Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 18, 2011

Pengajaran Hidup :Kisah Seekor Kerbau


asyik cerita pasal tuah je..hari ni nak story sikit pasal seekor kerbau..


ini ialah kerbau ye anak cucu..rasa risau membuak-buak kot la zaman anak cucu nanti dah tak wujud kan kerbau..kot ada pun kat zoo negara..exclusive gila kan..jadi hari ini nak cerita pasal kerbau..anak cucu kena baca!

kerbau ni selalu wajib tolong manusia kat sawah padi..ekceli secara jujurnya ibu/nanny (sedap tak ganti nenek..huahuaha) kamu sendiri pun tak pernah merasai zaman kegemilangan kerbau ni..maklumlah..lahir-lahir tengok hutan batu keliling..tapi sekurang-kurangnya pernah la masuk kampung pastu cakap, "eee..kerbau tuuuu"

ok, ini nak dikisahkan seekor kerbau nama atan( rekaan) atan ni dah tolong tuan dia lama dah..tuan dia ada 8 relung sawah padi..dari membajak tanah sampai la ke kutip padi dah masak.. bila time kutip yang dah masak tu, atan pun makan la 2,3 pokok padi.. sekali!!!

jeng!jeng!jeng!tuan dia dengan rakus rentap tali yang ada kat hidung atan tu..(sila Rujuk gambar diatas) sampai berdarah-darah laa hidung atan ni..T_T

atan pun tak selera nak makan sebab hidung sakit sangat..dia cuma diberi makan hampas-hampas je..bila beras dah jadi nasi, tuan dia boleh pulak gaul-gaul nasi dengan ikan bagi kucing makan...mahu tak hangin atan!!!penat-penat atan buat kerja..dapat makan hampas..yang kucing tak buat kerja dapat makan nasi sedap-sedap..-_-''

moral of the story: itulah manusia. selalunya tak perasan orang yang selalu berbakti kat dia..tapi nampak yang dia sayang je..padahal ada orang lain yang selalu bantu kita waktu kita susah..tapi kita tak hargai..

kata pujangga pernah berkata: sayangi lah orang yang menyayangi kamu, kerana orang yang kamu sayangi tak semestinya menyayangi kamu.

END.. ;) thanks..

3 comments:

  1. agree ;)tapi camne plak dengan orang yang selalu nampak salah orang lain even orang tu pun dah berbakti kat dia?

    ReplyDelete
  2. betul3..selalu mcmtu la kan..lumrah hidup..yg keja kuat2 ni la yg x d hirau kan..

    ReplyDelete
  3. tikah: adoii..mcm sikit pusing je ini ayat..tkut msuk mazhab lain je..org tny lain kte jwp lain..hehe;p tika tny klu seseorang tu slalu nmpk slh org yg dh slalu tlg dia eh??klu itu yg tikah tny, sebab org tu slalu tlg kte jd kte syg dia kat..means kte kne tegur dia klu dia buat tak btul..takkan nk biarkan org yg kita syg hidup dlm kesilapan kan..tak bermakna dia selalu berbakti kat kita dia tak pernah buat salah lain dlm hdp dia kan..masalah kat sini jgn kita cari penyakit nk cri kesalahan org..;) harap menjawap persoalan..T_T

    niesz: hehe..btul2..sedih kan jd manusia mcm ni..;p

    ReplyDelete