Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, November 28, 2015

Pengalaman Kerja Bahagian 1 (Aku Seorang Security)

Bismillahirrahmanirrahim..;')

hari ni rasa nak share pengalaman kerja walau dah bergelar surirumahtangga sepenuh masa diusia muda..muda gituu..-_-" muda la kotkan,usia 25 tahun dah decide nak jadi surirumah.tak boring ke duduk rumah?kesian takde kawan nanti.nak luah masalah kat sape nanti?

alhamdulillah,dah lebih setahun duduk rumah jadi surirumah ni,tak terdetik rasa sesal lagi.moga terus bahagia menjadi surirumah harapnya..hehe.boring duduk rumah?never.kata orang,kalau boring duduk rumah,bermaksud kamu boring dengan diri sendiri.hehe.kawan?tak penting kuantiti.cukup la ada yang berkualiti!1000++ friends kat fb pun belum tentu 10 yang nak datang tolong waktu kamu jatuh.apa guna?nak luah masalah?bila dah tak kerja kurang sikit masalah sebenarnya.;'p kurang dosa jugak sebab kurang mengumpat!kurang curi masa bekerja.

k,first experience kerja dalam hidup kira yang official siap ada offer letter ialah kerja dengan Carefour. sekarang dah jadi Aeon Big.jawatan?internal security.ye security!bukan secretary muahaha.waktu tu cuti sem time belajar kat KUIS.tahun 2008 rasanya.umur sekitar 19tahun?haha.kawan yang ajak pi cari kerja,pastu apply sama-sama,pi interview sesama,saya yang dapat.rezeki.dia memang pemalu orangnya.where are u now nurul?senyap menyepi sekarang!

masa memula tu dapat security,biasa perempuan memang tak lahh nak jadi security..hahaha...tapi saya on je..pasal memang suka mncuba punya orang.lagi pulak tau bukan nak kerja lama.sekejap je cuti sebulan lebih..tapi waktu tu tak cerita la cuti sem..-..- masuk la kerja...

masuk-masuk jumpa chief internal security,en Othman.bawah dia en Afiq.pastu ditugaskan bahagian cctv.baru tau rupanya dia ada internal dengan external.yang bangla berdiri tercongok pegang kayu cota tu yang external.kesian.kerja lama.berdiri je.Allah.cuti 2minggu sehari ke seminggu sehari.tapi sehari kerja berbelas jamm..T__T 

waktu kerja kat Carefour ni sempat la buat inventory sekali.inventory ni kira stok.stok 1 hypermarket tu weh!!sekecik-kecik barang sampai sebesar-besar barang.luar dalam.termasuk dalam stor semua.sempat la tengok bilik freezer..masuk dalam tu kena pakai winter coat.siap glove bagai!cakap asap berkepul-kepul.haha.rezeki sangat.sebab inventory ni bukan buat selalu.3 bulan ke 4 bulan sekali.jadi rezeki la.nak dapat pengalaman.

selain inventory ada jugak la pengalaman tangkap pencuri melalui cctv.ada jugak kes besar jugak la,sampai nak cederakan en Afiq.luckily en Afiq tu cina muslim,faham cakap cina,tapi muka dia kurang cina pasal gelap..;p jadi dia faham geng-geng tu cakap apa,dia tak melawan.dia cerita la,geng tu sembang-sembang sesama diorang,kalau en Afiq ni buat apa-apa tikam je..o.o diorang ni berkumpulan,salah sorang ikut je en Afiq dari awal,sebab en Afiq pakai walkie talkie, so diorang dapat maklumat sama la kalau-kalau ada kawan diorang terkantoi ke apa.dan waktu tu memang ada sorang kawan dia kantoi,tu yang dia bawak lari en Afiq minta lepas geng dia.huihh.kerja sebulan lebih.tapi memacam jugak la..

kat sini jugak,baru tau,yang duk pasang lagu kat dalam hypermarket tu dalam control room.kalau kat Carefour tempat kerja dulu tu la.so control room tu la office internal security.hehe.kitorang la yang duk pasang lagu tu..-__-" sebenarnya cd duk ulang-ulang je..hahaha..sekarang ni macam dah tak berlagu macam dulu kan..rasanya sekarang ni senyap sunyi sepi je..kalau dulu dia pasang lagu-lagu kan??hehe..

selain tu saya juga kena jaga staff entrance.staff ramai suka time saya jaga.(syok sendiri ;'p) kahkah.bukan apa,diorang kata kalau saya jaga,nak mula kerja pun best je ceria je..kalau orang lain jaga pepagi dah muka tegang.hehehe..;'p 

banyak sangat kalau nak cerita,tapi biarlah moga jadi pengalaman dan pengajaran,adik-adik,akak-akak,kerja takde yang mudah.kita kena happy je.baru kerja tak terasa beban.

huih,ni baru 1 pengalaman....banyak lagi niiii nak cerita...siapa kata surirumah ni takde pengalaman luas??hehe. sambung nanti k! bye.

Wednesday, November 11, 2015

Family Trip Ke Langkawi 2015

Bismillah.Alhamdulillah.Dengan izin Allah.perancangan kami nak ke Langkawi Allah izinkan berlaku.tiket flight beli lamaaa lepas dah hilang kecewa terlepas flight ke Kota Kinabalu tahun lepas..-_-'..


sebabkan pengalaman terlepas flight itu sangat pahit untuk ditelan,maka kami telah menjadi penumpang paling awal yang tiba ke pintu gate untuk kali ini!hahaha

alhamdulillah.trip yang sangat happy.abi eksited lama dah..seronok tak sabar nak bawa zakwan jalan-jalan.Zakwan pulak memang sangat sukakan kapalterbang.dia dah tak ingat dia dah naik banyak kali..hehe..;'p dia punya suka kat kapalterbang tu,sampai pi beraya rumah orang habis menangis nak replika tu.tuan rumah yang ohsem pun bagi je la kapalterbang tu kat Zakwan..muahaha..;')

tapiiii..ada jugak ujian Allah nak bagi..boleh pulak gambar-gambar kami kat Langkawi banyak yang hilang.handphone suami punya gambar tiba-tiba hilang.maka tinggal lah gambar yang ada kat handphone saya..bersyukurlah.Allah juga sangat baik.dalam musim jerebu..yang buat flight cancel 2 hari di airport Langkawi.alhamdulillah waktu kami pergi dan sepanjang disana,cuaca sangat cantik.rindu kami pada langit biru terubat sebaik kaki melangkah keluar dari airport Langkawi.alhamdulillah.

jadi meh nak share itinerary kami yang santai sebab ada baby,infant,dan warga emas selama 4hari 3malam kat sana!

27/10/2015 (Selasa)
flight berlepas lebih kurang 10 pagi.kami sampai sana sekitar 11 pagi.di jemput oleh pemilik chalet yang kami dah booking.pakej berserta kereta untuk 4hari 3 malam.kemudian dari airport terus kami dibawa ke tempat penginapan.penginapan kami terletak berhampiran dengan Pantai Chenang.lebih kurang 3KM.

masuk pejabat,uruskan bayar wang lebihan,oh ya deposit sebelum ni kami bayar Rm200.Balance RM340+RM100 Deposit.

kemudian dia serahkan kunci bilik dan kunci kereta Vios.

bilik 2 katil queen.beraircond,bilik air ada hot shower!senang nak mandikan imran dan zakwan pepagi.  

ni pulak kereta vios

lepas dah masuk bag dalam bilik semua kami terus keluar cari makan tengahari.
pergi area padang matsirat. ingat nak makan jom ikan bakar.sekali tutup.ada kedai dekat-dekat situ macam ramai.taram je lah.alhamdulillah.makan sedap.murah pun murah!bayangkan kami makan bertiga,tak sampai RM20.

lepas makan tu singgah beras terbakar.
kat situ banyak jual minyak gamat.dah survey,semua kata kat situ minyak gamat murah.jadi terus la borong minyak gamat.beli t-shirt langkawi.kain batik pun banyak.tapi sebab tak pakai pun kain batik,takde la nak beli sangat.nak beli kat mak mertua pun macam dah ada banyak..;'p last-last suami amek tshirt langkawi je untuk pakai duk rumah.ok la.. 

lepas dah beli sikit-sikit kami terus melawat makam mahsuri.baru tau sejarah sikit-sikit.tak sia-sia pergi.tiket masuk Dewasa RM10

balik solat jama' ta'khir kemudian rehat.malam keluar makan.

28/10/2015 (Rabu)

harini paling happy!kami gelarkan "Hari Zakwan" sebab dia sangat enjoy.
pagi sekitar jam8.30 kami dah bersiap-siap keluar dari bilik.
cari breakfast di sekitar kawasan chalet.sampai kedai makan, tengok hidangan berlauk.ingat lauk untuk nasi lemak.nan hadoo..;'p

pepagi makan nasi berlauk terus!

lepas siap sejam makan..-_-" tunggu boy of the day tu makan.

maka yang ditunggu-tunggu pun tiba.kami meneruskan perjalanan ke Birds Paradise Wild Life Park. perjalanan lebih kurang 25 Km.Dewasa Government Rate RM15. Warga Emas dan Kanak-kanak RM12.

Mula-mula suami soleh ingat ada burung je.hehe.dia tak tau isteri dia dah survey baikk punya..
kat sini dia ala-ala Farm In The City. Boleh bagi makan binatang!yeayy!!

masuk-masuk je entrance tu akan ada akak jual makanan.2 bag Rm15!rugi tak beli.dalam tu ada fish pallet,kuaci,lobak,kacang panjang,jadi kalau nak puas hati boleh beli sendri bawak sesiap dalam bag!;'p

 

paling best sebab Zakwan berani!!ibu dia burung datang terkejut,terus campak makanan tu..-..-

bagi makan arnab

binatang apa ni Zakwan?;'p

Zakwan sangat enjoy bagi makan semua binatang!

alhamdulillag kami datang pada waktu yang terbaik!waktu untuk bagi makan pada semua haiwan-haiwan yang terpilih.kira show la.bagi makan buaya,burung helang pun ada..aktiviti ni bermula jam 11. tapi buaya dia bermalas-malasan sungguh..-_-"

lebih kurang 2 jam selesai dah pusing.kami pun pulang,jadual asal nak pergi underwaterworld petang ni.tapi macam padat sangat.sebab dah keletihan.pagi pun dah makan berat,jadi kami skip makan tengahari,balik solat jamak,terus tidur semua..


pukul 5 petang kami bangun,pergi ke pantai chenang.sekitar 3Km dari kediaman kami.singgah minum petang kat kedai mamak dulu.tak silap orange macam tu nama kedai dia.;')

sampai-sampai cari port untuk umi dengan imran dulu..hehe



pantai chenang yang bersih!cantik!


 pantai chenang sangattt bersih!tak jumpa sampah pun.alhamdulillah.
yang tak berapa nak bestnya.ibu gigih la beli dari KL set main pasir tu..sekali ibu abi je main.Zakwan taknak main,kotor katanya..-__-" sabar je la anak sorang ni.kena bawa pergi pantai dengan lebih kerap ni.pasir pantai elok untuk sensory kan..

29/10/2015 (Khamis)

hari ni hari ibu.hari shopping!!window shopping je sebenarnya..-__-"
hahaha...kami pergi Rams dengan Haji Ismail Group (HIG) je..Idaman suri tak pergi pun.

pagi tu kami singgah sarapan kat Restoran Terong.
restoran tu sederet dengan Rams.jadi lepas sarapan kami terus pergi Rams.

ni Daim yang kecil.yang standard tu 300g.sebungkus RM17.50.dah tak semurah dulu..T_T
sesiapa yang nak daim kecik ni ada kat Rams je.kat HIG takde.



ni untuk rujukan suami untuk dimasa akan datang..;'p

lepas jalan-jalan kat Rams,sekejap je sebab Rams ni kecik je..Zakwan duk berlari pulak abi dia jadi seriau.tengok kaca-kaca keliling..T__T

jadi kami terus cari HIG. dia ada yang kecik,ada yang Kompleks.kami pergi yang kompleks terus.lebih selesa.

 memula beli set 3 bekas lauk tu je..sekali tengok ni nangis.ni set opal je.tak payah set memahal pun takpee..ni 40pcs Rm129.menangis!panjang cerita dia..nak sangat beli.tapi apakam daya.kedekut taik hidung masin ni pi beli luggage balik 15Kg je..orang kedai ni kata set tu je dah 15Kg.nangis tau.dah la dah web check in.tak boleh nak add luggage.T__T dia punya gigih keluar HIG pi cari pejabat pos nak tanya kos pos berapa.sekali pegawai tu kata barang fragile dia tak terima..T__T nangis.

suami soleh kata takpee..nanti kita datang lagi ye..^_^ pastu fikir-fikir balik Allah belum nak izinkan.Allah tau mana yang terbaik kan..anak pun kecik-kecik lagi.nanti kot-kot Allah nak bagi set Royal Albert ke kan..;'p

kat HIG beli coklat dengan pemanggang ajaib + set lauk+hadiah untuk cik mah..yeay!!cik mah dah nak kahwin..;'p

cik mah,gi la honeymoon kat langkawi.pastu tolong belikan set 40pcs tu keh!muahaha..;'p

lepas balik survey kat pejabat pos,kami pun menuju ke tempat makan tengahari.yang ni suami soleh tu yang google.apa nama tempat pun tak ingat.tapi tepi kedai minyak gamat,sebelah tu ada kedai roti/kek.makan makanan kampung.lauk banyakkkk..air free..ada la dia buat 2,3 jenis air.

lepas makan kami pi dataran.orang kata tak sah pi Langkawi tak sampai sini.

sebenarnya ada gambar kami ber4 kat depan burung ni.waktu tu umi pergi toilet.tapi tangkap pakai handphone suami.makanya ni je la yang ada..suami kata kena pergi Langkawi balik!haha

balik dari dataran,kami balik penginapan.
solat jamak taqdim.tidurrr..sekejap je..dalam sejam..;')

petang tu kami pi sini pulak.belakang airport.yang popular kat sini laksa ikan sekoq la,laksa power la.tapi lalu tengok penuh semacam..kami kedepan lagi,.dah hujung-hujung dah.nampak kosong,suami pun berhenti kat tepi..

sampai-sampai alhamdulillah ada kapal terbang mendarat.

zakwan suka sangat!

sebelah airport.sebelah laut.;')
sedap imran tidur dibuai bayu laut.hehe

lepastu balik.malam kami makan beli makanan kat pasar malam!ayam goreng bermula dengan harga RM1.

30/10/2015 (Jumaat)

tiba lah hari terakhir.
pagi ni kami perhi underwater world.suami soleh eksited sangat nak masuk underwater world.sebab lebih 10tahun lepas kot dia pernah pergi dengan family.duk cerita la ada ikan besar semua.eksited sangat lah!jadi harini hari Abi..;'p

Kami pergi jam 10 pagi. Tiket government servant RM26.boleh beli untuk 4 orang rasanya untuk satu kad penjawat awam.

kami pun masuk..jalan..jalann..heehee..tetiba dah sampai pintu keluar..;'p
suami soleh duk tercari-cari ikan kerapu besar dia tengok dulu tu..;'p
kesian sangat.tak seperti yang diharapkan.rupanya akuarium ni pernah terjadi ikan keracunan makanan.banyak yang dah mati.T__T jadi macam agak sedih la dengan bayar harga gitu tengok takde apa yang menarik.tapi syukurlah nakk..hehe..takpe.kesedihan dah terubat dengan kegembiraan kat Bird Paradise Wild Life tu.. ;') 

lepastu singgah makan kat jom ikan bakar.
sebab flight 5 petang jadi relaks-relaks la..sampai chalet kul 1 lebih..rupanya sepatutnya checkout pukul 12..;'p jadi lambat checkout ada extra charge.pakai kereta lebih masa pun dia charge.dia kira cincai RM20 tak silap.tolak deposit je,.ok la..pukul 3 lebih dia hantar kami ke airport Langkawi.

sekian cerita family trip kami.moga kita berjumpa lagi,,;')

terima kasih adik ipar,solehah yang tolong hantar dan jemput kat airport..;')nanti adik nak pi honeymoon ke kami tolong hantar pulak kalau ada rezeki in shaa Allah..;'p

Friday, October 16, 2015

Tips Mendapatkan Intact Perineum sewaktu melahirkan

Assalamualaikum! hari ni nak share sikit kisah intact perineum.pebenda intact perineum tu?intact perineum ni ialah tiada koyakan di kawasan perineum iaitu antara qubul dan dubur sewaktu proses melahirkan.kahkah.jangan tanya pulak qubul dan dubur tu apa sudah.-__-"

waktu lahirkan anak pertama,saya tak banyak amek tau pasal proses bersalin.ada la baca sesikit pasal hypnobirthing.yang saya simpulkan fikir positif je waktu nak bersalin tu..muahaha..tapi kesimpulan tu salahhh..takpee..tu pengalaman.alhamdulillah Allah masih izinkan bersalin normal walau dibantu dengan vacuum.dan bila doktor dah decide nak vacuum,tu maknanya memang confirm dia zapppp (gunting) je la perineum tu.yang tuan badan pun tak tau dia kena gunting hidup-hidup.hahaha...suami soleh yang nampak.dah la waktu tu rabun.tanggal cermin mata.tak nampak doktor duk buat apa..hahaha >..<

sakit wehh jahitan tu..lepas hilang ubat tahan sakit,nak duduk pun sakit...nasib baik ada nursing pillow tu..duduk atas tu ok la sikit sebab tengah dia berlubang.alhamdulillah. jadi anak ke2 ni study lebih sikit pasal intact perineum ni.lepas study punya study, ni lah antara perkara-perkara yang saya amalkan, dan alhamdulillah melahirkan Imran yang berat 4.01kg tanpa episiotomy (doktor gunting perineum) dan cuma mengalami sikittt koyakan kat tempat episiotomy lama.

1) senaman kagel. 
senaman ni senang je.orang tak nampak pun kita bersenam.kahkah.macam mana senam kagel ni?untuk apa?senaman kagel ni untuk kuatkan otot pelvis.caranya, time duduk-duk tengok tv tu, kemutkan qubul tu ye..mula-mula tahan 3 saat lepas 3 saat.lepastu makin lama try tahan kemut tu sampai 10 saat.gitu.simple je..bila-bila dimana-mana boleh buat.haha

2) minum organic raspberry leaf tea
susah jugak nak jumpa tea ni.cari kat farmasi merata takde. last-last jumpa yang jual kat fb.sebab kan nak cepat pergi self collect dia duk kat Bukit Antarabangsa Ampang.FB Raspberry Leaf Tea
khasiatnya banyakkkk..pi lah google.kehkeh.tapi memang elok dalam membantu proses bersalin.ada yang dah mula minum pada minggu 34.tapi saya mula dah tinggal seminggu lebih nak bersalin! ^_^


3) Urutan Perineum menggunakan Virgin Coconut Oil (VCO) / Minyak Zaitun
saya guna VCO.urutan ni boleh dimulakan pada minggu ke 35.tapi dapatkan nasihat doktor dulu ye.urutannya bertujuan nak meregangkan otot kawasan perineum supaya nanti nak bersalin mudah dia meregang.otot jadi lembut la agaknya.cara nya boleh la pi google lelaju.nak cerita pun tak reti.nak lagi paham search kat youtube..haha

4) Minum Virgin Coconut Oil 2 kali sehari
ni doktor yang suggest.memula saya beli untuk nak buat urut je.sekali doktor sembang-sembang minum lagi elok.hehe..ni bagi licin kat dalam la kot.senang baby nak menggelongsor keluar..hehe.boleh jugak makan terung.iolss tak makan terung.hehe

5) kerap bersama suami.ni bukan nak melucah.tapi dah baca merata gitu tipsnya..haha.cuba je la.nanti dah bersalin pantang 100 hari kannn..hehe..orang kata nak cepatkan bersalin pun guna tips ni.tapi duk buat, deme dedua suka beno duk dalam perut ni..idokk nak keluar awal..hahaha..tapi try je lah.Allah tengok usaha kita.tak tengok hasilnya.

6) dapatkan doktor yang Pro natural birth.Alhamdulillah, waktu mengandungkan Imran,saya consult dengan Doktor Zana,saya bebuat tanya je first tu,doktor,kalau anak pertama saya episiotomy sebab vacuum,anak kedua akan kena epi jugak ke?doktor lelaju jawab, i won't do that.i tak epi kalau tak perlu.so alhamdulillah.dan surprisingly doktor take note semua yang saya tanya tu.terus tak jadi nak buat birth plan. ;'p

7) pilih posisi kelahiran yang terbaik
ye,posisi sewaktu melahirkan pun menentukan/membantu untuk kita dapatkan intact perineum. yang ni pun kena consult dengan doktor.saya sesaja borak dengan doktor Zana,doktor pernah sambut posisi squat?doktor kata pernah jee..dan lagiii..dia take note.waktu sesampai labour room tu terus tanya saya nak posisi apa.saya just mintak duduk separuh.jadi doktor letak bantal kat belakang badan.waktu zakwan doktor tak tanya pun.terus baringkan posisi litotomi.-__- saya pun macam, dah pehal baring terlentang terus ni.tak macam duk tengok dalam tv pun..muahaha =_= 
posisi sangat penting sebab mempengaruhi saiz bukaan serviks.percayalah, proses litotomi tu cuma memudahkan doktor,bukan memudahkan ibu untuk bersalin.-_-"

rasanya cukuplah 7 tips ni.tapi sebenarnya yang paling penting doa, doa dan doa.usaha-usaha tu Allah nak tengok je takat mana usaha kita.semua dengan Izin dan kehendak Dia kan.Fikir baik-baik.in shaa Allah.Allah bersama dengan apa yang kamu sangka.

saya harap anak cucu baca ni.supaya berilmu dari anak pertama.tak serahkan diri semata kat orang lain.wanita dilahirkan untuk melahirkan.yang penting positif.dan berilmu.jangan dengar cakap sorang doktor je..;'p sebab doktor pun banyak mazhab tahu..ada yang nak senang caesar je..sonang kerja dia.ada yang pro natural birth.giteww..
harap zakwan,imran dan adik-adik nanti in shaa Allah baca ni sebelum isteri,anak-anak ibu bersalin.moga ibu tak lupa nak ingatkan.kalau ibu dah takde,harap tulisan ni membantu.in shaa Allah.

   



Monday, October 12, 2015

Kisah Pantang Anak Ke2

alhamdulillah.atas segala nikmat kurnia dari Allah.nak cerita bab pantang saya memang selalu fail.kali ni macam biasa,set amway masih bersisa.yang pilis,penghangat badan,hampir tak bergerak..T__T

lepastu tetiap minggu travel balik banting.malam pun redahhh..muahaha..bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan sebenarnya.-.- aku respect jugak kat wanita yang boleh berpantang duk rumah dediam,keluar gi klinik je.hehe.tapi aku dah la kaki bejalan.dapat balik kampung banting pun dah heaven habiss..kihkih.suami pulak amek kesempatan,balik kampung dia boleh la skip masak dengan mandikan baby..LOL..-..-

cumanya masih bersyukur,sepanjang pantang kat rumah suami tolong serba serbi,masak air mandi,buat sarapan,masak untuk lunch,dinner.alhamdulillah.tak boleh belahnya dah habis pantang baru nak pasang hot shower..sabo je la..nak pahala lebih la tu..gigih tetiap pagi petang masak air untuk mandi isteri..tamak pahala la tu..;'p suami jugak yang tukang tungku sampai koyak-koyak kain tungku,bukti bertungku..(padahal skip-skip jugak T_T) tukang barutkan isteri.

awal tu cari tukang urut, maklong.ok la.saya bukan jenis biasa ngurut,jadi tak la pandai rasa sedap ke tak..tapi dia rajin cerita sambil berurut tu.yang kelakar time tungku sampai terlelap-lelap..LOL..yela,bulan ramadhan berurut.orang tidur lewat terawih bagai.pagi bangun awal nak masak sahur..kahkah.lawak pulak teringat.tapi ok je mak long tu urut.dia orang thailand.rezeki nak rasa mak long tu urut.sebab dia belum balik thailand.tak lama tengah ramadhan tu kot,maklong pun balik thailand nak beraya kat sana. ^_^

amek urut 3hari je.tapi alhamdulillah,maklong,nurse,semua kata rahim kecut elok.alhamdulillah..;') imran pun mudah diurus.syukur ya Rabb.

hari ke7.macam along zakwan,abi cukurkan sendiri.licin.

alhamdulillah Allah kurniakan suami yang serba serbi boleh.^_^ my real hero.

moga Allah sihatkan tubuh badan.mudah nak beribadat.amin ya Rabb.masih bercita-cita nak berpantang dengan lebih sempurna untuk anak seterusnyaa..T__T izinkan ya Allah.tapi nampak macam mustahil.sebab makin banyak anak,makin tak berpantang rasanya.apa pun niat yang baik-baik.takde yang mustahil kan..;') in shaa Allah.

P/s: suami soleh,kalau lah terbaca ni,pleaseee..mari kita realisasikan impian isterimu untuk berpantang dengan lebih sempurna..pleaseee....

Thursday, October 8, 2015

Kisah/Tips Beli Online

bismillah.bunyi tajuk macam dah pro sangat je membeli di online ye..pro tak pro harus diakui diri ini telah lemas dilautan gedung online.muahaha..

tapi jangan dipandang sisi hitamnya saja.ada sisi baik jugak membeli online ni.antara kelebihan dia jimat masa,minyak kereta,duit parking kereta,tol,jimat peluhh tak belecak ketiak..hahaha
sebenarnya memang best lagi beli didunia nyata.bukan dunia maya.puas hati.sebab barang boleh belek-belek dulu.boleh tenung,usap-usap.dah kenapa nak usap-usap..-_-

tapi apakan daya,harus diakui kena ikut peredaran zaman.nak jalan jemm saja.sekarang jerebu lagi.tak elok keluar rumah selalu.T_T jadi window shopping ngadap hp je lah.dengan nak besesak bawa anak kecil..terima kasih jugak untuk kemudahan yang ada ni wahai Tuhan.

saya mula tejebak dulu beli pakaian.baju la,skirt la,wide shawl la..selain tu rajin beli pakej di groupon.hotel,spa, memacam jugak la.lepastu dia pergi ke kasut..product kecantikan, bag tangan, handphone dan agak terkini sampai aircond pun beli online je wehh..jangan tak percaya.mesin jahit pun hado ni...

tak bahaya ke beli online?risiko?tak kena tipu?bagi saya beli online ni kena rajin.rajin nak STUDY ORANG COMMENT apa.lepastu kena BERJAGA-JAGA.beli dengan website yang ada nama macam Lazada,Nile.com.my,Zalora,11street, pokoknya yang website gah-gah la..setakat ni alhamdulillah.belum pernah kena tipu.minta Allah jauhkan,

tapi walau tak pernah kena tipu,tetap ada  sedikit pengalaman pahit.hidup tak selalu indah.langit tak selalu cerah..ehhh..

haha..bukanlah apa,dah sendiri nak shopping murah sajo..so,tak payah la nak expect barang berkualiti sangat kann..haha..baloi la dengan harga. tapi ada part tu macam salah sendiri. ada beli kasut,bos bagi kupon zalora RM50 tak silap.beli kasut RM60.so bayar RM10 je lah.sekali sampai kasut kecik.kahkah.ke kaki yang dah besar sebenarnya..-_-"

lepastu pernah beli groupon untuk bayou lagoon kat Melaka.dah duduk situ mestilah nak masuk lagoonnya kannn..sekali rupanya groupon tak de tiket lagoon.nangis tau.ingat beli kat groupon murah.sekali nak kena beli tiket lagoon jadi additional lagi mahal.kena study la benda-benda ni...kalau tak sendiri yang rugi.

tapi tak selalu juga yang rugi.kekadang sangat lah untung.saya nak beli aircond.survey aircond yang sama kat kedai eletrik yang kami biasa beli,call la tanya,bos,bagi best price aircond harga merdeka ni.sekali dia bagi harga RM1099..keh gi cek kat lazada.survey kat 11street.airdond RM600++ tak sampai Rm650. call tukang pasang aircond. RM200..so total below RM850.kan jimat berganda-ganda tu..best tau bila dapat jimat gini,rasa bijakkk sangat..kahkahkah

tips untuk beli online kat lazada,11 street dan kawasan sewaktu dengannya,kena RAJIN SURVEY..harga nya bertukar hari-hari.kekadang dalam sehari pun bertukar-tukar harganya.
sejak berkecimpung dalam bidang art nak buat busy book anak ni,sebok la duk ngendeng kat suami kata nak mesin jahit.murah-murah je.yang glemer yang Global.pastu survey-survey la kat lazada.nampak harga RM163.sekali tanya suami.suami dah on.bagi green light.cek-cek balik dah naik RM179.belum campur postage..-_-'

terus cancel.tapi dalam hati nak tetap nak..;'p duk survey lagi..lagi dan lagi..sekali 2,3 hari lepas tu dapat harga RM152.50 tak silap sekali postage.terus bayar!!haa..gitu la kisahnya..

untuk keadaan ekonomi sekarang rasanya semua nak kena bijak membeli belah kan..haa..untuk apps saya pakai smart shopper.kat situ dia update harga kat shopping complex.giant,tesco,aeon big.haa..selalu cek harga drypers la pun.

jadi,marilah kita jadi pengguna bijak!tehee..



Sunday, October 4, 2015

Kisah Khatan Imran

alhamdulillah.Allah izinkan.Imran 3 minggu,dia dah selamat dikhatankan.
waktu along Zakwan 7 bulan lebih.kisah khatan zakwan disini.bagi kami agak terlewat waktu tu.tapi masih alhamdulillah.in shaa Allah itu adalah yang terbaik yang Allah izinkan.

dan memang lebih awal lebih baik.orang ramai tanya,tak menangis ke baby?keciknya,,anak yang darjah 1 pun belum khatan lagi,yang sebenarnya jaga bayi jauhhh lebih mudah.luka cepat pulih.yelah,minum susu ibu yang sangat berkhasiat kannn..hehe ^_^ Allah yang cipta.

kalau budak dah besar ni dah makan macam-macam,jajan la,burger la..jadi luka lambat sikit nak pulih kan.

alhamdulillah sebelum berhenti kerja di UIA saya sempat tanya dengan director health centre.Dr dinon,nanti dah berhenti boleh tak nak tumpang khatankan baby lelaki kat sana.Dr senyum-senyum kata,datang je laa..tapi kena bayar sikit la..saya pun bersyukur..hehe..sebab susah nak cari doktor yang pakar nak khatankan bayi lelaki.tak banyak doktor berani buat.

jadi waktu Imran 2 minggu lebih terdetik nak tanya suami,suami kat office terus saya whatsapp.bi,nak khatankan imran kat klinik uia tak?suami pun kata,bolehh..saya pun call klinik.cerita la ex staff..nak khatankan baby.dia amek details baby,bagi date 7/7/2015.tapi nanti dia call balik.sebab nak confirmkan dengan doktor dulu. tak lama petang tu,klinik call balik.confirm tarikh tu.2 petang.maka berdebarlah kami suami isteri.hehehe

waktu zakwan,tumpah airmata jantan abi dia,sebab sepanjang proses dia menangis.waktu tu dia 6 bulan lebih kurang.dah pandai.dah meniarap.dia sakit time cucuk bius je.lepas tu nangis sebab dia nangis tapi ibu abi tak angkat-angkat.pastu pegang kaki tangan..tak bagi gerak.memang tak sampai hati tengok waktu tu.

waktu imran ni, alhamdulillah,smooth sangat.imran menangis sikit je waktu doktor cucuk bius,lepas tu tekebil-kebil je mata tengok kiri kanan..;'p comel sangat.muahaha.siap ada nurse masuk time prosedur tu tengok terus cakap,eh baiknyaaa..hehe



last-last dia kentut-kentut pastu semua gelak-gelak je.comel kan baby kentut.cuba maknya kentut..mau kena maki.haha.dan waktu dah nak siap dia pancut sikit.;'p along dia awal-awal dah pancut.muahaha.

alhamdulillah.penjagaan sangatttt mudah.doktor bagi ubat memacam jugak.sapu, antibiotik, surut bengkak.tapi kami pakai yang sapu je..kecik sangat nak bagi yang makan tu.alhamdulillah tanpa bagi yang makan tu pun luka dia pulih dengan cepat.alhamdulillah.benang pun dah tanggal sempurna tak sampai 2minggu.

begitulah kisah khatan adik Imran..hehe.settle.moga Allah redha.




Monday, September 21, 2015

All in one

Assalamualaikum.banyak beno nak ceritanya.tapi disebabkan tetiba tak boleh nak upload photo thru phone jadi terbengkalai nak post.hahaha.
Ni sesaja test boleh pulekk..

Jadi sekali kan je lah.mana sempat je la.buat kenang-kenangan.i olls short term memory.kejap je dh lupa.sebab tu kena save kat sini sebagai bukti.hehe

Alhamdulillah 11/9 sambut kelahiran suami soleh! 26 with 2 sons.potong kek pun gini la dah 2 anak kan..hehehe..

 Kek tempah kat kawan sekolah, ayu..mintak tolong hantar kat kedai makan.ingatnya ayu nak la nganto smpi kat meja.bleh la suprise lebih skit.skali dia suh pi amek tepi jalan.dah tak best nak kena keluar pi amek.muahaha..Spoill..
😂

Pi makan kat me'nate.saja nak merasa.boleh la alhamdulillah.saya bukan pencinta lamb chop.jadi makan je la..tak de perasaan.hahaha..
Best kat sini air free..Hehe..tapi suami pulak tak berapa nak sihat.asal birthday je pening..-_-" minum pun tak bertambah.doa nya next year sihat la sepanjang tahun terutama di hari kelahiran ye..

Haa..ni pulak cerita ke melaka.duk kat bayou resort.ada cerita tak best sikit.tp bkn salah sesapa.hehe.nnt kalau rajin buat entry lain.


Apa pun happy alhamdulillah.. ^_^

Sempat singgah rumah kawan sekolah,fadzilah.Tempat makan best-best.





Imran dah 3 bulan!! Cepatnya masa.ni kalau time zakwan dulu menangis ni dah nak masuk kerja..huhu..alhamdulillah.rezeki imran.dan zakwan.imran sangat suka bersembang.mudah senyum.sama macam zakwan.leher kuat.sebulan dah angkat kepala..;')

Zakwan sangat sayang adik dia.duk cium sesaja.sampai ibu jeles.dia tak cium ibu gitu pun.T_T hehe..untung imran,ada along sayang..;')

Kecintaan! K imran dah bangun.bye..

Thursday, July 30, 2015

Kisah Kelahiran Anak Ke-2

Alhamdulillah.segala puji bagi Allah.atas rezeki yang dikurniakan.saya selamat melahirkan putera ke-2 kami.diberi nama Muhammad Arif Imran Bin Mohamad Naim.Yang terpuji,bijak,budi bahasa.lahir pada 16/6/2015.Berat 4.1kg.alhamdulillah lahir normal.dengan tak sampai 1st tear degree kata doktor.kira 1st tear la.alhamdulillah laaaa..ramai jugak terkejut dengan 4.1kg.yang meneran ni lagi laaa..-_-' kronologi lebih kurang gini :

Due sepatutnya 14/6/2015.kalau ikut klinik kesihatan dah bagi surat suh serah diri kat hospital selayang 14/6 kalau takde contraction/turun tanda.gigih balik check up tu ajak suami pusing ikea lagi...-_- pusing ipc sekali.dengan harapan cepat la turun tanda.nanhadooo..



Appointment dengan GMC pulak sepatutnya khamis 11/6.tapi doktor cuti pulak.jadi postpone 15/6.so tak gi la serah diri kat selayang dengan harapan turun tanda cecepat..

sampai 15/6 masihhh tak turun tanda..pagi tu pergi la checkup kat GMC.doktor pun cek.baby ok.sihat.ketuban ok.semua ok.dan dah buka 3cm..hohh..pelik jugak 3cm takde turun tanda.zakwan dulu,2cm dah turun tanda dan dah rasa contraction.doktor kata memang gitu patern anak ke2.doktor kata boleh tunggu.tapi takut lambat.dan disebabkan ada kencing manis,doktor kata dia tak paksa.tapi tau kan kesan dia.bahaya untuk baby.jadi doktor cadangkan induce.suami pulakk..kan dah tak sabar nak tunggu baby keluar..dia ok je..pandang memandang suami isteri.last saya pun ok laaa..ikut kata doktor la.jadi doktor kata balik dulu.datang balik lepas zohor.

Balik tu,sempat masak sup ayam.fikir zakwan nak makan.lepas zohor kami pun ke GMC. bawa zakwan sekali. Dalam 2.30 doktor masuk bilik.maka bermula la episod di induce. Allahuakbar...Allah je yang tau..untuk orang yg dah pernah rasa sakit normal dengan induce..memang jauhhh berbeza.


zakwan duk layan upin ipin dia..

Pukul3 dah mula rasa sakit.sakit tangkap belakang peha.Allah.tak boleh nak berjalan!banyak pejam mata dari celik mata.kekonon nak happy-happy main dengan zakwan..nak jalan-jalan.nan hadooo..pukul 5lebih petang doktor buat ve.doktor kata 5cm.tanya nurse,agak-agak pukul berapa boleh bersalin ni.nurse kata tak tentu.dalam pukul 8malam ke..keep positif.dalam sakit yang amat pejam mata.meringkuk atas katil.nurse tanya,nak ubat tahan sakit tak.saya jawab taknak.natural pain kekonon.

pukul6 petang umi sampai,ambil zakwan bawa balik rumah.tinggal la kami suami isteri berdua.

Masuk maghrib, sakit teramat.bayangkan waktu zakwan,8cm saya boleh solat subuh.mengaji,baca surah maryam.berjalan sendiri masuk laboor room.ni 5cm,nak pusing badan atas katil pun menahan sakit.nak berdiri memang tidakk..amek wudhuk atas katil.suami amekkan air dalam gayung,celup-celup la mana yang wajib.

Lepas maghrib,dah tak tahan,tanya nurse,nak tunggu apa.apa progress saya.doktor tak datang ke.nurse kata doktor datang kalau dah 7,8cm.jadi dia minta buat ve dulu.buat ve.nurse kata 4-5cm. Menjerit kejap..hahhhh???yela..sakit yang amat dari kul5 lbh petang sampai 8lebih malam takde progressss???lepas tu nurse tanya,nak ubat tahan sakit tak?saya yang budget gagah cakap takpe..taknak.-_-" nurse keluar.tak lama tu dia masuk,dia kata,puann..doktor suruh bagi ubat tahan sakit.kalau tak body stress..takde progress bukaan.saya pun,ok.ikut je la cakap doktor.

Tak lama tu nurse masuk cucuk ubat kat bontot tak silap.huhu.dannn..baru lah saya boleh la nak hidup sikit..boleh la amek wudhuk untuk solat isyak.bangun,solat kat kerusi.maghrib atas katil jeee..pastu boleh la telelap-telelap..alhamdulillah..kul12 rasanya ubat tahan sakit pun dah habis..nurse datang buat ve.katanya dah 8cm.alhamdulillah.masuk laboor room naik wheelchair.

Tunggu doktor sampai..sampai air ketuban pecah sendiri.alhamdulillah.waktu zakwan doktor pecahkan.zakwan dah berak dalam perut.lepas pecah tanya suami warna air ketuban.dia kata jernih.ok baby tak berak lagi.waktu keluar air ketuban tu rasa nak pushhh sesangat dah.doktor tak sampai lagi..-_- tanya lagi dah on the way.tanya lagi tengah parking kereta..punya la lama parking pun..dekat 1 pagi pun susah cari parking ke..-_-" saya yang dah sedap rasa nak push,nurse duk suruh kepit,tarik nafas bila rasa nak push..lolll...ni la yang paling hangin sekali..hahaha..

akhirnya tak lama tu doktor pun sampai.terus tanya doktor,dah boleh push ke?hahaha >,<
doktor kata,haa boleh.boleh.eh.awak nak position macam mana ni?doktor tanya.bagus doktor ni,ingat request saya.muahaha.pastu dia kata kat nurse saya taknak lithotomy position.so saya mintak tinggikan kepala sikit.
bila sampai je rasa contraction,terus push..kali ni syukur alhamdulillah.Allah bagi rasa.waktu zakwan,doktor duk suruh push.saya tak rasa pun nak meneran.kali ni alhamdulillah,pengalaman time bersalin dan selepasnya memang sangat saya syukuri.

teran banyak kaliii..tapi alhamdulillah masih bertenaga nak teran.sekali keluar alhamdulillah..legaaaa..hahaha..dan doktor terus bagi baby untuk skin to skin.lagi sekali alhamdulillah.kami suami isteri sangat enjoy the moment.doktor tak tekan-tekan perut nak keluarkan uri pun.it comes naturally.alhamdulillah. rasa nak teran,pupp teran sikit keluar uri. lepastu rasa nya doktor clamp tali pusat. dan bagi suami potongkan,lagi pengalaman baru.lepastu doktor minta izin ambil baby untuk cek berat dan ukur semua.then terus bagi kat suami untuk diazankan.

malam tu kami tak boleh tidur.eksited dapat baby baruuu..hehe..disebabkan saya minta untuk full breastfeed,lepas dia lap-lap baby,pakaikan baju,bedung semua,nurse terus hantar baby masuk bilik kami.jadi kami suami isteri pun berbual-bual macam-macam perkara,antaranya pasal along zakwan.mcam mana dia jumpa adik dia nanti..sampai la kesubuh..

alhamdulillah.terima kasih Allah. terima kasih suami.terima kasih Doktor Zana.pengalaman yang indah.yang contraction awal tu je tak berapa nak indah..muahaha..itulah,lain sakit natural dan buatan kan.apa pun Allah nak bagi rasa.moga dosa lenyap bersama segala kesakitan,moga pahala menggunung tinggi.aminn ya Rabb.

nah.Muhammad Arif Imran Bin Mohamad Naim
Berat 4.01Kg
Panjang 55cm

adik along zakwan,imran.



Thursday, July 16, 2015

Tips/Pengalaman Tandem Nursing

Alhamdulillah.hari ni imran dah sebulan.maknanya sebulan sudah saya tandem nursing zakwan dan imran.ni la pengalaman sebulan yang saya boleh kongsikan.

apa tu tandem nursing? tandem nursing maksudnya susukan 2 anak serentak.^_^

kenapa buat keputusan nak tandem nursing? sebab rasa berhutang dengan zakwan.dah la dulu kerja.jadi selama setahun 3 bulan,waktu siang zakwan hanya dapat ebm.bukan fresh.lepastu berhenti kerja dapat fresh 24/7 dalam 3,4 bulan je..lepas tu mengandung perlahan-lahan makin berkurang dan kering terus susu badan saya.T_T sejak tu la pasang niat nak sambung susukan zakwan dengan adik dia.kesian zakwan tak cukup breastfeed 2 tahun.

kesian Imran tak cukup susu nanti.
siapa yang kata tak cukup?semalam timbang, imran dah naik 1kg.;') sekarang dah 5kg.

tak letih ke menyusu sekali 2?tak berebut ke?
letihhhh.letihhhhhh sangattt..dengan sakit pinggang.bayangkan tengah mengiring susukan imran,zakwan yang pro panjat landing kat pinggang sebelah sambil menyusu lagi sebelah.tu time dia tak boleh sabar la tuuu..T_T selalu suruh dia tunggu adik habis menyusu baru baring mengiring menghadapzakwan pulak.

macam mana cara nak bagi dia tak berebut?
kena selalu cakap dengan abang.cakap anggap dia faham.macam saya selalu cakap, zakwan sabarrr..adik tidur nanti zakwan pulak ye.dan jangan la mungkir janji.lepas je adik tidur,terus panggil zakwan.in shaa Allah dia faham.cuma kekadang time dia mengantuk meragam sikit la..tak menyabor..

zakwan tak cemburu dengan adik ke?asyik susukan adik je.
kekadang rasa macam zakwan lagi duk menepek kat ibu..T_T pantang nampak.pantang ibu duduk tenang,baring dengan tenang.dia datang begantung kat ibu.T_T ada pernah awal-awal tu satu malam tu,dia nak menyusu.suruh sabar.tunggu adik tidur.tak lama tu adik tidur,saya terus menyusukan dia.tak lama tu adik dia tejaga merengek.saya pun minta stop nak susukan adik.mengamuk dia.merajuk terus peluk abi dia erat.first time dia merajuk.lepas imran dah tidur balik cecepat pujuk zakwan balik..;') tak lama menyusu dia pun lena..

sampai bila nak tandem ni?
saya target zakwan umur 3 tahun.jadi mula dari sekarang dah cakap slow-slow dengan zakwan,zakwan dah besar.menetek sampai umur 3 tahun je tau..lepas tu nanti minum susu je ye..sekarang zakwan 2tahun 2bulan setengah.lagi 9 bulan setengah je tau..cakap je selalu.in shaa Allah,moga-moga sampai waktu nanti dia sendiri rasa dah besar.tak nak menetek dah.moga-moga la..;'p

tips tak berapa nak banyak la.yang penting jiwa memang kena kental la.suami pun kena mainkan peranan besar.lelagi time nangis serentak.jadi sorang amek satu la.sementara tunggu turn nak menyusu tu..kehkehkeh.

doakan kejayaan ini.moga Allah cukupkan rezeki kedua-duanya.moga Allah sihatkan tubuh badan kami ber3.ibu jangan lupa amek calcium lebih.rerajin minum susu kalau rajin.yela..cacium untuk 3 orang.selamat maju jaya.hehe


Wednesday, June 10, 2015

Menanti Hari

Bismillahirrahmannirrahim..

Pejam celik,pejam celik.dah 39minggu dah mengandung.dan benarlah kata orang.sungguh terseksa menanti sesuatu yang tak pasti.muahaha..;'p waktu along zakwan dulu keluar due date.tapi mula contraction awal sehari.ingat awal sehari.sekali nak keluar ikut due jugak.-,-

Tapi waktu zakwan saya tak stress sangat,sebabnya takde apa2 complication waktu mengandung.kali ni doktor detect ada kencing manis.jadi kalau ikut kata doktor kk,andai sampai hari due tak keluar tanda,kena pergi hospital induce.nauzubillahiminzalik. moga Allah kurniakan proses kelahiran yang indah-indah.seperti yang diharap,yang diimpi,yang di doakan selama ni.in shaa Allah.

Setakat ni memang kami suami isteri dah ready la nak sambut baby keluar.^_^ cuma baby cot tak pasang cadar dia semua.sebab takut ada la orang tu yang lepak dulu..nanti agak dah ada tanda-tanda..tengah mild contraction tu ke..cecepat pasang.hehe.esok kalau ikutkan checkup lagi.last two weeks time check up dengan doktor zana,nak tentukan tarikh checkup,saya sebut.harap-harap terus datang bersalin la..;'p mana tau Allah izinkan.tapi kalau tak keluar tanda apa,ingat nak tunda checkup jumaat ke sabtu ke.sebab esok jugak ada checkup kk..

Semalam gagah pi pusing ikea.ajak umi teman.hehe..kot la malam tadi dah sakit-sakit.nan hadoo..zakwan yang tidur keletihan sampai pagi sebab seronok sangat kat ikea semalam. -.- sampai tidur tak mintak susu.tapi lena bangun pukul 10 lebih..

Mohon doa supaya dipermudahkan bersalin dengan cara yang alami.K la.nak gi senam dengan zakwan ni.bye.


Wednesday, May 27, 2015

Checkup Anak Kedua Minggu 37

Alhamdulillah tadi kami ber4,dengan umi sekali ikut pergi checkup kat GMC buat kali ke2.kali ni Allah takdirkan dan bukak kan hati untuk pilih doktor zana zalinda.cantik beno doktornya.penting ke cantik? Mestilah. Cantik luaran hasil dari cantik dalaman.beautiful inside and outside in shaa Allah.muka berseri.sangat energetic.dan setakat borak-borak ni nampak pro natural birth. 

Kali pertama jumpa scan-scan kepala baby kat atas.doktor kata next appointment(kali kedua ni) kalau kat atas lagi dia tolong pusing in shaa Allah.so tadi nampak-nampak muka,dia macam takut-takut kepala kat atas lagi..hehe.scan-scan dup dap dup dap alhamdulillah kepala kat bawah dah..saje je tau adik baby ni buat gempak harituu..doa-doa posisi ni kekal lah sampai ke hujung waktu nak bersalin in shaa Allah.setiap kali solat doa supaya anak dalam kandungan sihat,duduk di kedudukan terbaik untuk nak bersalin.

Tapi dr zana ni best sangat.haritu waktu kepala kat atas dia suruh sujud banyak-banyak.bagi posisi elok kepala kat bawah.ni kepala dah kat bawah dia bagi tips nak bagi baby turun pulak.exercise macam mana bagi baby engaged.

Pastu tadi sempat la tanya memacam.niat di hati nak buat birt plan. Tapi dop sempat.busy bebeno.dengan laptop rosak nya. Tapi tadi bila tanya yang basic apa yang di idamkan macam doktor ni ok je.tak payah birth plan pun ok kot. ;'p first tanya pasal delay cord clamping.dr kata dia memang buat.cuma tak la lama sangat sampai uri keluar tu.dia practise sampai baby dah nampak merah baru clamp.pastu in shaa Allah suami yang potong.in shaa Allah kalau ada rezeki suami.yang first macam apa je..tak tanya apa semua ikut suka dr.syok sendiri je dr nya..haha..>_< tak baik betul.tanya dalam berapa minit dr tunggu dia kata ada la dalam 5minit.should be ok kot.sebab baca elok dalam 3-5 minit.Dr sebut kalau lama sangat terlebih darah boleh jaundice pulak.katanya lebih kurang gitu la..

Lepastu suami rajin pulak tanya pasal position bersalin.dan alhamdulillah dr kata dia boleh layan nak posisi macam mana pun..katanya squart pun ada dia sambut.>_< katanya laaa..tak tau la hari kejadian nanti layan ke tidak.hehe..doa yang baik-baik je kan.in shaa Allah.dr kata ikut posisi yang selesa la. 

Dan soalan yang ketiga pasal episiotomy.saya tanya,kalau yang first dah epi yang kedua mesti epi jugak ke dr?.tu ayat sopan sebenarnya.dan alhamdulillah dr kata dia tak buat epi.in shaa Allah tak koyak.siap pesan makan minyak kelapa dara.nak kena cari minyak kelapa dara ni..better late than never yedakk..selama ni makan virgin olive oil je.

Dr sebut la makanan yang natural inducer gitu.makan nenas (ioll tak makan nenas) bendi (tak makan jugak) punohh punohh..kena senam la bebanyak ni.joget dengan zakwan.hehe.

Yang keempat tanya dr,saya kalau boleh nak layan contraction lama kat rumah.kira gi GMC kalau boleh dah 6cm keatas.berapa selang masa contraction yang baik untuk saya gi GMC.
Dr kata 5minit sekali.tengok keadaan.kalau takde pecah ketuban ok je.dr kata selalu dia atas 3cm baru admitted.dia nak tengok tanda dah betul-betul baru dia admitted.hah.selesai la soalan-soalan yang dulu time ngandung first tak tanya pun..T_T 

Next week appointment dengan KK.so another 2 weeks baru jumpa lagi dr zana.rindu pulak..hehe..^_^ harap dan berdoa jumpa-jumpa nak bersalin..haha..sebab appointment pun 3 hari sebelum due..hehehe..

Berdoa semoga kelahiran kali ni dipermudahkan dengan jalan yang terbaik.ibu dan anak sihat-sihat.beranak-beranak boleh balik.kesian kat along zakwan nanti tidur takde ibu.tak lena la tak bau masham abi.-,-


Ni malam semalam abi practise balik takut lupa.rajin zakwan layankan abi dia. Bebaik je dia jadi model.>_<






Thursday, May 21, 2015

Abang Long Zakwan

Assalamualaikum.sejak 2,3 hari ni sangatttt aktif tengok video natural/homebirt.baca pasal hypnobirthing..amani..seronok sangat baca cerita diorang bersalin kat rumah.suami je yang sambut.dari dulu teringin.tapi bila tanya suami soleh,berani tak?dia tak beraniiii..huhu..

Takpe..kat mana pun,moga Allah permudahkan jalan.in shaa Allah.
Kesian kat zakwan.ibu dia asyik menghadap handphone..T_T kadang-kadang rasa nak pakai hp lama yang takde internet.sorry zakwan..ibu minta maaf banyak-banyak.

Cerita pasal zakwan,kadang-kadang rasa macam dia dah besarrrr sangat.macam matang sangat pun ada.serius.ke sifat abang long tu yang buat dia jadi lebih sensitif.kekadang rasa macam matang dari abi..-_-" erkk..;'p

Kisah 1: duk kutip baju adik baby yang dah kering.masuk bilik sambil duk keluarkan hanger.dalam hati nanti la amek beg kertas kat ruang tamu.(simpan hanger kecil dalam tu) tetiba zakwan tengok ibu duk buka hanger tu dia keluar bilik.tak lama tu masuk bilik sambil bawa sekali beg kertas yang dalam dia memang ada hanger kecik-kecik tu..T_T nak nangis tau.tak payah suruh dia tau ambil.kalau abi,selagi tak minta tolong buat tak tau jee..;'p matangnya Zakwan.

Kisah 2 : mula-mula zakwan duk begayut kat ibu atas sofa.berhimpit-himpit.abi panggil zakwan baring sebelah abi kat bawah.(atas karpet) zakwan pun turun baring sebelah abi.abi letak bantal sebelah abi.dia baring atas bantal tu.tak lama dia bangun sambil bawa bantal tu jalan menuju kat ibu dia atas sofa.ibu sangka zakwan nak baring sebelah ibu.tapi takkk..dia nak bagi bantal kat ibu.ibu baring kat sofa tak berbantal.nak menangisssa tau anak pandai macam ni.lepastu dia ambil bantal lain dan baring sebelah abi balik..

Allah..hebatnya Allah cipta.anak baru 2 tahun pun ada hati perasaan yang maha hebat.moga Zakwan terus membesar dengan budi pekerti mulia.rajin tolong orang susah.jangan tunggu orang minta tolong,baru kita nak tolong.moga Zakwan membesar sentiasa memberi manfaat pada orang sekeliling.ibu doakan.in shaa Allah.moga Zakwan jadi Abang penyayang kepada adik-adik.rajin solat,mengaji.rajin belajar.in shaa Allah.moga Zakwan membesar seiring maksud nama yang Allah ilhamkan pada ibu abi untuk beri pada zakwan..Muhammad Haris Zakwan.Yang terpuji,pemelihara,yang bijaksana.aminnn.

Wednesday, May 20, 2015

Rumahku Syurgaku : Laundry Area


Assalamualaikum. Kali ni nak share sikit-sikit pasal rumah kuarters.masuk rumah kira birthday zakwan la.malam lepas majlis tu malam pertama kitorang tidur kat kuarters..^_^
Ni perut dah besar,kalau ikut semputtt..tapi gagahkan juga.

Kenapa share laundry area dulu?sebab rasa port ni yang belum sempurna.tapi ok laaa..haha.dapur memang kecik cenonet,tapi alhamdulillah..cuma belum rajin nak susun bebetul.label dah buat pun belum lekat.doa-doa la sempat buat sebelum bersalin.senang suami nak masak kan untuk pantang nanti.. ;')

Laundry area kami.^_^


Basket 2 tiers ni untuk baju kotor.atas baju makpak.bawah baju anak-anak.anak-anak sebab walau baby tak keluar lagi tapi dah start basuh baju adik baby..;')
Iron board saya gantung.sebab nak jimat ruang.rumah comel je kan.kena pandai jimat ruang..bila nak iron bebanyak selalu nya bawak masuk bilik.sebab ada kipas..sambik duduj.maklum la tengah sarat ni..tak larat nak berdiri lelama.kalau takat nak iron sehelai,bukak kat situ je iron.^_^

Yang basket laundry depan iron board tu untuk baju bersih.yang nak di iron,campak dulu dalam tu..tu kosong,tadi baru iron semua..cerita pasal iron board,dulu kekonon ngidam nak yang wall mounted ironboard tu..kekonon la..survey semua RM400++. Susah nak dapat pulak tu.nak.kena tempah bagai.jadi sangkut gini pun jadi la..kena dengan budget..alhamdulillah.;')


Berdepan tu mesin basuh la...hehe.tepi tu laundry basket untuk baju yang dah basuh nak bawa ke tempat jemuran..nak kutip baju dah basuh..gitu...

Tu je.simple je.target bila masuk rumah ni nak tekankan susun atur.taknak serabut banyak barang.nanti-nanti baru masuk deco.tu pun nak simple-simple.taknak serabut..

Ada rezeki nak apply 5s.tujuannya senang nak cari barang.idak la duk adaaa..tapi tak tau kat mana..-_-"

Tuje la nak share.tengok la kalau rajin share playroom zakwan ke..apa ke..banyak yang tak siap lagi..kosong je..tapi suka kosong.tak serabut..hehe..k bye.

Thanks for reading.

Thursday, May 14, 2015

Suami oh Suami

Assalamualaikum.sayang kalau baca ni jangan marah. ;'p

Kisah 1 : Si isteri ni duk tanya la kat suami soleh ni."ni nanti baby keluar muat ke katil ni?" Muattt..jawab suami dengan yakin.SANGATTT!! level confident 106% include GST.. Hehe
2,3 kali tanya gitu la jawapannya..sama je.

Yang isteri ni bila memalam bangun nak pegi bilik air mesti tengok suami dengan anak tidur atas katil.full housee..celah mana la baby nak tidur ni..

Satu hari dah geram luah jugak la kat suami yang over coooolllll tu..memang pesen tak pening kepala..relakss manjangg..pepaham la isteri dah hangin.tanya la nada serius satu petang tu.." Bibi..bibi ni betul ke pernah fikir baby nanti keluar muat ke katil tu..pernah tak bibi bangun pagi,tengok cici dengan zakwan tidur,nampak tak kat mana baby nak tidur nanti?pernah tak?" Pastu suami pun jawab,lekk je dia jawab..haah kan.. tak pernah..alaa..tapi muat la..isteri tanya balik soalan sama.. Pernah tak bibi bangun pepagi, tengok cici dengan zakwan tidur,pastu fikir kat mana baby nak tidur..suami jawab.tak sempat,bangun pagi nak cepat sesiap mandi dah nak azan subuh..loll..ada je jawapan diaaa.>_<sambung sikit tazkirah.."bibi tau tak fikir sekejap tu lagi bagus dari berzikir setahun tau" . pastu suami gelak-gelak cakap isteri dia kelakar.sambil tu suami soleh pun siap-siap nak mandi dah nak maghrib.yang isteri tak habis bebel lagi..duk ikut sampai depan pintu bilik air..bibiii..penah tak fikirrr..???suami, laaaa..kan dah jawab tadi tak pernahh...tergelak isteri yg 35weeks ni dengan jawapan tulus suami..betul la pun..dia dah jawab duk tanya soalan sama lagi...kahkahkah..>__< tu kalau dah 39weeks gelak gitu mau terkeluar baby...

Kisah 2 : sambil-sambil makan malam sebelum maghrib.layan je la cerita yang tak berapa nak layan sangat kat tv3..babak dia,suami dapat berita dukacita isteri dia gugur.dia pun jatuh terjelepuk teduduk kat lantai.

Isteri: bibi,kalau bibi teduduk gitu tak?
Suami: teduduk.tapi atas kerusi la..ada kerusi duduk atas lantai buatpe...-_-" 
Isteri: kahkahkah

Dah nak beranak anak ke2 ni makin terhibur dengan suami.suami saya memang tak romantik.layan naruto lagi.tapi under control.duk mengidam ps3 dari belum kawin,tapi sebab nak kawin,duit simpanan dia buat kawin la..kalau bujang sah2 ps4 pun dah ada tu..ingat ustaz pesan dulu.lelaki ni dah 35 pun boleh main kejar-kejar lagi.nak kata lelaki lambat matang.jadi,terima lah.kalau dah dia malas fikir, kita isteri la kena rajin fikirkan..

Saya bab merancang lajuu..ni anak ke2 tak keluar lagi,dah rancang pasal anak no 3.boleh??haha.^_^


Monday, May 11, 2015

Kencing Manis Semasa Hamil

Assalamualaikum.hari ni nak share sikit pengalaman baru mengandung anak ke 2 ni,Allah uji kot lain pulak.kalau zakwan dulu mengandung memang takde hal lahh..sihat dan bertenaga.hehe.takde darah tinggi,takde kencing manis,tapi Allah uji pulak lepas bersalin tu.zakwan warded 5 hari.

mengandung kali ni awal-awal Allah uji part lain pulak.time mengandung sangat lah letih yang amat. rupa-rupanya saya terkena kencng manis semasa hamil atau bahasa perubatan dia "diabetis gestasi".
melalui pembacaan dan penerangan nurse dan doktor, in shaa Allah lepas bersalin akan hilang kencing manis ni.ni kira gangguan hormon waktu mengandung la...buatkan badan kurang produce insulin.

tapi alhamdulillah.saya punya kencing manis ni masih ditahap cuma perlu kawal diet pemakanan.tak sampai kena makan ubat/suntik insulin dan sebagainya.

biasa kalau check up klinik kerajaan memang details.lagi-lagi yang ada keturunan macam saya, umi ada kencing manis.jadi kena minum air gula.(MGTT)awal haritu minum ok.takde detect.yang kali kedua bacaan tinggi.jadi dah start nak kena buat BSP.BSP ni prosedur dia cek darah 4 kali sehari.mula dari darah pagi-pagi lepas puasa dari 10 malam sebelumnya. lepas test boleh makan.then 2jam puasa check pulak pukul 12.lepastu boleh makan tengahari,puasa lagi kul4 untuk check darah pukul6 dan last sekali puasa dari pukul8 untuk cek darah pukul 10 malam.

biasanya bacaan saya dari 4 tu ada 1 yang sangkut terlebih dari bacaan yang sepatutnya.-_-' tapi saya makan macam biasa.ada orang dia control makan bila tau nak buat ujian darah ni.jadi bacaan cantik je,,hari lain melantak tak hingatt..hehe..bahaya gitu.awak tipu diri sendiri namanya tu.

apa simptom dia?
keletihan, dahaga yang melampau, membuang air kecil dengan banyak, penglihatan kabur.

dan rasanya empat-empat ni saya rasa.. T__T
letihnya mengandung kali ni memang luar biasa.penat semacam. dahaga ingat pasal cuaca panas.bila dah minum banyak,membuang pun harus lah banyak.malam-malam mesti bangun buang air kecil,kadang-kadang lebih 3 kali semalam. dan penglihatan kabur selalu ingat pasal lupa mengaji tu jadi kaburr..-__-' 

kesan dia?
selalu kesan yang paling ditakuti ialah baby besar sebab terlebih gula...jadi takut tak boleh normal.nauzubillahiminzalik. setakat ni scan berat baby normal.alhamdulillah.cuma doktor dah sound baby memang tak boleh lahir overdue.kalau sehari sebelum due date tak rasa sakit nak kena guna cara lain la,,induce ke,,,apa keee..Allah..doa-doa la secara normal.macam zakwan.atau jauh lebih baik dari lahirkan zakwan.in shaa Allah.

jadi para ibu diluar sana..(lambai-lambai) kalau mengandung tetiba suka beno makan manis sila-sila lah jangan dilayankan perasaan...sebab mengandung kali ni memang hantu kek coklat..T__T kekadang gi beli anis choc moist cake sampai 3..tak sampai sehari habis dah...T__T (share dengan zakwan) nampak secret recipes meleleh airliur nak indulgance..T__T

tapi lepas tau ada kencing manis memang tak pandang dah la..(kek birthday zakwan je layan sikit haritu -__-")

jadi nya marilah berdoa bersama-sama moga Allah permudahkan urusan kelahiran kali ni dan seterusnya..^__^ moga semua normalll in shaa Allah.

dah study teknik meneran ni..hehe..moga Allah permudahkan kita semua dengan cara terbaik.in shaa Allah.

Thursday, May 7, 2015

Muhammad Haris Zakwan Turns 2

Alhamdulillah..genap seminggu lepas,haris zakwan ibu dah genap 2 tahun.ibu macam biasa,tengah perut memboyot pun tal sedar diri.mesti nak raikan hari berbahagia anak.mula-mula rancang nak sambut kat banting.sebab tahun lepas dah sambut kat kepong.sekali ramai pulak tak boleh nak balik awal.kek dah tempah nunnn kat shah alam.;")

Sebab kan rancang nak sambut banting,so singgah shah alam amek kek terus balik banting ok la kan..sekaliii..lasttt minit...Allah takdirkan ubah jalan cerita.alhamdulillah kuarters masjid pun dah siap..baruuuuu sangat siappp..memang kelam kabut nak prepare rumah..-,-kami suami isteri setuju nak sambut birthday zakwan kat kuarters....sekali la doa selamat masuk rumah...kek macam mana???

Rabu malam tu kami suami isteri pi balik banting.jadi khamis pagi dari banting ke shah alam ambil kek.sekali singgah amek album kawinnnn...boleh tak dah nak 3 tahun baru nak amek?;'p

Rabu malam tu sebelum balik banting pun duk singgah-singgah beli barang rumah..-_- pastu malam tu makan malam kul11 kot..terus singgah order satey untuk majlis..kira suami kata khamis tu kul8 malam dia datang ambil je terus..

Hari khamis tu pulak,balik-balik singgah hantar kek kat kepong.sebab peti ais kat kuarters tak boleh on lagi.pluck pulak buat hal..-_-" jadi kekonon malam khamis la baru suami nak amek kek dengan satey.satey tu order kat kepong jugak.selain tu order nasi goreng dengan mihun goreng.

Jadi makyong ni just goreng nugget,kentang, dengan buat air.petang tuuu..baru nak goreng..baru bukak dapur gas keluarkan dari kotak..-_-" sekali takde paip gas dengan kepalanya..tak tau pulak beli asing,asing.ingat dah one set dalam kotak tu..;'p berdesupp la suami cari pulak.nasib baik petang awal lagi.ada kedai kat depan masjid tu..aalhamdulillah..hahaha..ujian sungguh..

Dah pukul 6 lebih,suami pun nak balik kepong nak ambil satey dengan kek, pinggan mangkuk bagai..sekali kul 7 lebih duk dalam kereta lagii..jemmmm..khamis tu semua dah pakat nak balik kampung agaknya..-_-' nasib baik umi call kata takpe,dia bawakkan kek dengan pinggan mangkuk semua.alhamdulillah.jadi suami soleh gi amek satey je la.

Malam lepas maghrib makyong ni gigih tiup-tiup belon..sekali zakwan nampak..satu-satu meletop..hahaha..>,< majlis belum start belon dah habis.. Mula majlis lepas isyak.masjid pulak ada forum.jadi lambat sikit la mula.alhamdulillah la sempat nak prepare semua.rasa dekat 10malam jugak baru mula.tapi alhamdulillah.semua berjalan lancar.kesian kat mertua la nak balik banting dah lewat malam.

Makanan pun alhamdulillah cukup..bungkus sikit-sikit licin la..sampai sendiri tak makan..-_-
Nasib ada la satey balance 4,5 cucuk.nasik impit yang tak makan pun telan je la..lapik perut..




Kek dari choc hut shah alam.alhamdulillah sedapp..





Alhamdulillah la semua berjalan lancar.cuma tak sempat nak ambil gambar.tau-tau dah aminn..jemput makan..-_-" tak sempat nak bergambar dengan para hadirin macam last year..tapi takpe la.siapa yang dapat hadir tu,terima kasihhh.. Doakan zakwan membesar jadi manusia yang soleh.jadi manusia terpuji,pemelihara maruah keluarga,agama,dan negara.jadi manusia bijaksana.moga hidup beri manfaat pada manusia sekeliling.aminn..dannn..moga jadi abang solehhh...hehe ^_^

Nampak tak dah seminggu baru sempat nak post entry ni..nak tunggu hilang letih dia tu..haha..

Thursday, April 23, 2015

konfius

Sekarang dah 32weeks alhamdulillah..check baby semua ok alhamdulillah.

Tapi tadi..jemur baju sambil menangis meleleh-leleh air mata.air hingus.-_-"
Rasa tak laratttt sangat..SANGATTTT. tak tau la ni malas ke memang tak larat sungguh ke,emosi tak stabil ke apa.konfius sungguh.

Kalau malas try lawan.tak layan..tapi bila buat,sedihhhh sangat macam tak larat sungguh.kali ni mengandung jauhhh lagi letih dari mengandung zakwan.betul kata orang duk rumah lagi letih dari kerja kat pejabat.

K bye.

Trip ke Hatyai

Alhamdulillah last 2 weeks kami.bertiga anak beranak pi hatyai.naik bas je.suami soleh ada kawan yang memang rajin pi hatyai.ibarat kampung dia la..kami panggil anjang.so mutawifnya anjang la.hehe.selalu kalau nak bejalan kemana-mana saya la tukang research nya.nak pergi macam mana.tidur hotel mana.dah sampai sana nak pusing mana. Tapi sebab kali ni dah ada orang yang bawa,kami just ready duit je..

Kami gerak khamis malam.bas gerak lebih kurang 11.30 malam.nak sampai sana jumaat pagi.kami.naik.bas Alisan.sebab anjang ada kawan.memang kamcing la dengan yang dari jual tiket sampai ke driver.oh ye.kami pergi ber7 termasuk si kecik zakwan ni.
Bas alisan ni ok.selesa.dapat harga RM60 je.harga normal RM80.bas sangat selesa.seat gebu-gebu..rasa satu bas ada dalam 30seats je kot.1 line ada 3 seats je.standard 4seats kan..

Kami masuk hatyai melalui kastam di changloon.sampai awal jugak.tapi rehat kat tempat makan dia.alaa..yang bas selalu lepak tu..tapi kedai makan cina.hehe.subuh siap kat situ baru gerak ke kastam.beratur la bas pepagi tu..pastu kena turun..lalu imigresen malaysia.naik bas balik.turun pulak.imigresen thailand.haaa..kat sini kena share sikit.time sampai imigresen thailand,jangan lupa selit duit sikit.RM1 pun ok.ni bukan cerita alim tak boleh rasuah ke camne..tapi kalau tak selit,maka akan dipersusahkan oleh orang imigresen tu..kesian orang duk beratur panjang..ada kejadian depan mata tu,dia tak selit,yakin dia tak tau pun.lepastu tetiba pegawai imigresen tu serahkan balik passport tu gitu je.tak cakap apa.tak cop.dia pun terpinga-pinga..-.-'

Ok dah lepastu,kami teruskan perjalanan ke hotel.kami tinggal di Lee Garden Plaza Hotel.kata anjang situ patutnya semalam RM160.tapi dia dapat rate RM130 semalam.kami tinggal 2 malam.ambil 3 bilik..


Anjang tukang ambil gambar..hehe..rombongan masjid suami.>_< haji ibrahim dan isteri,pak general.tu budak kecik zakwan tuuu..kalau bejalannn..jommm saja..-,-

Waktu sampai hotel lebih kurang 9.15 pagi dah boleh check in.tapiii..bilik yang available ada 1 je..lagi 2 bilik dah check out.tapi belum kemas..so kami pun masuk la bilik yang satu..letak barang semua.pastu anjang bawa pergi makan kat pasar apa nama ntah..-,-

Hahaha haruuu betul.sampai kedai makan,kedai yang selalu anjang pegi tutup.so makan la kat kedai sebelah.kedai idak la ramai orang..tapiiii menunggu punya lama.dengan tak faham order nya.mula-mula makcik tu amek order main ingat je.tak tulis.bayangkan kitorang 6orang punya order.kekadang sorang 3,4 benda order.pastu nampak serabut anjang suh la amek kertas tulis.dah tulis pun..pening..haha.saya order sirap bandung kurang air.sekali sampai penuh ais.lepastu cakap la..kurang aiss..pastu dia hantar air sirap..>_< lepastu gado-gado sikit baru sampai bandung kurang ais nya..-_-

Pastu order hantar satu-satu.kata la ada 2 orang order nasi patayya.dia tak buat sekali dua.satu-satu dia hantar.Tapi masakan ok la..sedapp la..ke sajaa buat orang lapar tunggu so bila sampai makan sedap je pasal tengah lapar.. ;'p tapi air diaaa..manisss ya rabbi..haha..

Lepas dah makan kami pun balik hotel.mana mandi lagi wehh..huhu..bilik tak kemas lagi..sama macam waktu tinggal.haha.tapi dah sampai staff dia duk kata 10minutes yaa..hehe..laju dia buat kerja.

Siap tu kami pun mandi..bilik air siap ada bathtabbb..sonok beno la zakwannnn...mandi lajuu je.sampai abi masuk toilet nak buang air pun sebok nak masuk nak bukak baju ingat nak mandi..12 malam pun bolehh.-_-" sabar je la zakwan ni.

Lepas dah mandi ingat dia nak tidur la..takk..ligat..sampai dah pukul 3 lebih.dah solat zohor semua..baru nak tidur..petangnya kami ke floating market.



Beli air dalam bekas minuman biasa 20baht.dalam bekas comel ni 30baht..terus bawa balik.


Klonghae floating market ni katanya buka jumaat-ahad je..mula petang.ok la.ada makan ceoodok dia sedappp..tapi air manissss yang amat. aiskrim coconut dia tak kena selera saya dan zakwan..hehe.>_<

Lepastu tak puas sebab tak makan nasi kat sini.jadi balik makan kat kedai makan.oh yee..dari hotel ke market ni kami naik tuk tuk.agak jauh..harga standard 500baht.tu pergi balik.sebab kena tunggu lagi.jadi berbaloi la.tapi kami dapat 400baht.

Esoknya just pergi market.dan waktu kami pergi,pesta songkran baru nak bermula.
Tengahari sabtu tu dia dah mula.penuh tong-tong air tepi jalan.songkran tu tahun baru mereka.rezeki jugak dapat tengok.budaya kat sana.songkran tu diorang main pistol air.main tembak je..tak boleh nak marah la..hehe.banyak pentas-pentas dia buat.malam sabtu tu dah start meriahh dah..Ada konsert bagai.tapi no alcohol.selain main pistol air,dorang celet-celet bedak basah kat pipi.malam tu nak pergi makan,kena la celet sekali..  -_-'


Hari ahad tu pagi dah checkout hotel.nak balik..yeayy..sebenarnya banyak lagi tempat boleh pergi kat hatyai.tapi sebab harap orang bawak kan..ok la untuk first time nak kenal hatyai.ada rezeki moga sampai lagi.k bye.