Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, October 8, 2015

Kisah/Tips Beli Online

bismillah.bunyi tajuk macam dah pro sangat je membeli di online ye..pro tak pro harus diakui diri ini telah lemas dilautan gedung online.muahaha..

tapi jangan dipandang sisi hitamnya saja.ada sisi baik jugak membeli online ni.antara kelebihan dia jimat masa,minyak kereta,duit parking kereta,tol,jimat peluhh tak belecak ketiak..hahaha
sebenarnya memang best lagi beli didunia nyata.bukan dunia maya.puas hati.sebab barang boleh belek-belek dulu.boleh tenung,usap-usap.dah kenapa nak usap-usap..-_-

tapi apakan daya,harus diakui kena ikut peredaran zaman.nak jalan jemm saja.sekarang jerebu lagi.tak elok keluar rumah selalu.T_T jadi window shopping ngadap hp je lah.dengan nak besesak bawa anak kecil..terima kasih jugak untuk kemudahan yang ada ni wahai Tuhan.

saya mula tejebak dulu beli pakaian.baju la,skirt la,wide shawl la..selain tu rajin beli pakej di groupon.hotel,spa, memacam jugak la.lepastu dia pergi ke kasut..product kecantikan, bag tangan, handphone dan agak terkini sampai aircond pun beli online je wehh..jangan tak percaya.mesin jahit pun hado ni...

tak bahaya ke beli online?risiko?tak kena tipu?bagi saya beli online ni kena rajin.rajin nak STUDY ORANG COMMENT apa.lepastu kena BERJAGA-JAGA.beli dengan website yang ada nama macam Lazada,Nile.com.my,Zalora,11street, pokoknya yang website gah-gah la..setakat ni alhamdulillah.belum pernah kena tipu.minta Allah jauhkan,

tapi walau tak pernah kena tipu,tetap ada  sedikit pengalaman pahit.hidup tak selalu indah.langit tak selalu cerah..ehhh..

haha..bukanlah apa,dah sendiri nak shopping murah sajo..so,tak payah la nak expect barang berkualiti sangat kann..haha..baloi la dengan harga. tapi ada part tu macam salah sendiri. ada beli kasut,bos bagi kupon zalora RM50 tak silap.beli kasut RM60.so bayar RM10 je lah.sekali sampai kasut kecik.kahkah.ke kaki yang dah besar sebenarnya..-_-"

lepastu pernah beli groupon untuk bayou lagoon kat Melaka.dah duduk situ mestilah nak masuk lagoonnya kannn..sekali rupanya groupon tak de tiket lagoon.nangis tau.ingat beli kat groupon murah.sekali nak kena beli tiket lagoon jadi additional lagi mahal.kena study la benda-benda ni...kalau tak sendiri yang rugi.

tapi tak selalu juga yang rugi.kekadang sangat lah untung.saya nak beli aircond.survey aircond yang sama kat kedai eletrik yang kami biasa beli,call la tanya,bos,bagi best price aircond harga merdeka ni.sekali dia bagi harga RM1099..keh gi cek kat lazada.survey kat 11street.airdond RM600++ tak sampai Rm650. call tukang pasang aircond. RM200..so total below RM850.kan jimat berganda-ganda tu..best tau bila dapat jimat gini,rasa bijakkk sangat..kahkahkah

tips untuk beli online kat lazada,11 street dan kawasan sewaktu dengannya,kena RAJIN SURVEY..harga nya bertukar hari-hari.kekadang dalam sehari pun bertukar-tukar harganya.
sejak berkecimpung dalam bidang art nak buat busy book anak ni,sebok la duk ngendeng kat suami kata nak mesin jahit.murah-murah je.yang glemer yang Global.pastu survey-survey la kat lazada.nampak harga RM163.sekali tanya suami.suami dah on.bagi green light.cek-cek balik dah naik RM179.belum campur postage..-_-'

terus cancel.tapi dalam hati nak tetap nak..;'p duk survey lagi..lagi dan lagi..sekali 2,3 hari lepas tu dapat harga RM152.50 tak silap sekali postage.terus bayar!!haa..gitu la kisahnya..

untuk keadaan ekonomi sekarang rasanya semua nak kena bijak membeli belah kan..haa..untuk apps saya pakai smart shopper.kat situ dia update harga kat shopping complex.giant,tesco,aeon big.haa..selalu cek harga drypers la pun.

jadi,marilah kita jadi pengguna bijak!tehee..



2 comments:

  1. Dulu suka beli di lazada. Sekarang ni dah beralih arah ke 11street sebab kupon diskaun. Dapat lah kumpul kelengkapan baby. Antaranya drypers paling murah kami beli RM20/pek untuk S88 dan M80. S58 dapat harga dalam RM16/pek masa promosi + guna kupon diskaun. Memang dapat berjimat banyak di 11street.

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghh..terbaik laa..tak rajin sangat rebut kupon tu.lepas ni kena rajin lebih lagi la..budget 2016..kena pandai berjimat kann.. ;')

      Delete