Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, January 8, 2014

Pengalaman Sunat Bayi Lelaki: Kisah Khatan Zakwan

Alhamdulillah..Zakwan ibu dah besar..dah bujang dah anak ibu..;') 
nak sunat kan Zakwan awal memang dah lama dalam kotak fikiran kami suami isteri.
sebenarnya agak terlewat pada waktu ni Zakwan 7 bulan.

disarankan kalau nak sunat awal,yang terbaik sebaik saja lahir. tapi tak ramai doktor boleh buat..
dan kalau nak besar sikit dalam 3 bulan atau sebelum anak pandai meniarap.;') 

macam kami,gigih jugak.sebab fikir senang nanti Zakwan nak ikut abi pergi masjid.;')
saya sunat kan Zakwan di klinik UIA Gombak.Doktor yang boleh buat sorang je..Doktor Soep.jadi nak booking tarikh pun kena check jadual doktor.;')

mula-mula dapat bulan 11.kena pulak time suami soleh berkursu.cancel.cancel.hari penting.harus lah abi dia kena ada..kata anak abi..;')

jadi Allah takdirkan tarikh yang terbaik, 6 Disember. Hari jumaat.penuh barakah.

Allah.waktu kejadian Allah sahaja yang tahu.memang hancur luluh hati.suami soleh yang nak menangis setahun sekali pun susah tu pun gugur air mata. Zakwan punya merajuk macam ibu dia.takleh lama-lama.jangan ikut abi..abi kalau merajuk...lamaa..;'p 

lepas selesai tu kami senyum-senyum buat lawak,Zakwan taknak gelak.senyum pun tak..T___T
petang tu sampai rumah pun tak senyum.lepas tu dia tidur..bangun-bangun alhamdulillah dah senyummm...^_________^ haa..maka berbahagialah kami suami dan isteri.

bermula la proses penjagaan anak sunat..
alhamdulillah.part ni la yang sangat dialukan untuk yang lain-lain sunatkan bayi lelaki awal-awal.
nak jaga senang alhamdulillah..lagi-lagi full breastfeed. macam saya, saya yang kena pantang.;')

dan alhamdulillah ada ubat yang makcik bagi.sumbernya gamat.jadi saya la yang makan dan berdoa khasiat sampai kat Zakwan. dan syukur alhamdulillah!ada hikmah tersindiri.

hikmah dia,ubat tu elok kan kulit pipi Zakwan!!handsome berseri-seri anak ibu...;') alhamdulillah tak perlu sapu ubat..

24jam pertama.zakwan terlentang je..dia sendiri tau dia tak boleh nak melasak..;'p mandi ok tak menangis.part nak sapu ubat je nangis..mungkin nilu rasa..

lepas tu hari kedua dah nak pusing..kami yang terlentangkan balik.. ;'p takut..hehe..;'p

hari ke3,dah berguling..panjat-panjat ibu abi dia macam biasa..;'p

alhamdulillah dalam seminggu dah pulih sepenuhnya.;') pulih sepenuhnya tu maksud dia kami pegang "ehem" dia, dah tak nangis.macam tu la..

jadi,in shaa Allah adik-adik zakwan nanti pun, kalau Allah izinkan,kami nak sunatkan dari bayi..;')

GO!GO! Zakwan.you are my Hero!

p/s: takdo gamba.snap.tapi koleksi peribadi.kang letak kang,takut Zakwan dah besar dia mengamuk pulak kat ibu..hehe..

5 comments:

  1. dulu de cdng nak sunatkan anak masa lahir tpi husband x kasi pulok

    ReplyDelete
  2. hehe..terserah la..alhamdulillah kami laki bini sepakat..hehe;')

    ReplyDelete
  3. i'm following u from
    http://aliyahsyofia.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.. Sis sunatkn ank sis time die brape bln? Ank sy da 7 bln,da meniarap da pn... Tp tringin sgt nk sunatkn die awl2 cm ni.. Bleh ke? Sis wat kt mne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.hehe..byk soalan yg jawapan nya ada dalam entry di atas.takpe lah sy jwp jugak..sy sunatkan waktu zakwan 7bulan..waktu tu pun dia dah meniarap.waktu tu sy kerja di uia gombak.jd ada klinik khas untuk student dan staff..mmg tak byk doc yg boleh buat utk bayi..klu tny sy boleh ke..itu bergantung pd keadaan bayi.lain bayi lain kan..tp rasa nya kebanyakkan boleh.malah doc dan nurse pun cakap lebih cpt sembuh berbanding sunat time dah besar.sbb dia belum mkn mcm2 kan..banyak menyusu je..sy doakan semoga dipermudahkan urusan sis ye... ^_^

      Delete