Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, May 28, 2011

Nampak Menyenangkan, Tapi Menjauhkan


alhamdulillah..malam semalam satu lagi nikmat kehidupan yang baru hendak ku rasa..alhamdulillah..biar lambat..biar perlahan-lahan bertatih di muka bumi ni..sebab hidup bukan hanya untuk menikmati kegembiraan semata-mata.adakala kesepian, kesedihan, buat kita lupakan dunia buat sementara.hadir rapat ke maha pencipta.

alhamdulillah..perjalanan dan urusan yang dipermudahkan..

bila saya mengucapkan syukur...


respons yang saya terima..




o.O??

apakah??hahahah;'p

bukan itu laa sayang-sayang sekalian..

saya dah dapat kebahagian hidup yang seterusnya..tapi belum boleh nak bahagia sangat la..sebab saya dah tambah hutang dalam hidup..T_T wuuuu..

tapi setakat ni alhamdulillah..hutang-hutang yang saya ambil insyaAllah tak meninggalkan beban buat orang lain andai kata ajal saya tiba dulu sebelum sempat saya bayar..hutang-hutang tersebut ialah:

1) ptptn
2) loan ASB
3) hutang kereta (latest)

yee..saya baru tambah sejenis lagi hutang iaitu hutang kereta..T_T sedih dalam bahagia..apakah??

kereta pun bukan lah seperti kawan-kawan yang lain yang mampu nak beli kereta first hand..setelah puas mengira-ngira budget dan membaca segala sumber dalam merancana wang, akhirnya saya berkeputusan untuk membeli kereta terpakai..;')

sebab budget saya bawah RM300..tapi terlebih budget jugak..dan alhamdulillah 5 tahun je..islamic loan..;')

sebenarnye sejak dapat lesen sekitar 2007 sampai sekarang sangat jarang saya bawa kereta pun.. time test jpj adalah merupakan detik kedua terakhir saya pegang stering kereta..detik terakhir adalah bersama kawan kuis saya cik fida..sebelum pulang kereta sewa, saya try test bawa..failed!heheheh;'p

memang taknak bawa kereta orang..takut jadi apa-apa..bukan tak confident, bukan..err..sikit kurang yakin..;'p

kereta ni pun memang untuk kegunaan umi ..kesian umi, sejak saya kerja umi kurang berjalan..jadi sekarang umi boleh kemana-mana destinasi yang terdetik di kalbu..ecehh..saya pula seperti biasa akan bawa motor ke KTM dan menaiki tren yang omey tomey tuuu untuk ke tempat kerja...

owh..yang diatas adalah mukaddimah sebenarnya..harap maklum..yang nak dikisah kan disini apa yang dimaksudkan dengan tajuk entry diatas sebenarnya?

ye..kereta memang memudahkan..tapi buat saya, ia bakal menjauhkan saya dengan umi..sebelum ni dah menjadi rutin saya untuk hantar dan jemput umi pergi dan balik kelas..setiap kali hantar dan ambil mesti salam dan cium pipi..time atas motor pula pasti umi peluk erat pinggang saya..tangan umi pasti melilit penuh pinggang saya..cuma kalau umi merajuk dengan saya baru umi tak peluk..;'p

dan sehari sebelum kereta sampai..umi tanya saya, "nanti sabtu pagi ni umi pergi kelas sendiri la ye?" saya terdiam..dan berfikir..memang tak tahu nak jawab apa..

bukan itu ke yang saya harapkan?mudah umi kemana-mana sendiri?tapi saya mula berfikir..dan saya sedih..ini bermakna saya bakal menjauhkan diri dari umi..;'(

akhirnya saya berkeputusan, saya nak hantar umi ke kelas seperti biasa..cuma mungkin waktu hujan dan waktu ketiadaan saya mudah untuk umi bergerak..insyaAllah..doakan saya mampu untuk itu!

ya Allah..jangan kau jauhkan kami dengan nikmat yang Kau beri...;')

Wednesday, May 25, 2011

Sorrow


tajuk entry kali ni dah cukup menggambarkan perasaan saya untuk beberapa hari ni..T_T
sabtu hari tu..saya kehilangan 2 kesayangan dalam sehari..pagi sabtu Jalak mati depan rumah..tuah tak dapat dikesan..cuba berperasangka baik..mungkin tuah pergi jalan-jalan..sekarang musim mengawan..mungkin tuah juga sedang menurut kehendak musim tersebut..

tapi..sampai malam tuah tak balik..tuah tak pernah macam tu..petang sabtu tu hujan..lebat..saya keluar dengan payung panggil tuah..tuah tak balik..selalu hujan bukak pintu je mesti ada depan pintu..nak masuk..ahh..tuah saya sentiasa depan pintu minta nak masuk rumah..

sekarang air mata bergenang..mana tak..hari-hari bukak pintu pagi-pagi tuah dah sambut depan pintu..balik-balik kerja tuah sambut depan pagar..jalak pun sama..walau jalak hitam je, saya cuba tak pilih kasih..saya taknak jalak kecil hati..

tapi semua kucing yang lain harus akur..tuah lebih manja..sangat manja..tuah boleh duduk diriba sangat lama..kebanyakan kucing tak kan boleh duduk lama-lama..mesti tak sabar-sabar nak turun dan lepas dari pegangan..tapi tuah tak..tuah manja..

tuah rajin mandi..warna bulu tuah hitam putih..yang hitam perang-perang..yang putih sangat gebu..tuah tak pandai cekau dan gigit..anak sedara saya tarik ekor pun tuah tak gigit..tuah mengiau je..

sebenarnya beberapa hari ni saya masih harap bila saya bukak pintu tuah ada depan mata saya..saya balik kerja saya harap tuah dah balik kejar saya..tapi dah 5 hari..saya akur..tak da apa yang kekal didunia..

2 tahun setengah tuah..terima kasih ceriakan hari-hari kak wan dan mak wan..buat kami gelak ketawa dengan telatah tuah..kak wan tak marah kena basuk berak tuah bila tuah terkencet sebab kucing jahat nak gaduh dengan tuah..walaupun kak wan baru je basuh sehari sebelum tu..kadang-kadang tak sampai sehari..T_T

ya Allah..ganti kan dengan lebih baik..andai ada orang yang menganaiya tuah dan jalak, kau hukum la mereka ya Allah..ya Allah..tak sanggup nak bayangkan kalau apa yang umi cerita jadi kat tuah..umi kata mungkin orang vietnam atau mynmar tangkap kucing nak makan..saya mula rasa tak mustahil..

kucing-kucing mak cik aisyah (kawan umi) pun dah banyak hilang..tinggal seekor je..saya rasa orang tu nak tangkap kucing..mula-mula dia pukul jalak..tapi mungkin jalak dapat lari..sebab tu agak nya jalak muntah-muntah..mungkin dah sakit sangat terus mati...mata jalak terbuka time mati..ya Allah..

nasib baik juga tuah tak pergi depan mata..hilang secara tiba-tiba..mungkin ini cara perpisahan yang terbaik..malam jumaat tu umi baru korek kan telinga tuah..
pernah dengar orang kata..selalunya kucing yang kita sayang tak mati depan mata..

maafkan kak wan ye tuah..kadang-kadang terpijak ekor tuah..ter kepit kepala tuah sebab nak tutup pintu cepat-cepat..jalak..maaf kan kak wan ye..



jalak..

tuah..manja..suka meleset..dulu tidur atas katil sebelah saya..T_T
rindunya nak tengok gelagat tuah tidur..ya Allah..T_T

Saturday, May 21, 2011

Memang Heaven


sejujurnya takda niat nak post entry ni pada mulanya..macam gedik je buat pasport pun nak keppochii..tetapi..disebabkan saya telah melalui satu detik dan kenangan yang memang H.E.A.V.E.N!! so, kena share!!harus!!sejarah takkan berulang ni harus dikenang dan di ingati!! Lol..

meh nak share meh..saya juga sempat merakamkan detik heaven tersebut!

tempat kejadia: Pejabat Imigresen Damansara.
waktu kejadia: 9.30 pagi.
tarikh dan hari kejadian: sabtu 21 mei 2011.

o.O
o.O o.O
o.O o.O o.O

^_^, nombor bertuah saya hari ini..

pakcik tunggu pasport siap..

berlatar belakangkan rumah sebelah yang tengah renovate..rumah saya bukan sebelah kilang papan!-_-"

muka mintak penampar..


haaa..dah puas tengok detik-detik heaven meh nak cerita kronologi kejadian..
pagi tadi pagi-pagi saya keluar dalam pukul 8..menuju ke subang airport..dulu pernah buat pasport di sana..setibanya di sana, saya dapati kawasan perkarangan nya sangat sunyi sepi..saya lihat pintu-pintu bertutup rapat dan berkunci..juga tiada orang menunggu di situ..ok tak boleh belah baca karangan SPM..-_-"

lepas tu tengok-tengok kat dinding nampak dia buat notis dah pindah kat kelana jaya..sumpah aku tak tahu celah mana..berkata didalam hati..T_T

lepas tu dalam kepala duk teringat pernah teman kawan pergi dekat damansara..tapi memang saya tak tahu jalan..then call kak elin cousin saya yang memang hebattt ahh jalan kat area kl/selangor ni..tak payah pakai GPS..alhamdulillah selamat sampai dengan jayanya..(tak sesat)

sampai sekitar 9.30..pak guard jaga parking kata imigresen sistem break down..pehh..ujian apa menimpa aku ni..tapi saya masih bersabar dan naik jee..naik-naik memang tak ramai(kosong)..lepak dekat kaunter ambil nombor giliran..rujuk gambar di atas..kakak tu kata sistem dah 3 hari problem..pagi tadi beratur panjang dah suruh diorang semua pergi imigresen lain..yang ada 2,3 orang pun jadi bahan uji kaji je..

lepas tu ambil borang isi..padahal dah isi kat rumah..print dari website je..tapi sebab apa ntah nak isi pakai borang sana..cantik berwarna..yang print sendiri hitam putih..tak menawan..

lepas dah isi pergi lagi sembang dengan akak tu..akak..saya nak jadi bahan uji kaji boleh tak??akak tu gelak-gelak..sekali ada pegawai tu datang cakap boleh la try..tapi tak janji..kalau boleh submit pun ok..nanti datang ambil je..saya pun ok..then nampak no giliran yang bertuah tuuu..

memang tak sampai 5 minit dah kena panggil..lepastu bayar..lepas bayar kena tunggu 1-2 jam untuk ambil pasport..saya punya siap dalam 1jam 15 minit..pukul 11 dah boleh balik..

berikut laporan saya.

sekarang nak siap-siap pergi kenduri..ada 3 kenduri..babai~

oh, buat sahabat saya Ain Nadhirah..kenduri pun hari ni kat taiping..tak dapat nak pergi..T_T semoga kalian berbahagia hingga ke akhir hayat..

Wednesday, May 18, 2011

Peti Masa Doraemon


andai lah wujud benda alah tu..rasanya zaman yang saya nak pergi balik zaman sekolah asrama kat Madrasah Idrisiah..mungkin tahun 2003..

banyak kejadian haapy time tu..naik form 3 rasanya dah mula banyak tersilap langkah..-_-" sangat mengharap dapat undur balik masa tu..

yang pasti form 2 hati sangat berbunga-bunga tak tahu kenapa..T_T walau jatuh kelas..yelahh form 1 kelas pertama..form2 jatuh kelas 2nd..tapi sgt syokkk..sbb syok sgt belajar pon semangat form 3 naik kelas first balik..-_-" sedih balik..dan antara kesilapan yang dilakukan dalam hidup, ambil sains tulen time form 4..gedik gila nak jadi doktor la tuhhh...

last-last masuk KUIS ambil law..tak ke jauh time sekolah duk masuk lab buat eksperimen tak habis-habis..sekali masuk IPT mengadap buku law..hafal kes..khatamkan perlembagaan persekutuan..-_-"

dan sekarang, kerja sebagai assistant credit control under finance department..hambeekkkk kauu..punya la caca merba nya hidup..macam tu lah tengah caca merba nya hati sekarang..ya Allah..Kau tetapkan lah hati..jauhkan aku dari mengecewakan orang-orang disekelilingku..begitu juga Kau jauhkan aku dari dikecewakan..Aminn ya Rabb..;')

apa pun bersyukur seadanya..akur dengan perjalanan yang dah ditakdirkan..terima kasih tak terhinggan buat umi dan jejaka idaman..;') kerana sentiasa di sisi..;')



tadi sekali lagi dikecewakan tren..berdiri lebih sejam..T_T

Tuesday, May 17, 2011

Laporan 17 Mei 2011

laporan hari ini..saya diberikan cuti semperna wesak day..
hari ni pagi-pagi pergi kelas ustaz Faizal di surau..balik singgah rumah mak chak..
singgah rumah then pergi NSK dan Mydin.

Lepas Zohor pergi rumah Puan Adibah..kenduri sabtu ni..pergi kira nak hulur kudrat ni..sekali pergi bergossip jee....-_-"

petang hujan..tapi tak tidur..T_T lepas maghrib pergi rumah makcik Aisyah..kenduri anak beliau kak Liza next week..kira pergi cari kerja..tapi dapat makan..^_^,

laporan kewangan: pehh..pehh..mengalir...semoga murah rezeki..;')

laporan kesihatan: selsema dan batuk dah ok alhamdulillah.. ;') ;') ;')

lain-lain laporan: hati gundah gulana minyak nak naik harga..nak pergi siap sedia..pesanan khidmat menteri..sekian~

Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru

ehemm..saya selaku bekas guru nak ucapkan selamat hari guru kepada semua guru-guru,bakal-bakal guru dan bekas macam saya..atau kalau lebih berkualiti dikenali sebagai tupperware..-_-"

kenapa penting ada hari guru??sebab guru mengajar kita dari abc alif ba ta mahupun 1,2,3..ok, kes saya istimewa..semua yang disebut diatas diajar dirumah..;')

sebagai seorang bekas guru, saya rasa macam mana rasanya penat lelah jadi guru..siapa kata tak penat jadi guru??kes obesiti ramai guru..eh silap..kes mental..cikgu-cikgu yang banyak masuk dalam tanjung rambutan dan keluang man cakap kat saya kawan-kawan dia banyak cikgu..

dan lagi..yang banyak pengalaman gugur (miscarriage) pun cikgu..sungguhhhh ni...makk tak tipu nokkk...yelah..sekolah dah la bertingkat-tingkat..bukan ada lif pun..mau tak terkeluar budak dalam perut duk mendaki tangga hari-hari..T_T

disebabkan cikgu-cikgu sangat hebat, sebab cikgu dah lahirkan doktor, pensyarah, peguam tak siap macam saya dan lain-lain..eh-eh..bukan lahirkan..dah asuh dan didik laa...haa...hebat tak hebat??

jadi sangat wajarlah guru di sambut setiap tahun..semoga guru-guru yang ada sekarang mahupun dimasa hadapan tak mendidik dan mengasuh manusia-manusia berhati binatang..nauzubillah..

sangat merindui zaman sekolah..sungguh..dan al fatihah buat arwahyarham Ustaz Kamaruddin Ahmad yang baru meninggal dunia bulan lepas..semoga segala sumbangan beliau diberkati dan diberikan ganjaran syurga..amin ya Rabbb..;')


Saturday, May 14, 2011

Duhai Hati

Duhai Hati..

belajarlah menerima rasa sakit dan pedih..
agar dapat menikmati dan menghargai tika datangnya musim bunga di hati..

Duhai Hati..

tabahlah mengharungi detik jatuh dalam kehidupan..
semoga suatu saat kau bangun, tak sekali kau melangkah bongkak..

Duhai Hati..

kuatkan semangat ketika ada teman disisi..
kerna mungkin suatu hari, kau akan bersendiri..

Duhai Hati..

berkembang mekarlah mengharumi diri..
supaya dapat dinikmati orang disekeliling mu..

Duhai Hati..

semoga tak terlalu menyembah dunia ini..
kerana kau milik yang hakiki..





p/s: dah lama tak menulis kerana banyak membaca..stock buku-buku dari pesta buku semua dah habis..sekiann..~dan duhai hati lahir dari hati ini..~

Sunday, May 8, 2011

Selamat Hari Umi..;')

hah!memang lah tak inn kalau semperna hari-hari terpilih ni tak buat entry khas kann..
ye!pada 7hb mei baru saya tahu rupanya hari ibu 8 mei..T_T jangan lah anak saya buat macam ni kat saya nanti..

tapi itu lah..hari ibu ni kan takda tarikh khusus...sukahati dia je berubah tiap-tiap tahun..tak macam hari guru tetap 16mei..kann??

saya tak berminat nak cerita apa hadiah saya bagi untuk hari ibu tahun ni..(ok secara jujur tak bagi apa-apa pun..T_T)sedih sebenarnya..dulu kecik-kecik duduk asrama sanggup pulak beli manilakat kerat lukis, gunting kertas sana tempek kat sini..gunting sikit sapu bedak sikit kat kad biar harum..lepas tu pos..sangguppp..sekarang??

mungkin itu dikala jauh di mata..sekarang kan depan batang hidung je..peluk sehari banyak kali..kiss paling kurang 6x sehari..gaduh paling kurang seminggu sekali..T_T

jadi saya tak rasa bagi sebarang material adalah satu-satu nya cara nak buktikan kasih sayang..sebab saya boleh bagi anytime tanpa perlu sesuatu hari tertentu..;')

dan hari ini, bagi membuktikan kasih sayang, saya bawa mana umi saya nak pergi..pagi-pagi 8.30 pagi dah keluar..;')

secara jujur nya tak mungkin saya dapat jadi ibu terbaik di dunia kerana gelaran itu telah daragut oleh umi saya..;') maaf ye anak-anak ku..(sekarang ada anak tekak..) memang umi saya lah yang layak dapat jadi ibu mithali..

sejak hari kedua saya kerja, hari-hari saya bawa bekal pergi kerja..hari-hari..
rakan kerja memuji saya rajin..saya kata umi saya yang rajin..beliau yang bangun pagi-pagi..siapkan semua..saya bangun-bangun dah siap pack dah..T_T saya bawa je..then all of them told me that my mum was great!yup! greatest mum in this world!;')

memang saya sangat beruntung dapat umi saya sebagai umi!;') umi saya akan jadi penguat saya disaat saya rasa sangat lemah nak hadapi dan tempuh kehidupan..umi saya sentiasa menerima saya walau saya dah melakukan kesilapan besar dalam hidup..

sekarang saya dah jadi best friend umi saya..cakap je kawan umi mana yang saya tak kenal..kadang-kadang umi nak pergi bergosipp dengan kawan-kawan saya pon join sekali..T_T
kawan-kawan umi memang dah jadi kawan saya..saya bangga!

sebenarnya sangat mustahil untuk ceritakan semuanya..cukup lah anak-cucu tahu nenek,moyang kamu seorang yang sangat istimewa..tak pernah berdendam..tak pernah menyimpan rasa..sangat redha dengan segalanya..semoga segala jasa umi dalam membesarkan adik yang sebesar ini dibalas dengan syurga yang abadi..dann..dann..semoga umi cepat dapat anak lelaki...hua!hua!hua!;'p



rindu nak berjalan dengan umi..semoga dimurahkan rezeki..dapat melancong lagi..mekah tunggu kami..;')

Sunday, May 1, 2011

Jadi Manusi Berguna



ilmu!ye, dengan ilmu sahaja kita boleh jadi manusia berguna..juga dengan ilmu kita boleh guna-guna..T_T ok itu syirik..

hari ini nak story pasal saya dalam usaha nak jadi manusia berguna. nak jadi orang berilmu kena banyak membaca.jadi saya sahut seruan dengan pergi ke pesta buku.2 hari berturut-turut.semangat! tapi kurang berbanding tahun lepas..3 hari saya pergi..lagi hebat..bukan semangat berkurang..tapi atas kekangan beberapa faktor..selaku wanita bekerjaya..saya kurang masa lapang nak pergi berjalan-jalan. tak macam dulu-dulu..dan juga kekangan kewangan.semoga ditambah dan dipermudahkan mencari ilmu.

hari sabtu pergi dengan jejaka idaman..yang haritu keppochi kata nak pergi bagai tu tak jadi...boleh tak dia terlupa ada exam isnin??-_-" konon nak pergi ahad..jadi tangguh ke hari semalam..


semalam beli 4 buku jee...1 novel Siti Rosmizah, 7 hari mencintaiku...sangat besar gedabak ye buku tersebut..satu lagi yang ini,


Pencapaian hidup..saya dah habis baca buku ni malam semalam..saya mula baca sejurus sampai dirumah..sampai terlena-lena keletihan..kemudian pergi rumah akak lepas isyak dan bawa balik 2 kecintaan nak bawa pergi pesta buku hari ni..sampai rumah malam semalam dalam 11 lebih sambung membaca dan habis pukul 1lebih sikit..;')

lagi dua buku saya beli semalam untuk kecintaan 2 orang takut-takut tak pergi tadi..




tengok rancangan memasak kat sana..T_T

tengah dalam keramaian manusia..sekali jumpa ini! USIM hado??nan hado..;'p




hahh..macam penah tengok jee..


jejaka idaman punya!

tengok!tengok dah nak habis...

baru yang ini tiba..T_T


yang ini beli hari ahad! saya punya yang tiga didepan!;') nak habis kan buku semalam dulu..;') yang belakang-belakang tu harap rajin lla si kenit-kenit ni nak habis kan..jangan jadi macam cu dia..buku latihan tak pernah siap..belinya rajin..T_T

dan sebagai cadangan: saya mencadangkan pesta buku diadakan pada hujung tahun sekitar bulan 11. motif: budak sekolah tengah melepak time tu..boleh la beli buku latihan dan seterusnya buat latihan sikit-sikit untuk tahun yang akan datang..;') kan ke rugi buat tengah tahun..budak-budak bulan 9 dah nak PMR..bulan 10 dan nak SPM..tinggal berapa detik noo la nak buat latihan..time-time ni dah takda masa dah..dengan buku tuisyen nya, buku sekolah nya..


semoga panjang umur dan dikurniakan kesihatan untuk berjumpa lagi dengan PESTA BUKU di tahun hadapan..;')