Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 20, 2016

Trip Ke Krabi 2016

Syukur alhamdulillah.Allah izinkan sampai ke Krabi buat kali 2 kami suami isteri dan Zakwan.pertama kali untuk imran.;') 5 hari 4 malam.plan yang sangattt last minute bagi kami suami isteri..;'p sebab selalu kami beli tiket setahun awal.tu standard.ni dalam masa sebulan je..haha!kalau ikutkan tahun ni takde perancangan untuk travel oversea.semua domestik je.tapi alhamdulillah,Allah izinkan sekali lagi kami sampai ke Krabi.moga terkandung hikmah.

Kali ni banyak benda yang boleh dikongsi.berbanding pengalaman kali pertama dulu.hehe.
dimulakan dengan beli tiket pada Tuan Imran Idris. kalau-kalau nak cari tiket murah boleh usha-usha page fb beliau. lepastu survey pulak untuk hotel.mula-mula nak try hotel lain dari sebelumnya (Goodwill hotel).tapi tak sediakan airport transfer.suami kata amek la hotel lama.sebab dia sediakan airport transfer.plus ada swimming pool.so booked la Ao Nang Miti Resort.hotel yang sama waktu first time kami pi..


13 haribulan,pak mertua tolong hantar ke airport KLIA2.sampai-sampai Krabi,tengok takde pulak yang menjemput..hahahaha..pi la tempat teksi.airport transfer hotel charge 500 baht je.ambil teksi dari airport Krabi ke Ao Nang 600 baht.tengah kat kaunter datang sorang abang ni ajak share teksi.dia pi tanya depan-depan kaunter,depa pun pandai,terus tambah charge lagi 200 baht.hahaha..alasan dia pasal hantar 2 hotel.padahal jauh hotel kami dalam 1 KM je..;'p jadi kami pun setuju divide 2..400 baht je la kami bayar..alhamdulillah.Allah punya aturan lagi cantik..;')

sampai hotel,rupa-rupanya tak bayar lagi...-__-" selalu pakai agoda dah tolak siap.makanya bayar cash 2880 baht untuk hotel.lari bajetttt...hahahaha..banyak sungguh ilmu kami dapat kali ni.boleh pulak booked kat agoda,tapi dia tempah pakai booking.com..-__-" 

kami sampai pun dah petang.so petang tu rehat-rehat.malam keluar makan.yang bestnya hotel kami ni dekattttt dengan makanan halal.kat Krabi memang bersepah makanan halal.hehe..sediakan duit je.sebabnya kat sana makan mahal ya Rabbi..;'p semangkuk tomyam 150 ke 180 baht!mangkuk kecik tauuu..nasib baik isi banyak.kira semangkuk tu makan untuk 2 orang cukup sangat la in shaa Allah.pastu takkan nak makan tomyam semata kan?mana sah kalau tak order sekali telur dadar..haaa..telur dadar standard 80baht..T__T nangis tau.makan standard atas 300 baht la..minum selalu 50baht..yang panas-panas boleh la dapat 30 baht.tapi ada tempat boleh dapat murah.dont worry..nanti iols share tips ye..haha

haa..soknya tu pagi-pagi keluar sarapan.lepastu terjun swimming pool.naik atas rehat.tengah hari dah mula hujan.lepas solat zohor dan jamak asar,kami jalan kaki ke aonang town.lebih 1km jugak la berjalan.sambil usha-usha pakej 4 Island.target 4 Island sebab Phiphi island dah pernah pergi. 4 cukup la.dengan anak kecik..
kami dapat harga 350baht sorang.ni naik longtail boat.pilih longtail boat pasal dah pernah naik speed boat sebelum ni.tapi nanti kena bayar 400baht sorang untuk national park fees katanya..terkejut jugak.rupanya baru implement je national park fees ni..mahai gak la..T__T

jadi kemuncaknya adalah pada 15 Julai 2016.sebab rasanya kalau pi Krabi tak pi pusing pulau macam tak sah la kan.dan alhamdulillah.cuaca secantik-cantiknya.padahal duk musim hujan.alhamdulillah.memang duk berdoa khamis tu moga cuaca cantik.tourguide pun cakap semalamnya dari pukul 11pagi sampai habis tour hujan.mereka jemput di hotel 8.45 pagi.



selesai hopping island sekitar 3 petang.masing-masing kepenatan.malam tu kami mula sewa motor.ni pun first time.itu pun lepas sedar yang jauh sebenarnya nak pusing ao nang.lagi-lagi dengan anak kecil.kesian Zakwan jalan kaki hampir 2km ada kot hari khamis tu..nasib baik cuaca redup.hujan renyai-renyai..haha..jadi malam tu abi belanja zakwan pusing pantai naik motor...yeayy...sedap malam-malam.

esoknya pun kami santai-santai je.masih kepenatan hopping island agaknya..haha.keluar sarapan pun agak lewat.lepastu pusing naik motor (sewa 24jam) pergi area halal street food.jauhhh dari hotel.lepak tepi pantai sambil layan bergambar dan boomerang.haha..







agak dah zohor kami pun balik hotel.rehat lagi,.lepastu pukul 4.30 keluar lagi pusing sebelum nak pulang kunci motor.

petang jam 6petang,van jemput pergi krabi night market.200 baht seorang.tempah waktu tempah pakej island hopping.yang ni pun dulu kami tak pergi.


400 baht je.rasa nak beliiii..tapi agak besar.tak tau nak bawa balik macam mana.sebab tak beli luggage pun..T__T

basically takde apa sangat pun kat night market.;'p boleh la nak pi tengok..macam pasar kita la..tapi takde la apa sangat pun.t shirt orang kata murah kat sini.jadi tak survey pun kat aonang town tu.sekali dah sampai sini beli dia kurangkan 10 baht je..-___- baju budak 100 baht tak kurang langsung.dengan anak dah start merengek.beli je la.malas nak pusing dah.

ahad pagi, kami sarapan,then mandi swimmingpool..haha..menyempat.pukul 12 check out dan airport transfer pun sampai untuk jemput dan hantar ke airport Krabi.

alhamdulillah..semua berjalan lancar.terima kasih Allah atas pengalaman indah ini.tips nanti entry lain ye.biar yang ni tak panjang berjela..;'p

sekian. 


8 comments:

  1. Salam.. nk tanya.. kalo pakej island trip tu brapa agak2 bajet. Kalo utk 4 pulau. Tq respon :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sorang 350+400= 750 baht..ni naik longtail boat tau.;')

      Delete
    2. alamak xperasan email masuk. tq ya.. itu dah termasuk yg national park fee ke?

      Delete
    3. yang 400baht tu national park fee..;') 750 dah termasuk la tu..;')

      Delete
  2. Wah sis dah 2x pergi ni. Tak sempat habis semua ye kalau pergi 1x. Kena pergi lagi sekali. ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh..sempat je habiskan kalau sekali pergi pun sis..kami yang tak explore lebih.waktu tu pergi dengan baby kan..hehe..tp sebab aonang town dia tenang je..seronok pergi sana..;')

      Delete
  3. Salam sis nak tanya ao nang miti tu airport transfer dia charge sekali with hotel ke tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.bayar additional sis..tak termasuk sekali hotel.boleh tambah asing.

      Delete