Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, January 8, 2014

Pengalaman Sunat Bayi Lelaki: Kisah Khatan Zakwan

Alhamdulillah..Zakwan ibu dah besar..dah bujang dah anak ibu..;') 
nak sunat kan Zakwan awal memang dah lama dalam kotak fikiran kami suami isteri.
sebenarnya agak terlewat pada waktu ni Zakwan 7 bulan.

disarankan kalau nak sunat awal,yang terbaik sebaik saja lahir. tapi tak ramai doktor boleh buat..
dan kalau nak besar sikit dalam 3 bulan atau sebelum anak pandai meniarap.;') 

macam kami,gigih jugak.sebab fikir senang nanti Zakwan nak ikut abi pergi masjid.;')
saya sunat kan Zakwan di klinik UIA Gombak.Doktor yang boleh buat sorang je..Doktor Soep.jadi nak booking tarikh pun kena check jadual doktor.;')

mula-mula dapat bulan 11.kena pulak time suami soleh berkursu.cancel.cancel.hari penting.harus lah abi dia kena ada..kata anak abi..;')

jadi Allah takdirkan tarikh yang terbaik, 6 Disember. Hari jumaat.penuh barakah.

Allah.waktu kejadian Allah sahaja yang tahu.memang hancur luluh hati.suami soleh yang nak menangis setahun sekali pun susah tu pun gugur air mata. Zakwan punya merajuk macam ibu dia.takleh lama-lama.jangan ikut abi..abi kalau merajuk...lamaa..;'p 

lepas selesai tu kami senyum-senyum buat lawak,Zakwan taknak gelak.senyum pun tak..T___T
petang tu sampai rumah pun tak senyum.lepas tu dia tidur..bangun-bangun alhamdulillah dah senyummm...^_________^ haa..maka berbahagialah kami suami dan isteri.

bermula la proses penjagaan anak sunat..
alhamdulillah.part ni la yang sangat dialukan untuk yang lain-lain sunatkan bayi lelaki awal-awal.
nak jaga senang alhamdulillah..lagi-lagi full breastfeed. macam saya, saya yang kena pantang.;')

dan alhamdulillah ada ubat yang makcik bagi.sumbernya gamat.jadi saya la yang makan dan berdoa khasiat sampai kat Zakwan. dan syukur alhamdulillah!ada hikmah tersindiri.

hikmah dia,ubat tu elok kan kulit pipi Zakwan!!handsome berseri-seri anak ibu...;') alhamdulillah tak perlu sapu ubat..

24jam pertama.zakwan terlentang je..dia sendiri tau dia tak boleh nak melasak..;'p mandi ok tak menangis.part nak sapu ubat je nangis..mungkin nilu rasa..

lepas tu hari kedua dah nak pusing..kami yang terlentangkan balik.. ;'p takut..hehe..;'p

hari ke3,dah berguling..panjat-panjat ibu abi dia macam biasa..;'p

alhamdulillah dalam seminggu dah pulih sepenuhnya.;') pulih sepenuhnya tu maksud dia kami pegang "ehem" dia, dah tak nangis.macam tu la..

jadi,in shaa Allah adik-adik zakwan nanti pun, kalau Allah izinkan,kami nak sunatkan dari bayi..;')

GO!GO! Zakwan.you are my Hero!

p/s: takdo gamba.snap.tapi koleksi peribadi.kang letak kang,takut Zakwan dah besar dia mengamuk pulak kat ibu..hehe..

Friday, January 3, 2014

Warna Warni 2013

 
assalamualaikum...fuhhhh..fuhhh..tiup belog..berhabuk dah..berakhir sudah 2013 dengan 70 entry..kehkeh..;'p
 
kira ni summary la..boleh?
 
alhamdulillah..tahun terindah menjalani hidup dengan mereka-mereka yang terindah..
 
awal tahun macam biasa je.membeli barang bayi..hehe..^__^ sepanjang bersalin lebih kurang 4 ekspo pergi.gigih tak gigih..dah 9 bulan pun pergi tak silap..alasan yang saya bagi dekat suami soleh,nanti senang nak bersalin.kena banyak berjalan.kehkeh
 

selain tu saya juga telah mengahdiri PAC dan interview SPA.
3 Jawatan.PAC semua lulus alhamdulillah.interview 1 calon simpanan,1 gagal,1 belum lagi.kehkeh.
dapat simpanan alhamdulillah..tak dapat pun alhamdulillahhhhhh... ^____^ kan cita-cita nak jadi suri rumah.pe de hal?haha
 

 
ni dah 8 bulan mengandung.kami ke PD.singgah sebelum ke PAC melaka.huhu
 
 tu bukan peace yo..tu nak cite dah bukak 2cm.kahkah.
 

alhamdulillah..;') kelahiran yang di nanti.30 April 2013.detik terindah.melahirkan Muhammad Haris Zakwan Bin Mohamad Naim. Indah nya sampai lupa terus macam mana sakit lebih 24 Jam.tak leh nak recall balik sakit tu.wallahi dah lupa..sebab indah sangat detik melahirkan Zakwan..;')
Allah..hebat nya kuasa Dia..
 

 
Zakwan 2bulan ++ kami ke Krabi..haha..boleh tak ibu yang kuat merancang ni.dah beli tiket awal-awal.budget tengah cuti bersalin.kahkah. kata orang bawa speed boat.bayi paling kecik dia pernah bawa Zakwan ni la..sebelum ni 8 bulan..




 
ni lah dia anak soleh ibu abi..;')
sentiasa tersenyum.alhamdulillah.tapi kalau pegang kamera buat dekk je..-__- dari duk terkekeh-kekeh.ibu lari amek kamera.sampai-sampai buat tak tau..-__-



alhamdulillah 6 Disember 2013 Zakwan dah selamat sunat..besar dah anak ibu.ishh..banyak hutang entry ni miraaaaa....
 
doakan tak luput dari ingatan dan boleh share pengalaman.;')
 
keh tu je la.welcome 2014.in shaa Allah will be better than before..aminnn..;')
 
terima kasih 2013..terima kasih Allah untuk hari-hari yang indah.;')