Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, June 26, 2013

Stok EBM

ye puan-puan dan bakal puan sekalian.eh.encik-encik pun boleh.hari ni saya nak share cara saya storage ebm yang tak seberapa banyak pun.tapi sukati la nak share jugak.dan ni hasil peng-goggle-an
saya sepanjang pregnant haritu.maaf sangat dah tak ingat dari mana saya baca.tapi ilmu yang terlekat kat kepala saya nak share dengan semua.
 
ehemm..disebabkan saya wanita bekerjaya.(-__-') jadi haruslah kena buat stok ebm.
dan memang dari awal pregnant saya dah bersedia.
saya sedia dengan storage bottle 10 autumz + 10 bumble bee + 6 hadiah dari kawan office kak lily yang omey tomey memahami jiwa ini jenama mum's little ones.
 
sebotol dah pecah sebab terhempas time beku.maka tinggal lah 25 botol kesemuanya.
dan saya juga sediakan breastmilks storage bags.2 kotak jingle jungle + 2 kotak autumz.ada free dalam kotak waktu beli botol autumz tu..free dalam 5 kot.ohh ye..satu kotak ada 25 storage bags.;') jadi 100++ lah!
 
ini rupa saya simpan stok ebm.dalam peti.ni sebelum susun betul-betul.
 
 
 
oh ye puan-puan bakal puan dan encik-encik sekalian.sila jangan ikut kaedah diatas.ni sesat.takleh simpan kat pintu.sebab nanti suhu dia kurang sejuk bila kita buka pintu.
 
dan sekarang saya nak mulakan share kaedah yang sepatutnya.
 
pertama nya memerlukan beg kertas dan pisau/gunting.

 
bahagian bawah beg kertas kita buat lubang.
 

jadi lebih kurang macam ni.
 
jadi boleh la mula susun ebm ikut yang paling awal diperah dibawah.kita pulak nanti bila nak guna tarik yang paling bawah.first come first out!erkk..;'p
 

 

ini lah hasilnya lepas di susun.yang dalam storage bags dalam beg kertas!susun botol yang paling awal diperah letak depan-depan ye..hehe...kena cari kaedah susun botol pulak.tapi rasa nya saya nak guna storage bags kot.lagi jimat ruang!
 
tips nak pakai storage bag.
time nak bekukan,baringkan storage bag tu.jangan berdirikan bag tu.macam gambar saya yang kat atas tu,gambar no 2.sebelaha ais tu..haa..jadi senang nak simpan.;')
 
oh ye..setakat ni stok ebm saya dah 160oz ++. memang kalau tengok blog lain lagi melimpah ruah stok mereka.tapi saya masih bersyukur ada jugak stok dari takde.;')
dengan keadaan Zakwan yang memang melekat menepek kat ibu dia ni..masih ada stok..alhamdulillah.
 
saya pump time dia tengah tidur tengahari.dapat 4-5oz alhamdulillah.malam time ada abi dia,bia abi dia main dengan dia.pump sekejap.dapat 2,3 oz pun alhamdulillah. sekarang sehari dalam 7,8 oz.sabtu ahad cuti pump.biar Zakwan takeover sepuas-puasnya.;'p bagi pump rehat..;'p
 
sekian perkongsian buat masa ni.selamat mencuba!;')
 
 

Monday, June 24, 2013

Demam+Jerebu+Membesar

musim kan.bila jerebu ni..
dah beberapa hari lepas sebenarnya dah rasa perit tekak.
batuk sikit-sikit.
 
sabtu haritu Zakwan demam.rasa panas.cek suhu 37.9.
terus abi dia pergi farmasi beli koolfever.
 
 
muka demam.


 
pakaikan baju lubang-lubang je.musim panas kan.
setiap sejam cek suhu.
 
makin turun alhamdulillah..
 
ni muka nak tenangkan hati ibu abi dia..
zakwan ok la ibu..
 
ni mungkin demam nak besar.orang kata nak beralih bulan.patut la jumaat tu nak melekat jeeee..tahap melekat tu tak tidur dari 1 pm sampai la 8pm.tidur, tapi mesti nak melekat dengan ibu.terlepas je terjaga..;'p kira tidur tak lena la..ya Allah..permudahkan lah urusan kami. macam mana la bila dah kerja nanti..T__T permudahkan ya Allah..

Sunday, June 16, 2013

Selamat Hari Bapa Abu Zakwan

 
Pagi tadi ain bangun-bangun keluar cari ayah cu dia.ayah cu tengah jemur baju berdua-dua-an dengan cu.;'p sweet tak weekend.(pagi tadi zakwan kejut kami awal..haha..;'p )
ayah cu,selamat hari bapa.
 
ayah cu dia jawab:eh,jadi bapa dah aku..;'p
 
dan in shaa Allah saya yakin dia akan jadi abi yang paling awesome untuk anak-anak kami in shaa Allah.;')
 
nah gambar Zakwan dengan abi dia!;')
 



 


 
zakwan kata: selamat hari bapa abi..;') ibu and me love you soooooooo muchhhhh...mmuah!mmuah!

Monday, June 10, 2013

Checkup Zakwan dan Ibu-sebulan

ehem.checkup dah terlebih sebulan sebenarnya.;')
 
checkup zakwan bese je.ukur panjang dengan berat.
berat: 4.8kg
panjang: 56.5cm
lilitan kepala: 36
 
semua normal alhamdulillah.
 
check up ibu:
tanya pasal perancangan keluarga.
nurse cerita bla bla bla..
lepas tu keluar..
sekali dia panggil masuk bilik balik.
tiba-tiba tanya.
nak kena pakai perancang ni. nak pakai cara apa.inject ke pil.?@_@
dua-dua taknak boleh.(dalam hati)
saya pun..ermm..pil la..
pastu dia bagi sepapan pil noriday.
 
 pastu jumpa doktor pulak..
pun cerita pasal perancang keluarga...T__T
huwaa..tak sanggup betul rasa.
 
pastu cakap kat suami soleh.
boleh tak nak pakai kaedah "yakin Allah tau bila masa terbaik kita nak dapat anak lagi"??;'p

I Love Breastfeeding

hoyehh..seriously i love bf!;')
berat time pregnant naik 20kg dengan jayanya.
dan hari ke 41 berpantang dah turun 17.5kg.
sebut pasal pantang..pantang lah sangattt...T__T
 
sedih jugak tak dapat berpantang dengan jayanya.T__T
bengkung ke mana..tungku kemana...
set amway pun tak habis lagi serbuk pramping perut dengan penghangat badan.
pil pun makan ikut dann..T__T
 
ya Allah.dengan kuasa-Mu Kau sihatkan lah tubuh badan ku ya Allah.
sedih sangat sebenarnya tak dapat pantang dengan erti sebenar-benarnya.
 
 
eh.takyah nak emo.yang  penting I Love Bf!k bye!
 
ehh..tadi checkup Zakwan.berat dah 4.8kg..sekian!

Thursday, June 6, 2013

Gambar Pasport 2013

Tadi asalnya ada appointment Klinik saya kena minum air gula.
lepastu bawa Zakwan nurse kata area taman saya appointment bayi hari isnin.makanya dia bagi appointment lain.
 
jadi bagi tak membuang masa suami soleh yang dah amik cuti,kami pun pergi la pejabat imegresen.sebelum tu suami soleh gi amik mykid Zakwan dah siap.
 
makan dulu lah apa dulu lah.last-last keluar dah pukul 12 tengahari.
sampai-sampai imegresen kata nya no dah habis.T__T
 
lepas tu ingat nak tangkap gambar zakwan je.saya dan suami dah ada gambar pasport.
sekali dimaklumkan sekarang background passport warna putih.bukan biru.makanya kami bertiga la tangkap gambar.
 
dannn..
sangat lah kelakar nak dapatkan gambar passport pertama zakwan ni.gelak sakan kami.haha.
sedih tak bawa kamera.handset tak berapa nak canggih.T__T
 
zakwan ni kalau berjalan memang baikkkk sangat.punya la tidur lena.dah goncang dah cium cubit pipi semua tak jadi.mata pejam.last-last akak tu suggest pakai wet tisu.huhu.menjadi la.
tu pun mata terkebil-kebil.
 
tengah duk bergambar pun menguap mata pejam la..haha..
 
 
jadi,inilah hasilnya.
 
bagi mengurangkan kesedihan tak dapat tengok gelagat Zakwan nak bergambar tadi.
nah sekeping lagi!
 
anak soleh ibu.;')

Tuesday, June 4, 2013

Review Breast Pump

 ehem.hari ni meh kita review breast pump yang saya ada la.
yang pertama marvel single eletric breast pump.;')
 
bp ni ok.bunyi mula-mula rasa macam kuat.tapi bila bawa pergi PAC haritu time pakai ada akak tu tegur ok la tak bising sangat macam pump dia.so saya assume bunyi dia kategori ok la..
 
lepas tu suck dia so-so la.saya pun tak sure susu yang tak banyak lagi atau memang pump ni suck tak kuat.ada sesiapa nak bagi pinjam madela freestyle?;'p
 
tapi semalam saja la pakai.sambil-sambil ngadap laptop.sempat la kann nak ngadap sangat sejak ada Zakwan..;'p tetiba banyak pulak susu nya.;') alhamdulillah.ke dia rasa tercabar dengan bp manual avent baru saya tu?kehkeh.;'p
 
lepas tu pump ni ok je..untuk harga dia..
 
saya mencari manual sebab time pergi PAC tu ada satu je pluck kat dalam surau.saya sampai dulu ok la alhamdulillah dapat pump.tapi tengah best-best pump tu datang pulak ada akak tu dengan spectra dia.minta cepat sikit.sebab dia pun nak pump.sian pulak.dah meleleh-leleh dah susu.sambil dia tunggu saya pump sikit lagi dia sempat buat teknik marmet.dapat jugak lebih 2oz.haha.
 
lepas tu ada akak lagi sorang tu..dia pakai manual.relaks je tak berebut pluck kan..haa..susu penuh dah botol..itu la kelebihan manual.;') sebab tu berkobar-kobar nak manual pump. (eh.siapa yang beli set ni sekarang ada free items boleh buat pump ni jadi manual pump.)T__T kan saya ada cerita harituuu.. 
 
 
jadi sebab berkobar-kobar alahamdulillah..
dapat la set ni pulak.;')
 

 
ya Allah.tak tau nak review cam mana.almost perfect untuk pump manual.alhamdulillah.;') tak sakit.susu pun alhamdulillah.justttt...ada jugak tu kann..botol kecik.
 
dan bentuk botol yang corong besar je boleh masuk kat pump ni.jadi storage botol tu takleh geng.kena pump pakai botol avent ni.lepas tu transfer kat botol lain.;')
 
ituu je laa..yang lain alhamdulillah.moga berkat pembelian ni.;') aminn..
 
tengok groupon.ada baby bullet.alololo comey tomey nya.tapi suami soleh tak kasi beli..T__T beliau kata dulu beli eletrik kata manual susah la apa la..lepastu beli jugak.dah habis bape ratus..T__T ada kah ini nafsu atau memang keperluan?T__T