
kau berjaya
kau ke universiti
kau berijazah
tapi kau hanya menunggu kerja
seperti beribu ribu anak muda
dengan penuh harapan yang setia

lalu kau membuat kereta sorong
menjaja buah dan sayur
inilah satu kehidupan yang bukan asing lagi
di negara dibawah pemerintahan leila si first lady

betapalah susahnya hidup
ibu adik dan kakak
semua menunggu rezeki dari jualan kamu

maka ditakdirkan datanglah mala petaka
lalu kereta sorong kau dimusnah
lalu sayur kau di rampas
lalu buah buah kau terbarai
kau menjaja tanpa lesen
lesen yang wajib dibayar untuk leila si first lady

wahai anak muda yang berani
bila kau membakar diri
kau telah membakar seluruh bumi arab
dari moroko hingga ke bahrain
dari damsheik hingga ke dubai
kemarahan rakyat meluap luap

rakyat jordan telah turun ke jalan raya
rakyat aljeria telah turun ke jalan raya
rakyat muritania telah turun ke jalan raya
bangun mengacungkan tangan
menuntut keadilan
mendobrak kezaliman

bila kau membakar diri
tanda bantahan terhadap leila si first lady
telah disambut oleh tiga anak muda di aljeria
telah disambut oleh tuan empunya cafe di al-khahairah
telah disambut oleh seorang anak muda di muritania

wahai mohamed bouazizi
bila pintu langit dibuka
kau lihat kembali ke tunisia
kau lihat kembali ke kereta sorong mu
kau lihat kembali ke kota kecil kamu
kau lihat kembali satu tunisia telah bangun
kau lihat kembali satu bumi arab telah bergolak
kau lihat kambali keberanian telah datang
untuk menentang kebatilan
untuk menegak keadilan

wahai anak muda
bila pintu langit itu tertutup
berehatlah kamu bersama segala roh yang suci
bersama segala pejuang yang berani
senyumlah untuk dirimu
leila si first lady telah diburu lari

al-fatihah untuk semua yang gugur
salut untuk mereka yang berani
salut dari aku untuk kamu

take from tukar tiub

Pengajaran Hidup :Kisah Seekor Kerbau


asyik cerita pasal tuah je..hari ni nak story sikit pasal seekor kerbau..


ini ialah kerbau ye anak cucu..rasa risau membuak-buak kot la zaman anak cucu nanti dah tak wujud kan kerbau..kot ada pun kat zoo negara..exclusive gila kan..jadi hari ini nak cerita pasal kerbau..anak cucu kena baca!

kerbau ni selalu wajib tolong manusia kat sawah padi..ekceli secara jujurnya ibu/nanny (sedap tak ganti nenek..huahuaha) kamu sendiri pun tak pernah merasai zaman kegemilangan kerbau ni..maklumlah..lahir-lahir tengok hutan batu keliling..tapi sekurang-kurangnya pernah la masuk kampung pastu cakap, "eee..kerbau tuuuu"

ok, ini nak dikisahkan seekor kerbau nama atan( rekaan) atan ni dah tolong tuan dia lama dah..tuan dia ada 8 relung sawah padi..dari membajak tanah sampai la ke kutip padi dah masak.. bila time kutip yang dah masak tu, atan pun makan la 2,3 pokok padi.. sekali!!!

jeng!jeng!jeng!tuan dia dengan rakus rentap tali yang ada kat hidung atan tu..(sila Rujuk gambar diatas) sampai berdarah-darah laa hidung atan ni..T_T

atan pun tak selera nak makan sebab hidung sakit sangat..dia cuma diberi makan hampas-hampas je..bila beras dah jadi nasi, tuan dia boleh pulak gaul-gaul nasi dengan ikan bagi kucing makan...mahu tak hangin atan!!!penat-penat atan buat kerja..dapat makan hampas..yang kucing tak buat kerja dapat makan nasi sedap-sedap..-_-''

moral of the story: itulah manusia. selalunya tak perasan orang yang selalu berbakti kat dia..tapi nampak yang dia sayang je..padahal ada orang lain yang selalu bantu kita waktu kita susah..tapi kita tak hargai..

kata pujangga pernah berkata: sayangi lah orang yang menyayangi kamu, kerana orang yang kamu sayangi tak semestinya menyayangi kamu.

END.. ;) thanks..

Sunday, January 16, 2011

Weh! Sumpah! Baik Tak Payah Tengok Khurafat!

heheheheheh..ini title yang boleh buat segala Crew Khurafat rasa nak saman saya..heheheheh..gelak kejam..

Ya Ampunn..perlu habis kan bacaan anda ye..saya tak maksud kan seperti apa yang anda fikirkan..hehehe;p

kenapa saya kata macam tu??sebenarnya khas untuk diri sendiri..gila membazir beli tiket wayang..last-last duk dalam tu 80% tutup mata je ye..rasa agak nak tidur..sebab sound effect dia jeng jeng jeng kuat sangat..maka tak boleh nak tidur..;p buka mata time penggambaran waktu siang jee..-_-''

cerita okeyh..agak seram disitu..tapi tulah..bila si penakut ni besar hati nak tengok cerita hantu..makanya pembaziran pun berlaku lah..saya tak berani nak ambil risiko tengok wajah hantu tu sebab taknak dibayangi ilusi-ilusi tak comel tersebut..T_T

saya ni bukan lah penakut sangat ye..betul tak tipu..dulu asrama, bangun 2,3 pagi nak pergi toilet saya tak kejut kawan ye..saya boleh pergi sorang-sorang..hebat tak??cakap hebat cepat! betulll..sebab tak sampai hati nak kacau kawan tidur kan..asrama saya toilet dia sebelah hutan tuu..saya pergi sorangg..tenang jee..hah!balik tu memang komfem arr larii..memang jenis macam tu..mula-mula berani..lepastu bayang macam-macam..balik lari-lari..beranikan??-_-''

dulu kecik-kecik pernah tengok cerita hantu indon tajuk dia langsuir tak silap..gila seram kepala keluar lubang jamban bagai..habis laa asyik teringat-ingat jee..nak masuk tandas cuak-cuak..haihh!! tapi saya masuk jugak..tapi suka berangan balik apa yang dah tengok tuu..sebab tu dah tak nak ambil risiko baru..biar tak nampak muka hantu tu..hehe

ok laa..yang belum tengok boleh pergi tengok..boleh bawak sweater kot-kot nak buat tutup mata macam saya..-_-'' tu je lah tips yang saya nak bagi..

thats all..thanks..;)

pernah sekali tu kat asrama kolej..pukul 2, 3 pagi macam tu laa..pergi toilet rileks jee..tengah dalam proses pembuangan toksin tu kepala pun ligat laa imagine macam-macam..ada pulak budak meninggal jatuh bangunan kat asrama tu!!sekali nak balik bilik tu berlari-lari laa..tengah lari-lari sekali ada sorang tu dia nak pergi bilik air!!bukan seram yee...tapi malu di situ..hahahahahaha-_-''

Friday, January 14, 2011

Di February Fool KAn Oleh Seorang Teman


sila perhati kad dibawah

sempurna!
teman saya yang nama Syafinaz..

saya nih memang semangat membara-bara kalau bab kawin-kawin ni..

punya laa exited konon-konon nak pergi ramai-ramai laa..ni kawan sekolah punya cerita ni..siap bincang laa nak naik apa..sekali check kelender.. 29 februari..sekali..

hampehhhh punya pinat!!memang ko ni dah lama panjang umur kan???sabar je lah jiwa raga...
taun ni takde pun 29 Februari..sampai 28 jee..tu pun hari isnin..celah mana orang buat kenduri time hari kerja??orang asli pun taw hari kerja tak buat kenduri..-_-''

terima kasih banyak laa dah mempermainkan jiwa raga sahabat-sahabat ko ni weh..

tu je nak cerita..terima kasih bagi aku idea nak buat entry..haha;p

anak cucu sila jangan buat begini ye..dosa mempermainkan jiwa raga manusia lain..hehehT_T

thats all..thanks..;)

Thursday, January 13, 2011

My Dreams Wedding

ehem..semalam punya lah blogwalking sampai terbaca contest by CST Production dengan Datin Lynda Rahim..layan sampai 2.30 pagi....siapa??alaaa..CST Production yang buat video elyana kawin tuuu..Datin Lynda pulak fashion designer..ramai ahh artis-artis pakai baju kawin dari butik beliau..

don't worry..saya tak pasang niat nak masuk contest tu..just dapat laa idea sikit nak wat entry baru..;) angan-angan saya tak lahh jauh seperti terawang-awang dikayangan..-_-''

ok, nak mula dah cerita nih..boleh laa amek twisties ke apa-apa jajan buat makan sambil nak baca story i nih..panjang nih..T_T mampus laa takda sapa nak baca kalau panjang berjela kan..sapa la nak baca My Dream Wedding orang-orang biasa macam i ni..T_T

saya mengidamkan kenduri saya nanti semua tetamu cukup makan..;) lepas tu kalau boleh nak jemput anak yatim ke rumah orang tua ke..eh!eh!rumah orang tua tu tinggal..bawak warga tua tu je..;) kan..sebab hari kawin kita tu laa nak bagi buat banyak-banyak pahala..semperna hari yang mulia tu kan..

kenduri nak buat kat mana? saya pun masih terfikir-fikir..nak buat depan rumah ke..dewan ke..tak pun luar masjid jee..senang..habis-habis nikah terus keluar makan..;)

saya juga harap hari perkahwinan saya nanti saya akan jadi fotogenik..sebab kan saya ni tak fotogenik..ya Allah..sehari tu ya Allah..bagi la berkilau-kilau suami tengok hari nikah tu..;)

saya sangap berharap..yang ni penting ni...saya sangat berharap, kenduri saya tak menyusahkan mana-mana pihak..;) semoga segala nya berjalan lancar..;) kabulkan permintaan ku ya Allah..;)

dan yang sangat teramat penting, saya nak pasangan saya nanti Mohamad Naim..;) sebab saya dapat rasa dia antara anugerah terindah buat saya..dekat mana pun kenduri kita, walaupun tak mampu nak buat besar-besaran, insyaAllah hari itu akan jadi hari yang paling membahagiakan saya..saya tak kan jadi bahagia seumur hidup hanya kerana kenduri besar-besaran yang tak sampai sehari tu Mohamad Naim..tapi saya akan bahagia bila awak berada disisi saya..

harap boleh bawak umi pergi buat umrah tak lama lepas nikah..;) permudahkan segala urusan ku ya Alllah..;)

Mohamad Naim..teman saya hingga ke akhir hayat ye....;) thats all...thanks...;)

Wednesday, January 12, 2011

Get Well Soon Tuah


sebelum ni kan pernah cerita..kucing-kucing kat kawasan rumah ni suka gaduh dengan tuah..sebelum ni cuma luka-luka tercabut bulu dan buat tuah terkencet..sekarang dah makin ganas dah kucing tuh..abis tuah kita dah tempang..T_T

nampak tak luka tersebut??dah sapu minyak gamat dah..

kesian tuah...T_T tido je..selalu pantang bukak pintu lari-lari nak masuk rumah..ni dia tidur je..ada satu malam tu tidur dalam rumah atas katil..dari malam sampai pagi pukul 10 lebih macam tu dia tidur je..selalu bangun semayang subuh dia pun bangun sama nak kejar pergi dapur mintak makan..

semoga tuah cepat sembuh ye..

Hari Ini Selesai 3 Perkara


ya!selesai..tapi belum tamat dan belum ada kesudahan..apakah??;p

perkara pertama hingga ke tiga bakal diceritakan menurut turutan waktu yang telah dilalui..

sekitar 12.30 bertolak ke Shah Alam. tiba sekitar 1.10 tengah hari. singgah di masjid negeri untuk solat zohor.

setelah selesai solat bertolak ke pejabat pendidikan selangor..ada interview guru sandaran tak terlatih..(GSTT) tak terlatih yang tak berapa nak enak dengar tu!T_T

saya orang pertama ye pergi masuk interview..dah semua pakat taknak masuk dulu..dalam 2.30 petang dah selesai perkara pertama..;)

kita terus kan perjalanan ke perkara ke dua..heheheh..gelak kejam..;p



saya meneruskan perjalan ke dataran Shah Alam..jeng jeng jeng..;)


saya disini..;)

berjalan ke bangunan SUK..biasalah..kami kan special..mesti laa selalu ada bodyguard...ensem tak abang bodyguard kami??T_T

lebih seribu yang hadir..;)


bacaan doa sebagai penutup majlis..;)
sebenarnya nak snap gambar polis tengah tadah tangan berdoa dalam kereta ni..sekali pantul muka sendiri balik daa..boleh laa labu..;p ni yang polis mengaji agama..yang hat tak mengaji agama orang dok berdoa depa duk berlabun sakan ehh..


doa seorang ibu..dan antara rakyat yang teranaiya.. kabulkan ya Allah..;)


sempat lagi reporter nih interview saya...entah keluar celah mana tak taw..dah tanya dari mana..dia dah jawab..tapi saya mengalami sindrom short term memory..heheheh..-_-''

mesti encik nuffnang hangin je ngn aku nih..mne depa suka org duk tuleh politik..ada aku kesah??kesah la sikit-sikit..T_T

perkara yang ketiga..dah cek kat SPR kat PKNS tadi..nama saya dah ada dalam rekod sejak september 2010 ye..mengong sungguh haih tenet SPR..tak update ke??okeyh tenang..-_-'' janji dah selamat..

thats All..thanks..;)

Tuesday, January 11, 2011

Cara Nak Banyak Duit Di Masa Hadapan

saya bukanlah ahli nujum yang dapat menilik pada masa hadapan..namun saya percaya kita boleh corak atau lakarkan masa hadapan kita..

langkah pertama..ambil sehelai kertas putih..pastikan anda juga mempunyai pensel warna pelbagai warna..kemudian sila pejamkan mata anda dan sila mula berangan..setelah usai anda berangan, sila buka kembali mata anda..kemudian anda boleh mula lakar masa depan yang anda berangan tadi..kiranya kalau nak ada rumah bungalow boleh laa lukis besar-besar...lepas tuh nak BMW boleh lukis..ikut warna kegemaran..

eh!mesti sakit hati je kan..ya Ampunnn..sungguh!!setiap apa bermula dengan angan-angan atau impian..tapi jangan lah berhenti ditakat itu..angan-angan dan impian perlu diiringi dengan usaha.. apa usaha yang boleh dilakukan??


saya berangan-angan untuk pergi haji diusia muda..jadi usaha saya ialah masukkan duit didalam tabung haji..^_^

hahh..ni nak pi update tengok duit ASB masuk banyak mana..sila lihat nombor giliran..T_T selamat laa mashukkk..mashukk la untuk orang baru mula 3 bulan..-_-''..kalau tak hangin jee tunggu lama..

haa..yang ni saya nak banyak duit di masa hadapan..jadi dah kena mula melabur laa kan..;)
saya pilih untuk buat pelaburan guna maybank..kita buat pinjaman dan dia laburkan..kalau dah buat pinjaman dah tentu la nak kena bayar tiap-tiap bulan kan...-_-''

tapi saya tak anggap saya buat pinjaman pun taw..lebih kepada simpanan pelaburan..memang ahh maybank untung bagi kita buat pinjaman..tapi kita pun untung..kira win-win situation.. dan dalam muamalat islam kalau tak membebankan sebelah pihak, itu adalah sah dalam islam..

kenapa saya anggap simpanan??sebab saya bayar hampir RM300 tiap-tiap bulan..dan setiap awal tahun insyaAllah saya akan dapat hampir RM4000..dan cukup proses begitu berlansung selama 20 ke 25 tahun tak ingat..heheh..maka saya pun akan dapat segenap duit RM50,000..paham tak nih??paham tak??

insyaAllah kalau dah ada kerja tetap saya nak tambah pelaburan ni..banyak lagi nak kena fikir..takaful nak ambil..duit bagi umi ayah tiap-tiap bulan, beli kereta..

semoga dipermudahkan segala urusan..murahkanlah rezeki hamba mu ya Allah..;)

thats All..thanks..;)

Monday, January 10, 2011

Solat Hajat VS AJL


semua sebok nak letak kat belog dia ana rafali menang AJL..ada aku heran??heheheh..;p

saya ada disini pada malam tersebut..;)

kualiti dan angle terbaikkk..pic dari website ini..

kamera handphone yang berkualiti tinggi..hehehT_T

ni selalu angle untuk tv3 suku dengan berita hairan..kehkehkeh;p biasa ahh..program tak mendapat sambutan..yang hadir cuma 200 orang sahaja..ye dakkk??anda perlu berada di sini untuk mengetahui suasana nya..;)

thats All..thanks..;)

Bakso Bandar Seri Putra


hari itu dah janji kan nak tunjuk gambar bakso yang sedap hingga meleleh-leleh airmata tuuu..ni hah!meh tngok ramai-ramai..


slurppp..lapo balik pulak lepas tengok gambo nih...teringin datang kembali..haihh..(tersilap tak bawak keluar daging bola dia tuh!)sedappp..

ni bakso kat pasar malam jeee..kat pasar malam bandar seri putra bangi..sedappp betul...lagi pedas lagi umpphh..kalau boleh makan hingga meleleh-leleh airmata tu kira lagi menghayati laa kesedapan bakso nih..T_T

dulu tak reti makan bakso..even pergi indon pun tak pi rasa bakso kat sana..rugi sungguh la haihh..-_-''

sekarang segalanya ada di Malaysia..macam-macam ada..bakso yang lazat tak terhingga pun boleh dirasai disini..

buat yang teringin nak rasa, boleh lah berkunjung ke pasar malam bandar seri putra bangi..amek highway PLUS keluar tol bandar seri putra/bukit mahkota..keluar-keluar plaza tol boleh nampak dah pasar malam di kiri anda..

pasar malam berlangsung setiap hari selasa dan sabtu...

thats all..thanks..;)

Friday, January 7, 2011

Rutin Harian Seorang Ibu Kepada 7 Orang Anak



hari ini saya bakal mendedahkan aktiviti saya sebagai seorang ibu kepada 7 orang anak selama tak sampai 5 hari..-_-''

mula-mula bangun pagi sekitar pukul 6 pagi..gosok gigi guna codomolion..tak!tak! guna darlie All Shiny White with mineral Salt..cehh..tak puteh pon gigi..hampehh..(mengamok tokey darlie..ngeheheh) okey jujur..beli yang trial pack yang seringit tuh..untuk pakai 5 hari je kan...patot laa tak puteh lagiii..;D

eh..saya terus mandi taw..jangan ragu-ragu! lepas tuh turun bawah..rumah bungalow dua tingkat..turun bawah tu bukak langsir..sapu-sapu sikit..masuk kan air masak yang dah sejuk dalam botol..lagi masak air baru..pastu buat breakfes..pastu..sambung tido..boleh??jawabnya TAK BOLEH!! tak sempat nak letak ponggong anak-anak pon sampai..

sampai di sini..rumah kanak-kanak..ingat orang tua je ada rumah??..;p

anak kesayangan..selalu sampai dulu..balik pulak paling last..hehe..say hi to baby zara..;) hai cute girl...suka gila tengok dia isap susu..nyot..nyot bunyik taw..paling suka mandikan dia jugak..sedap je pegang badan dia..rinduu..T_T

ini masturina..ehh..macam nama adik sedara kita laa..yang ini kuat makan..tapi kena saba nak suap dia..tak leh duk diam ini budak..-_-''

yang ini arissa..aka icha..masih dalam kondisi trauma..eh!tak!merajukk je..dulu nenek jaga..tau je laa kan bila nenek jaga tuu..pastu dia sampai sini taknak makan taknak minum..jenuh jugak laa..

ohh..yang ini kecintaan!!gila comel pandai sungguh laa budak ni..gerammm..2 tahun setengah..sangat petah berkata-kata..maknya kata bakal perdana menteri ni..bangga gila kalau jadi sungguh..nanti bleh laa g jumpa dia..tanya, fadhil..fadhil kenal untie tak??untie jaga fadhil 5 hari taw kat taska acasia time fadhil kecik-kecik..untie ajar fadhil baca doa makan..suap fadhil makan..bagi susu..mandikan fadhil..basuh berak fadhil..-_-''..bak sini rumah bungalow sebijik!T_T

sekitar pemandangan rumah kanak-kanak

hah!yang ini razin..budak ini diam time tidur jee..time mata tebukak mulut pun bukak sama..nangis jerit melolong-lolong..ni je gambar yang ada..heheh

ini bukan kembar!yang kiri nabila kakak arissa..yang kanan masturah kakak masturina..
mereka diasingkan kerana mereka transit..budak sekolah tadika..balik sekolah tukar baju..makan..minum susu..tidur..^_^, bahagiakan mereka??

okeyh sambung..lepas semua dah sampai mandikan seorang demi seorang..lepas tu bagi makan pagi..biar mereka main sampai letih..lepas tu sila tidur..tutup mata cepat!!haippp!!haa..

pastu kita pun tidur la sama...huh!tipu!tak leh nak lelapnya..dak-dak tu suka dengki..T_T sorang menangis..sat lagi diam orang lain pulak sambung nangis..bila ada kesempatan dalam 10 lebih dah mula masak untuk makan tengahari..sup ke..telur kicap ke..apa-apa laa..disini skill memasak diaplikasikan..;) pastu tanya budak, sedap tak untie masak..dappp..haa..gila kembang bontot..
budak kan..semua sedapp..-_-''

pastu bagi makan tengahari, bagi susu..maiin-main letih tidur..syok nya jadi budak-budak..kita asyik bagi kalau boleh tidurr je lah..aman..hahah..cuba orang tua..bangun kul 10 pun dah kena bebelkan..;p

lepastu dalam pukul 3 lebih mereka akan bangun..bagi main..ajar abc mana yang dah boleh cakap tu..lepas tu mandikan..makan petang..main lagii..wahh..bahagia sungguh..

kehadiran ibu bapa untuk membawa anak-anak pulang sekitar 5 lebih..sekarang ramai lagi ambil cuti sebab nak uruskan anak-anak sekolah..jadi ada yang ambil agak awal..tapi zara selalu pukul 7 lebih..-_-'' nasib comel..comel lah dah dapat susu..cuba tengah lapa..cuba laa tengok..T_T haru jugakk..

begitulah al-kisah selama tak sampai 5 hari disana..budak-budak belum ramai sebab taska ni masih baru..ni cawangan ke2..yang pertama di nilai..kak rozi, owner mencuba nasib di bukit mahkota..sila lah mendaftar selagi masih ada kekosongan..promott..heheh..

tadi nak balik..nangis jugak laa...T_T memang kecil hati..(bukan tersinggung..tak!)
terima kasih ye semua..

thats All..thanks..;)

Tuesday, January 4, 2011

Di Terharukan Oleh Jejaka Idaman

hah!macam pelik je ayat title..sukahati aku blog aku..eh2..kurang supan..sukahati saya laaa..belog saya..bukan belog awakkkk..(gila gedik..-_-'')

sekarang kan saya berada di bukit mahkota..dekat dengan kolej dulu..(cehh..macam laa lama sangat..) saya memang mengidam laa kat bakso pasar malam bandar seri putra..memang delicious ahh..meleleh-leleh air mata makan..ye..bukan air liur..tapi air mata..

tapi tadi petang hujan..dalam pukul8 lebih malam tengok-tengok dah tak hujan..cakap kat jejaka idaman..nak makan..lapar..teman..beliau yang ada di nilai cakap hujan..saya degil..cakap sini tak hujan dah..lapaa..beliau pun terus siap-siap dan datang sini..

sampai-sampai..saya tunggu tak lama..dia lagi jauh..jadi wajar saya yang tunggu..tak lama jejaka idaman sampai..saya pegang baju dia basah...terus menangis..T_T betul...terharuu...sangguppp..ya Allah..dia saja buat saya tak saba nak kawin cepat-cepat dengan dia kan..napaa lah baik sangattt...alhamdulillah...

anak cucu..abi/atok kamu dulu gentleman sangat..baik hati..penyayang..harap anak cucu mewarisi..nanti dah ada makwa buat baik ye..takpa buat dia menangis terharu macam ni..jangan kamu buat perangai buruk..keturunan kita baik-baik tahu!!=)

tu je lah kot..nanti saya upload gambar bakso tuuu..tunggu...;)

thats all..thanks..

thank you Allah..
you closed one window..
but you gave me a door..

Monday, January 3, 2011

Bermula Hari Ini Saya Sudah Menjadi Ibu Kepada 7 Anak

Hari ini 3 Januari 2011 saya dapat 7 anak..apakah??anak kucing??SALAH!

bermula pada tanggal yang tertera diatas, saya dah mula menjadi ibu kepada 2 ORANG anak lelaki dan 5 ORANG anak perempuan..ye!orang aka manusia..

ok..tak mahu bermain teka-teki lagi.. dipendekkan cerita, saya diminta tolong oleh kak rozi iaitu kakak sedara saya..okeyh ayat tak nak bagi orang pening, Kak Rozie (kakak sedara) minta tolong saya jaga sekejap budak-budak dekat pusat asuhan beliau..beliau kekurangan kakitangan (pekerja) kaki beliau cukup ada 2..begitu juga dengan tangan beliau..sempurna!

mungkin dalam seminggu akan berada disini..okeyh..saya grab je kesempatan ini..sebab saya percaya experience is the best teacher..

kira kat sini saya belajar untuk menjadi seorang isteri yang solehah duduk rumah jaga anak-anak yang ramai..T_T

jejaka idaman..dont wori..i can do it!!!^_^,

alhamdulillah..saya tak sampai tahap migrain atau tension..sikit pun tak..alhamdulillah..;)
saya seorang yang sangat percaya kepada pembalasan..kau jaga anak orang elok-elok, nanti orang lain jaga anak kau elok-elok..kau ambil barang orang, orang akan ambil barang kau..just like that..tak tahu kepercayaan macam tu ada nama specifik ke hape..kalau pernah tengok cerita cina, bila dia ditimpa musibah ke hape, nanti dia akan cakap, "apa lah kesalahan aku pada hayat yang lepas.." hah!macam tuh!!

ok..harini tak boleh nak upload gambar sebab terlupa bawak card reader..laptop takde Belutot..(alaaa...yang on nset ko punye belutot aku anta gambar nih) hah!

akan upload coming soon...

thats all..akan update perkembangan dari masa ke semasa..chewahhh..

thanks..;)