Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, June 30, 2016

Beza Pendapat

Bismillahiraahmanirrahim.
rindu kat belog kitaaa..;'p sebenarnya nak luah rasa.sejak dua menjak ni hot bebeno isu vaksin.sampai ada duk forward sms kalau anak tak vaksin jangan bawa datang rumah.. =....= sungguh ku tak boleh hadam.cerita pasal manusia ni,memang Allah bagi kita berbeza rasa,berbeza pandangan,berbeza pendapat,sebab tu banyak kali dah cakap,dalam islam sendiri ada banyak mazhab.takde satu yang lebih betul antara satu sama lain.tak juga ada yang salah antara satu sama lain.indahnya Allah bagi contoh paling besar yang aku boleh nampak.imam masing-masing hormat pada pendapat imam yang lain.tapi manusia sekaranggg...

betul aku tak boleh hadam.pasal isu vaksin,ko nak putus saudara?nak putus silaturrahim?nak putus ukhuwah?atas alasan apa?herd immunity ko tu??teori manusia yang ko pun tak kenal siapa buat teori tu.entahkan betul entahkan tidak...-___-" lepastu ada pulak yang bagi contoh "kenapa nak takut kalau anak dah vaksin?kenapa nak takut dengan budak tak vaksin?kan anak ko dah kuat.dah immune" lepastu dia jawab dengan buat perbandingan, ko jangan la marah orang hisap rokok depan anak ko.hembus depan anak ko nak risau apa.anak ko bukan hisap rokok pun.." giteww la lebih kurang.tapiii,ramai jugak yang share.aku tak boleh hadam.haha..sebab aku baca sekali je aku terus "eh,asap rokok memang bahaya kot.orang hisap rokok ada filter,tapi orang sebelah yang hidu asap rokok lagi bahaya kot takde filter" nak banding dengan budak tak vaksin,yang sihat walafiat,yang MUNGKIN boleh jadi pembawa.MUNGKIN tau!bukan bebudak tak vaksin semua memang confirm pembawa.serius tak boleh hadam.

tapi aku tak pernah pun rasa orang buat statement tu salah..mungkin aku yang tak boleh faham pemikiran genius diorang.;') tapi aku musykil gak la..mak-mak,pak-pak yang kengkonon suh jangan dekat dengan anak diorang ni,diorang amek booster tak vaksin diri diorang sendiri.vaksin pun ada expired wehh..aku ingat last aku amek vaksin umrah,5 tahun je tahan.lepastu expired.ATT yang time mengandung pun 5 tahun je.aku tak tau la kot korang punya vaksin POWERRR lifetime warranty ke apa.tapi kalau dah expired,maknanya status korang dengan baby yang tak vaksin sama je.boleh jadi pembawa.sekiannn...

ehh tak habis lagi..;'p
aku cuma nak cerita la,dedulu zaman Zakwan,dia vaksin full ikut jadual,tapi aku tak pernah pulak pandang budak tak vaksin tu hina ke,merbahaya ke.aku rasa yang bahaya hati kita.iman kat mana?pasal satu ciptaan manusia yang hukumnya harus,ko tinggal benda wajib,jaga silaturrahim.aku tak baik.tapi aku tak kejam.aku tak cerdik,tapi aku tak jumud.aku terima perbezaan.

kalau pandang vaksin sebagai usaha,ikhtiar,ko kena faham,usaha tu bukan ada satu jalan je..tapi kalau ko nampak vaksin satu-satunya cara ko nak usaha lindung diri dari penyakit,tu bukan usaha/ikhtiar..tu ko beriman dengan vaksin.ikhtiar tu pilihan.

tapi aku setuju,raya-raya ni,anak sakit kuarantin!itu memang islam anjurkan.kena wabak,kuarantin.ko sendiri yang dah tua bangka pun kalau batuk selsema jangan nak peluk cium baby sangat.ni asal budak sakit salahkan budak tak vaksin.menjawab la ko kalau fitnah ahli syurga!

sekian.

No comments:

Post a Comment