Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, June 15, 2016

Merawat anak diserang HFMD secara alami

alhamdulillah.Allah dah beri kesihatan kepada anak-anak.kisah bermula ada bintik-bintik pada kaki imran.tak banyak pun.boleh dikira dengan jari..tapi sebab risau campak,so pi la cek doktor.sekali doktor cek-cek,tanya campak ke,doktor kata tak,ni tangan kaki mulut.terus laju je saya terkejut, HFMD??doktor kata yes.suami soleh mesti tak pernah dengar pasal penyakit ni..-___-" huhuhu

ada tak sampai 10 bintik-bintik yang timbul pada kaki,lutut dan tangan sikit.

berdebar juga ibu.sebab kawan,anaknya sampai warded.doktor kata kalau tak makan,tak minum,dehydrate kena warded la,drip nak masuk air dalam badan.ohh..gitu je la..jadi ibu dia dapat point kena makesure anak makan/minum!!waktu tu alhamdulillah Imran menyusu ok,walau doktor cek ada 3 ulcer kat belah atas dalam mulut dia.demam pun tak alhamdulillah!!

jadi kami pulang dibekalkan dengan pelbagai ubat-ubatan.kehkeh.antibiotik sampai 2 botol deme bagi.ubat demam pun dapat,walau tak demam.murah hati sungguh.

ibu balik tu terus google, merawat hfmd.merawat hfmd secara alami.semua pasal hfmd.jadi kali ni ibu zakwan dan imran tambah ilmu pasal HFMD.

dan dari google,jumpa page doktor zubaidi dan doktor azwan.dedua kata antibiotik tak diperlukan.jadi ibu simpan je antibiotik.pcm pun simpan lah,dah anak tak demam.-__-" kalau dulu ye,saya balik je terus bagi makan anak apa yang klinik/hospital bagi.kini tidak lagi.

apa yang saya belajar dari membaca,(maaf la kalau salah faham) hfmd ni disebabkan virus.bukan bakteria.sebab tu la antibiotik tak diperlukan.antibiotik diperlukan bila sakit disebabkan oleh bakteria.jadi kalau dah kena virus apa kita nak buat?duk melenggang je ke?
jawapannya tingkatkan imune anak!!macam mana nak tingkatkan imune anak?pi la google!malaih sangat aihh..haha..ada orang sensitif sangat dengan google.kesian kat google..;'p padahal banyak ilmu boleh dapat dalam google.tinggal guna akal yang Allah bagi nak pilih mana yang baik,mana yang buruk.ehh melalut.

jadi apa yang saya buat?
Untuk imran,saya pakaikan garlic sock.saya sendiri minum air kelapa,makan madu+habatussauda+minyak zaitun+pati delima.semua untuk tingkatkan antibodi.lepastu menyusukan imran.berdoa supaya khasiat sampai.dekat bintik saya sapu vco.selain tu mandikan dengan air lemon,mandi epson salt.

Disebabkan penyakit ni sangat mudah berjangkit,Jadi zakwan pun terkena sama.cuma flare zakwan keluar lambat sikit.tapi sekali dia keluar..subhanallahhh..sejujurnya saya pun tak tau antara mereka siapa yang kena dulu.kalau ikut logik saya, mungkin zakwan yang kena dulu,baru jangkit pada imran.sebab Zakwan yang banyak bermain di luar berbanding imran.tapi saya tak kisah.tak salah kan sesiapa.Allah izinkan anak-anak terkena penyakit ni.yang penting kita belajar cara nak rawat.in shaa Allah lepas ni anak-anak jadi imune dengan penyakit ni.mudah-mudahan.



sebelum saya lupa,antara perkara terpenting yang perlu ibu bapa lakukan ialah quarantine anak-anak anda dirumah.sebab penyakit ni sangattttt mudah tersebar.jadi bila anak-anak sakit,lebih seminggu kami (saya dan anak-anak) tak keluar rumah.ibu dia keluar jemur baju je..-__-" kesian Zakwan,petang biasa kalau cuaca elok abi bawa keluar rumah.tapi seminggu tu memang merappp je la dalam rumah..;')

ok,merawat Zakwan hampir serupa dengan adik,cuma Zakwan dah besar sikit.ada la beberapa penambahan macam bagi makan madu+habatussauda+minyak zaitun+pati delima.buat sekali suap Zakwan,ibu dan abi.zakwan punya ibu tambah extra VCO.bagi makan.lepastu sapu VCO pada ruam yang timbul.terkejut tengok naik teruk sangat macam tu..T__T

ulcer dalam mulut pun mula bertambah.ada yang besar dalam mulut..T__T Zakwan lebih dari 3 ulcer.memang satu tahap dia dah tak lalu makan.kesian sangat.lapar,minta makan,tapi bagi sekali je terus dah taknak.bila tanya kenapa,sakit katanya..T__T Allah..waktu tu memang buat stock yogurt.Alhamdulillah zakwan nak makan yogurt.ada malam tu masak bubur ayam, letak bawang putih banyak-banyak.alhamdulillah banyak dia makan.lega la sikit.anak ibu memang kuat-kuatkan..

Imran,hari ke3 dah kering ruamnya.
Zakwan ambil masa sikit.hari ke5 baru nampak makin kering.alhamdulillah.Allah bagi pengalaman nak jaga anak-anak kena HFMD.moga lepas ni badan dah kuat.alhamdulillah dua-dua tak demam.terima kasih Allah.

jadi saya rumuskan kaedah nak rawat anak HFMD:

PERTAMA: Quarantine anak-anak dirumah.sembuh sekitar 3 ke 7 hari.
KEDUA: pastikan anak tidak dehydrate.elakkan makanan manis/produk tenusu kecuali yogurt.
KETIGA: tingkatkan imune anak. antara makanan yang boleh tingkatkan imune,bawang putih,yogurt,air kelapa,minyak kelapa dara,lemon,mineral water.sayur bayam,buah-buahan,tempe.
KEEMPAT: Jaga kebersihan,terutama lepas basuh najis anak.bersihkan hingus anak.cuci tangan sekerapnya.sebab kadang tak sedar,kuman pada kita,kita pegang barang,suami bawak barang pergi kerja,sampai tempat kerja ada anak kawan di office,lebih kurang begitu la virus ni tersebar.sebab tu bahaya.

apa pun doa kepada Allah moga dilindung anak-anak kita dari sebarang penyakit merbahaya.

No comments:

Post a Comment