Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 27, 2013

Kenangan


Malaysia

Group marches in support of Selangor MB

By Boo Su-Lyn
January 12, 2011
Latest Update: January 13, 2011 05:35 am
SHAH ALAM, Jan 12 – A group gathered here today to support Tan Sri Khalid Ibrahim after Umno accused him of committing treason in the state secretary crisis.
About 400 supporters of the Menteri Besar Selangor Club (MBSC) marched from Dataran Shah Alam to the Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah building here to defend Khalid’s rejection of Datuk Mohd Khusrin Munawi’s appointment as the new state secretary.
“We support the Selangor government in returning powers to appoint the state secretary to the Sultan and the mentri besar, which were robbed by Umno in 1993,” MBSC president Anuar Othman told the crowd today.
The Selangor mentri besar has proposed amendments to the state constitution to return the powers of appointment for state senior civil servants after Putrajaya chose Mohd Khusrin as the new state secretary without consulting him.
The Pakatan Rakyat (PR) state government’s proposed amendments to Section 52 of the state constitution, which covers the appointments of the state secretary, state legal advisor, and state financial officer, are expected to mirror the version that existed prior to the 1993 amendments.
But PR, which holds 35 seats in the 56-seat assembly, is three seats shy of the two-thirds majority necessary to amend the constitution.
The Malaysian Insider reported yesterday that Selangor did not expect to secure the two-thirds majority needed to amend the constitution, but planned to proceed with an emergency sitting of the state assembly on January 24 to “expose” Umno.
Khalid also told a press conference separately today that the state assembly sitting was Selangor’s “statement” to reclaim its powers to run the state.
Anuar said MBSC had gathered today to protect the Selangor Sultan against Umno’s alleged attempts to manipulate the ruler.
“We challenge Selangor Umno to support the amendments to the constitution,” said the MBSC chief as Federal Reserve Unit (FRU) officers looked on.
“We, Selangor residents, pledge our loyalty to the Sultan and the Selangor Pakatan Rakyat government that is led by Tan Sri Khalid Ibrahim,” he added, before sending a memorandum to the mentri besar’s office expressing MBSC’s support.
Khalid has also challenged Selangor Umno to back his proposed amendments to prove its sincerity in upholding the monarchy.
But Selangor Umno deputy chairman Datuk Noh Omar hit back yesterday and told Khalid to show that the state opposition party had committed treason in the appointments of previous Selangor state secretaries.
Noh claimed that the federal Public Service Commission (PSC) had always sought royal consent before appointing the state’s top civil servant.
As the crowd chanted “Reformasi” and “Hidup PR”, a student told The Malaysian Insider that the state secretary dispute was being politicised by the federal government.
“Khalid’s administration seems to be good,” said Siti Nur Amirah, 21, at the gathering.
“The state secretary issue is not a big problem for Khalid, but it can disrupt the Selangor administration,” she added.
Another protestor, Ibrahim Deraman, said he supported Khalid’s proposed amendments to the constitution.
“Procedure was not followed. The Chief Secretary named the state secretary without consulting the mentri besar,” Ibrahim told The Malaysian Insider.
“The Chief Secretary and the mentri besar must work together,” added the 62-year-old retired civil servant.
Putrajaya insists that the federal Public Service Commission (PSC) has the right to appoint the state’s top civil servant.
Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Sidek Hassan also said the Selangor constitution did not require him to consult the state government when making such an appointment.
Shah Alam MP Khalid Samad, who was at the gathering today, accused BN of using the Sultan in the impasse over Mohd Khusrin’s appointment.
“BN doesn’t dare to fight PR. They put the Sultan in front,” he said.

Wednesday, September 25, 2013

Zakwan almost 5 months

alhamdulillah..semalam checkup.
berat Zakwan 7.4kg. panjang 67cm.
lilit kepala 42cm.
tumbesaran yang sempurna alhamdulillah.. :-) 

masih full breastfeed.alhamdulillah.ini pengorbanan ibu untuk Zakwan.
dah rasa dah up and down dalam proses menyusukan Zakwan.



tapi bila tengok wajah ahli syurga ni..memang tak menyesal langsung pilih nak susahkan diri duk mengepam kat office..pakai manual pump okeyhhh..naik kurus dah jari jemari..kehkeh..takpe..balik kerja hilang terus letih..

ya Allah.sihat sejahterakan buah hati pengarang jantung kami..jadikan Muhammad Haris Zakwan manusia yang terpuji.manusia yang memelihara agama,maruah diri dan keluarga..jadikan beliau manusia yang bijaksana..

perkembangan terkini..Zakwan dah mula nak mengensotttt...jauhhhhh dahh..dia guling-guling..hehe..alhamdulillah..
ada rezeki ruang,luang dan peluang boleh buat tempat main dia nanti.. :-) 

oh ye.sebulan lagi nak buatkan Zakwan solid food..eksited! k bye.

Wednesday, September 11, 2013

Abi Zakwan 24 Tahun




Alhamdulillah. Hari ni abi Zakwan dah 24 tahun.
eh.baru 24 tahun.
alhamdulillah..
rezeki pun bertambah.rezeki anak.
rezeki kerja.dari kontrak dah dapat permanent. alhamdulillah.;')

seorang anak,suami dan abi yang soleh.

disebabkan kami ni berkepit je kemana-mana.jadi mula-mula rasa agak payah nak buat surprise. yelah..macam mana nak beli hadiah? hoi.zaman dah canggih. google je nak apa. nanti dia hanta ke muka pintu.heh.

alhamdulillah.hasil berfikir menggunakan akal yang waras.masih lagi dapat menggembirakan suami walau hadiah tak seberapa.

kek dibeli dari teman sekerja UIA. memang dapp..dapp..
ni fb page..kak  ida rahayu

yummy-yummy.
alhamdulillah.sempurna rasa..;')
 husband tak berapa gemar coklat.
jadi hasil perbincangan dengan kak ida.
saya pun order la snow cheesecake ni.

 
 
dalam dia ada lapis blueberry sikit.
kek tak manis sangat.
cheese kat atas rasa masam sikit..
arghh sedappp..;')

kek tahun lepas beli kat king's suami soleh diam jeee..tak puji sedap ke apa..
yang ni memang berkali-kali kata sedap..alhamdulillah.

hadiah birthday pun tak seberapa.tapi alhamdulillah suami happy.
macam-macam dalam kepala fikir nak beli...tapi apa kan daya..duit kena simpan!banyak benda perlukan duit. in shaa Allah moga nanti berlimpah ruah duit. nanti beli yang grand-grand ye sayang..;') 
 in shaa Allah banyak tahun lagi kita nak sambut bersama in shaa Allah..;') moga panjang umur..panjang jodoh..;') aminnn

tengok zakwan!geram betul..tangan dah pandai nak capai-capai..


cerita surprise tahun ni...
tahun ni pun nasib budak-budak (anak saudara) ada kat rumah. meriah la sikit.
lepas solat maghrib.mengaji sikit.lepas tu hantar zakwan kat abi dia dalam bilik.tengah mengaji jugak.

saya tak cerita kat sesiapa kecuali ain.cakap birthday ayah cu.nanti cu nak beli kek.jadi saya dah standby torch light bagi kat ain.saya pegang handphone jeee..;'p

pastu pappp..padam letrik satu rumah.kehkeh.
saya tau nanti mesti dia keluar bilik.bagi zakwan kat abi dia supaya zakwan tak terkontang kanting kesorangan dalam kegelapan..hehe

lambat jugak anak beranak ni keluar dari bilik.time semua berkumpul kat tengah ruang tamu tu baru saya cakap kat isi rumah..birthday ayah cu!nanti ayahcu keluar nyanyi Allah selamat kan kamu okeyhhh..hehe

sempat jugak suami soleh ni habis kan bacaan.lepas tu baru keluar...
hehe..kami pun ramai-ramai menyanyi..;') 

lepastu pergi bukak lampu..
surprise menjadi alhamdulillah..;')
akak pulak buat mee goreng yummy-yummy...hadiah birthday katanya..;')

itu je lah untuk tahun ni.
alhamdulillah.
seronok dapat happykan suami.;')

k bai.



Thursday, September 5, 2013

Beraya Ke Kuala Kangsar


alhamdulillah minggu lepas kami ke perak.rinduuu..
tapi sebenarnya husband lagi bersungguh-sungguh nak pergi..
saya nak pergi..tapi dia lagi sungguhhh-sungguhhh nak pergi rumah cikgu saya di Kuala Kangsar.;')

saya pernah cerita pasal cikgu ni.;')
kerap juga kesana..suami idaman pun dari bujang, dah kawin sampai ke jadi bapa orang dah merasa pergi sana..hehe..kerap tak kerap..;'p 

tak la kerap sangat.cuma setiap tahun in shaa Allah sampai.
waktu saya sekolah dulu saya pernah cakap, saya akan buat rumah sir jadi kampung ke3 anak saya.;')

kebaikan mereka sekeluarga buat sesiapa suka datang ke istana indah keluarga bahagia ni.;')
sir hamdan,makcik rokiah dan anak bujang nya anas.
oh ya,anas sekarang dah jadi leftenan anas ye..hehe..
tahniah anas..;') tak lama lagi kawen la tuuu..makcik dah ajak dah nak pergi meminang nanti..;'p

tengok tangan zakwan tu...capai-capai tangan tok dan dia..;')
sian tok dan tak berapa sihat..tak kuat.pegang jugak la zakwan..time tu kami nak makan..;'p




sempat beraya rumah cikgu rahman najib dan cikgu rahim..
lepas tu sebelum nak balik kl singgah sekolah..;')

cikgu ramai takde..jumpa cikgu hidayah nor je..;')

 tu je la kot.macam dah blurr nak cerita panjang-panjang..
rasa bosan betul baca entry sendiri..;'(

k bai.