Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, January 20, 2011

Pengajaran Hidup: Antara Kebodohan Dan Kezaliman Yang Tak Terjangkau Dek Akal

title macam ayat orang buat karangan sastera SPM kan..rindu nak buat karangan 5,6 helai..ye!bukan 5,6 muka surat..tapi 5,6 helai..itu yang cikgu saya ajar waktu SPM teknik nak dapatkan A dlm BM..saya siap ajar lecturer lagi tahu..teknik berkesan ni..;)

okey, hari ni nak cerita pasal kebodohan dan kezaliman pada masa sekarang..saya memang lah sangat teramat sakit hati tengok dengan keadaan semasa..kisah pengajaran yang boleh dijadikan pedoman..

pada suatu hari, mak cik limah diragut oleh peragut..habis peragut durjana tu bawa lari dompet makcik limah..makcik limah pula kesakitan terjatuh hasil bergelut dengan peragut bodoh tu..

orang yang berada disekeliling kawasan mula datang membantu..salah seorang membawa mak cik limah ke balai polis bagi membuat report..setelah semua selesai, keesokan harinya anak makcik limah, iaitu leman pula membawa mak cik limah ke Jabatan Pendaftaran Negara berhampiran untuk buat kad pengenalan baru..

apa yang menyakitkan hati, makcik limah dikatakan perlu membayar RM300 kerana sudah 3 kali kehilangan kad pengenalan. ye, makcik limah sudah 3 kali kehilangan kad pengenalan. pertama kali sewaktu didalam lif, makcik limah kena selok saku..dompetnya dan segala isi dibawa lari. keduanya ketika mak limah menggunakan telefon awam, maklimah letak dompetnya diatas telefon awam sementara mendail nombor dan sebelah lagi tangan nya memegang kertas yang terkandung nombor.ketika itu ada seorang lelaki membawa lari dompetnya. dan kali ketiga yang ini pula diragut ketika dalam perjalanan ke pasar.

okeyh dah boring gila ayat sopan nak mampus..woihhh!!aku hangin laa ni...salah mak cik limah ke dompet dia kena ragut???sebab mak cik limah tak berhati-hati??salah dia ke??tolong lah jangan bodoh sangat..dah laa orang kena ragut!!nak buat I/C pulak makin mahal..patut nya dah ada report polis kena ragut tu buat I/C free la bodoh!!kesian la kat orang teranaiya..jangan la kejam sangat...lepastu bayar cukai bagai ko bagi makan kat orang penjara kan??dah la dia meragut..membunuh..lepastu rakyat kena bagi dorang makan pulak...asal bodoh sangat???

haa..maaf la..dah lama tak mencarut ni..tapi diri ni tak boleh betul la nak berhadapan dengan perkara-perkara bodoh ni..

thats All..thanks..;)

2 comments:

  1. susah x nk buat blog yang lawa??? ape tipsnya??

    ReplyDelete
  2. lawa ke..huhu..tgk mcm dh buat je..advance btul..hehe;)

    ReplyDelete