Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, May 2, 2014

Nikmat Penglihatan-Kisah Lasik Mata

Alhamdulillah.hari jumaat yang mulia bertanggal 25april2014.antara hari bahagia dalam hidup.Allah kembalikan nikmat penglihatan.sungguh saya yakin ini kuasa Allah.doktor dan wang hanya sebagai perantaraan.

lepas dah survey-survey sekian lama.saya dapati ada satu tempat yang bernama advance vision.yang boleh berikan khidmat lasik antara termurah.nanti saya cuba cerita satu persatu prosedur nya. Sebenarnya Uia kuantan pun boleh beri harga yang murah..tapi idak le teman nak ke kuantan..sebab banyak kali jugak nak kena pergi.sebelum dan selepas proses lasik.

amaran.rasa macam agak panjang entry ni..maaf..jarang-jarang belog ni nak bagi entry ilmiah.kehkeh.

ok dimulakan dengan lawatan pertama.dipanggil checkup basic.sukahati aku je letak nama.-_-" haa..pertama kali pergi kena buat appointment..tapi kali pertama ni tak jumpa doktor lagi.nurse yang akan cek.pakai alat-alat dia la.waktu ni dia akan terangkan pasal lasik.harga.pakej yang ada.prosedur.dan yang penting dia akan check ketebalan tisu mata.

alhamdulillah Allah maha mengetahui kemampuan hambanya.mata saya sesuai untuk buat  prosedur yang biasa-biasa.kira yang paling basic la.ketebalan tisu ok la..tak nipis sangat.check yang pertama ni freeee..yeay!hehe 

k kita teruskan dengan checkup ke 2. Kali ni baru jumpa doktor dan kena bayar RM80.doktor pulak akan check lebih mendalam..tapi kojapp je..doktor yeoh sangat pantassss ye..sangat...time ni dia akan titiskan ubat.untuk besarkan anak mata katanya.bila jumpa doktor.doktor kata  mata kita beautifulll..^_^

Maka bila doktor dah cek ok..boleh la buat appointment untuk lasik..yeay..oh ya.di advance vision ni prosedur cuma dilakukan hari jumaat.jadi dapat mc sehari je hari jumaat.

ok lepas dah pilih tarikh berbahagia tu..macam saya pilih 25april.sehari dua sebelum kejadian kena final checkup.hoyehh..jadi saya pergi checkup 23april.sebab 24april husband kitew ada kursus..iteww kan manja..mana leh pergi sendiri...bahaha

tibalah tanggal 25april2014

K masuk effect gambar sikit..kehkeh




haa..ni kami dating berdua..antara selfie terakhir berkaca mata..hehe


haa..waktu kejadian.kena pakai gini le..tetiba nurse suh bukak tudung.nasib baik den pakai syria kat dalammm..sebab syria melekat boleh la pakai.fuhh fuhh..Allah pelihara.;') alhamdulillah..

pastu bilik menunggu dia tenang jeee..pasang lagu cina.kena la dengan jiwa..hahaha..amirah lee kann..ermm pastu doktor dah ready..iteww pun masuk la kat operation room tu kannn..

ramai beno makhluk dalam tu..nurse-nurse la..eh lupa cerita.waktu menunggu tu nurse duk titik-titik ubat kebas..pastu time sebelum doktor nak lasik pun titik lagi..
maka bermula la prosedur lasik tak sampai 10 minit pun rasa..^_^ alhamdulillah memang ok je..bau hangit sikit je..macam biasa la dia cekam mata dengan alat-alat nya so tak bekedip la mata..haa gitu..pastu selesai-selesai memang dah boleh nampak sikit..doktor kata sejurus selesai lasik dapat 50% penglihatan.pastu balik kena tidurrr...;') bangun-bangun tidur penglihatan dah bertambah baik..

ye sebelum balik dibekalkan dengan ubat titis dan eye shield.

haa..dah lunyai dah..hehe..

 ni la eye shield..protect dari keganasan zakwan..-_-"
ni untuk pakai malam..takut tak sedar tergosok mata kan time tidur..

haa..tiga minggu nak kena berpantang.takboleh kena air.takboleh peluh-peluh..yang ni failed.sebab minggu ni memang minggu berpeluh-peluhan.

haa..lepas lasik soknya kena checkup.penglihatan saya dah 80%.seminggu kena cek lagi..sok la ni appointmentnya..haa.pastu 6minggu..6bulan..tak silap la..setakat ni tu je lah nak share.

cuma kot-kot ada yang berkemampuan tapi takut nak lasik,apa yang saya boleh cakap, in shaa Allah tak sakit sangat.tipu la kalau takda sikit pun rasa sakit.tapi sakit tu sakit yang dapat ditanggung la..hehe^__^ dan nikmat penglihatan tanpa cermin mata Allah je yang tahu..

so memang positif feedback dari saya.fully recommended.haaha..advance vision the best!ce search sendiri kat google..duk update belog pakai hp ni.malas nak susah-susah..haha..kepada yang berminat orang kata mahu seribu daya dakk..gi google cecepat..ada chiness tu kata sebelum ada gst..nanti mesti lagi mahal.

terakhir nya terima kasih Allah.atas nikmat yang diberi.terima kasih suami soleh atas sokongan semangat dan kewangan..kehkeh..terima kasih juga kepada anak soleh zakwan,sebab selalu sangat tarik spek ibu.pastu ibu tension semangat berkobar-kobar terus nak buat lasik.k.terima kasih semua.

semoga mata ini bermanfaat..buat tambah amal.tengok benda baik-baik..aminnn

56 comments:

  1. Nak tnya vision ok x?? Pas tu mcm mane nk solat @ mandi kalau xboleh kena air????

    ReplyDelete
    Replies
    1. soriiii dah jarang bukak blog...mandi tak basah kepala seminggu kottt..(dah tak ingat..haha)ambil wudhuk ok je..tp cecepat lap bg kering lepas tu..waktu basuh muka pejam mata.towel mmg spare la kat bahu..habis wudhuk je terus lap.kalau termasuk air titik ubat cecepat.dia just takut bakteria masuk je..

      Delete
    2. Good sharing. KPJ Pusat Pakar Mata Centre for Sight now available a type of Lasik call ReLEx SMILE. It will carve out a small piece of tissue called a lenticule in the cornea, which is removed through a small keyhole incision (about 2.5mm to 4mm). See a blog feedback at:
      http://kidbuxblog.com/kpj-pusat-pakar-mata-centre-for-sight/

      Delete
  2. buat dekat mana kak ?

    ReplyDelete
  3. Slm. Mcmana mata skrg?? Kos smuanya brapa yea..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...alhamdulillah.last checkup aritu dh 99% vision.
      cost Rm80+Rm2888 untuk tisu ok kalau nipis Rm80+Rm5888

      Delete
  4. Slm. Mcmana mata skrg?? Kos smuanya brapa yea..tq

    ReplyDelete
  5. Assalam..nk tanya price tu utk power tertentu atau sume power blh? 1000 blh dpt hrga tu ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua power sama.yg membezakan harga ialah tebal tisu.

      Delete
  6. Setahu sy kos kt sini xsampai 3k.. cume sy nk tny brp kali nk kne g check up lps wat lasik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rm2888+80.dalam 6kali kalau tak silap saya.sehari lepas lasik,seminggu selepas,sebulan selepas,3bulan selepas,6bulan selepas dan setahun selepas.

      Delete
  7. Assalam..
    Tuan2.. izinkan sy share. Hasil selepas lasik x dpt diramal oleh mana2 doctor. Mereka semua berniaga. Ade kemungkinan quality pandangan tidak seperti yang diharapkan. Dan kesan sampingan mungkin kekal. Mane saye tahu? Ini pengalaman sy sendiri.. berpesan demi kebaikan. Syukurlah walau terpaksa pakai spec. Sy rindu vision sy yg dulu. Tapi itu semua sudah terlambat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.terima kasih atas perkongsian.sejujurnya kali pertama saya ke advance vision,seorang nurse yang layan dan cerita segala prosedur,kos,kesan sampingan.mmg dia ada cerita keberangkalian utk dpt silau mlm yg tak dpt diubati.tak boleh pki spek pun.dia cerita dgn jelas siap tunjuk gambaran keaadaan nya.saya jelas sebelum nak buat lasik.walau silau saya agak tinggi.tp alhamdulillah.lepas setahun,saya sangat berayukur.terlalu bersyukur.walau belah kiri belum 100%.mlm pun sy dpt drive dgn baik alhamdulillah.apa pun saya simpati dgn nasib saudara/saudari.

      Delete
    2. As salam amirah..sy berkobar jgk nak lakukan lasik. check up selepas lasik termasuk dalam full payment atau free? tq.

      Delete
    3. Kalau di tempat saya checkup selepas lasik dah termasuk dlm full payment.baru-baru ni saya dah pergi untuk last checkup.tapi dia pesan,anytime boleh dtg buat checkup once a year.kalau nak check vision ke..free..for whole life dia kata..

      Delete
    4. salam sis amirah..silau amirah tinggi tu berapa power dia? coz silau saya juga terlalu tinggi.

      Delete
    5. maaf sis..saya dah tak ingat..T_T tapi ratus-ratus jugak la...

      Delete
  8. Hai..mekasih amira. sy pun appointment dgn dr yeoh 22/5 utk lasik. Alhamdulillah tisu tebal boleh lulus test. Cuma masa surgery sy risaw tak dapat bernafas macam normal berdebar punya pasal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..sama-sama.dont worry azierah.bayangkan yg indah2 je..sgt sekejap prosedurnya..in shaa Allah.moga Allah permudahkan urusan awk! ^_^

      Delete
  9. umur 18 tahun boleh buat tak lasik ni kak? akak tahu tak kalu buat kat uia berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia cek keadaan mata.tak kira umur rasanya.yang last tau dulu RM3500 klu tak silap.tu sebelum gst dulu..hehe..tak tau la sekarang sama ke tak..

      Delete
  10. assalamualaikum. lepas surgery ni ade pantang tak? misalnya kene pakai sunglasses atau tak boleh terkena sinaran matahari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.pantang mata tak boleh masuk air je.

      Delete
  11. Salam kak. Akak buat yang 2888 or 5888? Plan nak buat kat sini jugak bulan 10 ni. Vision akak ok tak sampai sekarang ni? Ada side effect tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2888 je dik.harga masih sama ke?bagus betul a.v.vision msh ok alhamdulillah.side effect bergantung org.lain org lain.alhamdulillah sy takde alami apa2 side effect.tp pernah jmp dia jd silau mlm.apa pun besangka baik je.in shaa Allah semua ok! ;')

      Delete
  12. salam sis..
    lepas buat laser tu vision kita 50% je kan?boleh drive tak?
    50% tu sama ke macam lepas kena titis ubat untuk kecilkan retina mata masa part 2 tu? sy akan buat 16/10/15 ni..tp takde peneman.

    ReplyDelete
  13. salam.ye 50-70%. tak berani nak kata.ikut la power sebelum berapa?kalau mmg rendah dah ok vision 50% pun dah ok utk nk drive.tp klu power tinggi dpt vision 50% tak cukup clear nk drive..eloknya bwk peneman la..^_^

    ReplyDelete
  14. Salam amirah, saya mahu bertanya; selepas awak buat ni, ade tak walau sedikit pun side effect yang dikatakan mungkin ada? Saya nak buat, tapi risau jugak...awak dulu rabun berapa eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam syafina, alhamdulillah takde. power saya sebelum lasik sebelah kanan 400++ kiri 500++ ^_^

      Delete
  15. as salam..
    sy nak bertanyakan berkenaan side effect.
    mata awak mengalami kekeringan x..apa yg saya baca ada yg mata nye kering dan kena titis ubat setiap stengah jam..harap dapat membani..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..kekeringan peringkat awal lepas lasik je..lepas tu macam biasa alhamdulillah,,^_^

      Delete
  16. Salam. Nk tnya, 6x dtg check up slps lasik kne charge x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.tak kena charge dah..dah termasuk dalam cost lasik..;')

      Delete
  17. Ow. Ok. Tq sis amirah 4 info. Alhamdulillah. Br byr deposit utk slot lasik kt advancevision 27hb..moga Allah izin n pmudhkn urusan. Aamiin. Amirah..kongsi tips sikit kasi pmudhkn prosedur nt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome sis!alhamdulillah.moga dipermudahkan segala urusan lasik nanti.hehe.takde tips apa pun waktu prosedur.cuma tenang.fokus je dgr arahan doktor.nanti dia suruh pandang titik fokus pandang je situ.. ;') doa byk2 moga dipermudahkan ye!moga selamat semua in shaa Allah..;')

      Delete
  18. salam sis, sy nk tanye.. first time g check tu kene buat appointment dulu ke atau walk in je? lepas check kali pertama tu, dh boleh tau ke kite sesuai buat yg 2k++ atau 5k++? Then kene bayar deposit RM300 kan? thanks sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.walk in je..check kali pertama tu dah boleh tau dah.dia check ketebalan tisu mata kita.tu yg menentukan harga tu.ye,kalau nak proceed boleh bayar deposit Rm300.

      Delete
  19. Salam..
    Setelah satu tahun menjalani Lasik.
    Mata sy masih kabur dgn kesan seperti haloes, glare, stabust dan double vision.
    Sy juga mengalami mata kering yg x selesa.
    Aircond di shopping complex pun boleh mendatangkan kepedihan pada mata saya.

    ReplyDelete
  20. eye shield mmg diberikan ke after surgery

    ReplyDelete
  21. eye shield mmg diberikan ke after surgery

    ReplyDelete
  22. Assalam..sya dh buat lasik pd 25.02.16 bru2 ni..power 900..sya kena byr rm5588+80..but now alhamdulillah.. dh terang mata sya.. 2nd appointmt after lasik pada 5.03.16 ni.. syukur dberi ksemptn utk lasik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.alhamdulillah.tahniah.nikmatnya Allah je yg tau kan sis..moga sihat sepenuhnya..;')

      Delete
  23. As salam amirah. Alhamdulillah lps sethn pun vision sy still normal wat dgn dr yeoh ni. Thx for ur post. Im happy me. Still nk jge mata ni hopefully power tak naik mcm dlu ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Azierah..;') alhamdulillah..sekejap je masa kan..nikmat kan tanpa cermin mata..;'p sama la..kadang-kadang kalau tengok hp dalam gelap cepat-cepat tutup hp.takut rosak mata..hehe..semoga Allah pelihara nikmat ni..jangan diambil lagi..in shaa Allah.

      Delete
  24. Assalamualaikum. Nak tanya, lepas LASIK boleh ke kerja menggunakan komputer? Takut ada effect je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.boleh.saya pun kerja menggunakan komputer waktu tu.buat lasik jumaat,isnin pergi kerja macam biasa.cuma kena rehat-rehatkan mata.jangan tumpu lama sangat.takut mata penat.;')

      Delete
  25. Assalamualaikum.. Boleh tgk komputer ke x lepas LASIK?

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum. Nak tanya, lepas LASIK boleh ke kerja menggunakan komputer? Takut ada effect je.

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum..nak tanya pn.amirah, setelah 2tahun selepas melalui kaedah lasik, bgimana keadaan puan sekarang ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.alhamdulillah.sedang menikmati dan mensyukuri rezeki Allah kembalikan nikmat penglihatan.. ;')

      Delete
  28. Assalamualaum pn Amirah. Tq for the sharing. Saya pun plan nak buat lasik dalam tahun 2017 ni. InsyaAllah. Doakan lasik saya juga berjalan lancar, penglihatan jelas sepenuhnya dan mata saya sihat walafiat. Aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..moga Allah lancarkan urusan awak nak buat lasik..in shaa Allah..;')

      Delete
  29. Assalamualaikum. Nak bertanya waktu saya buat operation lasik saya on period. dan skrg hari ke 4 lasik tp period dah habis. musykil tak tahu mcm mana nak mandi wajib sbb mata tak boleh masuk air sampai 3 minggu. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.boleh pejam mata je time mandi tu..rasa tak wajib masuk mata pun since mata bukan tergolong dalam kategori lubang kan..;') wallahua'lam.boleh tanya mana2 ustaz-ustazah utk lebih jelas.sebab setahu saya kalau luka tangan berbalut pun boleh dikecualikan dr kena air waktu ambil wudhuk.

      Delete