Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, September 26, 2016

Pengalaman Kerja Bahagian 3

Bismillahiraahmanirrahim.. ;') 

harini berkesempatan nak kongsi sedikit pengalaman bekerja.hehe..sebelum ni ada cerita sedikit di Bahagian1 dan Bahagian2.

selepas tamat 6 semester di KUIS.saya ada tolong kakak saudara uruskan taska yang baru dibuka.sementara nak tunggu pekerja sampai,beliau minta tolong saya.tak lama pun.lebih kurang 5 hari.tapi pengalaman yang sangat menarik.saya pernah kongsikan di SINI dan SINI.

tak lama lepastu saya diminta kawan umi untuk mengajar kejap di PASTI.tak lama lepastu pakcik minta jadi Guru sandaran di SKSJ.hehe..alaa..yang ganti cikgu bersalin tu..sedikit pengalaman mengajar disekolah rendah sekitar 2 bulan di SINI. lepas tu,pengalaman kerja pertama secara profesional.profesional sangat.haha.bukan la,kira ditawarkan kerja tetap.yang sebelum-sebelum ni semua memang sekejap je.tolong-tolong je.tapi saya suka..cari pengalaman..;') 

bermula la kerjaya pertama saya sebagai Assistant Credit Control di QBE Insurance Berhad.tak pernah dengar?saya pun first time dengar waktu minta kerja tu..hahahaha..company Australia.saya boleh katakan company besar.antara pengalaman berharga.cerita hari pertama ada DISINI. lebih kurang 8 bulan saya disini.berulang dari Kepong-Setia Jaya.hari-hari keluar rumah gelap,sampai rumah pun gelap.kadang tak tengok matahari..;'p perjalanan dia yang jauh.kerja sangat best.tapi silap saya,tak reti minta gaji kat company swasta..hahahaha..tu la namanya pengalaman.dalam 8 bulan,macam-macam juga pengalaman menarik kat sini. pergi Singapore, tengok wayang free,dapat voucher jusco RM300 tu..selain tu saya dapat kawan train.hehe..yelah,8bulan berulang-alik waktu yang hampir sama.pasti jumpa orang yang sama kan..Allah rezekikan saya jumpa Farah,Kak ina, Zati.hebat-hebat semua.;') moga ukhuwah hingga ke akhir hayat. assistant credit control ni kerjanya buat reconcile.hehe..bawah finance la.tapi saya rajin tolong suzzane buat resit dan payment.

8 bulan bertahan,akhirnya rezeki baru di Mandiri Remittance Sdn Bhd.kisah hari pertama ada di SINI. Jawatan sebagai Marketing Officer..haa...nampak tak jauh peginyaa..hahaha..padahal diploma Syariah Law. hmm..officer sangat la kat sini..;'p sebenarnya kerja dah macam jurujual pun ada..;'p kerja saya kat sini ialah promote produk mandiri la..ajak para Indonesian buka akaun Bank Mandiri,dan menyimpan/transfer duit di Mandiri International Remittance (MIR).jadi kerjanya memang jumpa indonesian je la hari-hari.sampai lancar la bahasa indonesia saya time tu.sampai orang indonesia tak percaya la saya orang malaysia..LOL...-__-" siap nak tengok IC bagai.dengan bahasa yang lancar tu,saya relaks je pergi berdua dengan umi ke Jakarta..;') alhamdulillah lancar perjalanan pergi dan pulang.;')

5bulan diMandiri,jangan tak tau,saya staff paling lama sebagai Marketing Officer orang Malaysia yang kerja kat situ.hahahaha..yang lain semua paling lama seminggu dua je..hahahaha..ada tak sampai sehari dah cabut..;'p company tu company baru,waktu saya masuk sekitar 2 tahun.jadi,banyak kerja nak kena buat.kerja saya pun sangat mencabar.serious, tak tipu.sebab memang kerja dengan orang indonesia.bahasa yang boleh tahan lain dia.kerja pun tak macam officer.banyak kerja luar.kena pi promote tu yang orang tak lalu tu.promote bukan kat dalam MIR tu,promote kat branch-branch lain,pi kilang-kilang,tapak binaan,rumah pekerja indonesia,padang-padang,pasar malam..ehhh..banyak lagi la tempatnya..;'p kerja kadang balik 1 pagi.sabtu ahad tu biasa.jadi berhenti pasai pa?pasal fikir waktu tu dah nak kahwin..saya kan memang family person..muahaha..taknak la kerja hari minggu bagai.balik tengah malam.jadi mula la risik-risik tempat kerja lain.alhamdulillah.Allah izinkan saya kerja di UIA.;') waktu kerja mandiri saya kerap jugak pi UIA sebab kebetulan Mandiri ada buat program,hampir tiap-tiap minggu tumpang Audi Engineering. tak sangka pulak rezeki kerja di UIA.Allah tak izinkan belajar kat sana,Allah hantar saya sebagai staff disana.sebenarnya saya dapat UIA lepas SPM.tapi waktu tu dah masuk KUIS.kekonon kat KUIS Law kan..kat UIA dapat human science. nak keja apa tak tau time tu..;'p hahahaha..jadi stay je kat KUIS.(alhamdulillah jumpa jodoh dari kawan kat KUIS.takdir terindah) haa..

jadi kat UIA sebagai W17.Pembantu kewangan.merapu sungguh waktu interview.hahaha..terkejut jugak dapat.rezeki alhamdulillah.maklum la..saya bukan amek subjek akaun.sekali dia tanya pasal akaun.-__-" memang jawatan tu pakai SPM je.dann..gaji turun 30% dari MIR dulu.tapi,kan saya kata,saya family person.apalah sangat duit tu.keluarga lagi penting.;') jadi bekerja la saya di UIA bahagian finance.saya jaga akaun.kerja 2 tahun lebih.sampai confirm la kat sana..baru confirm,hantar resign letter..;'p kat sana kira dari bujang,kahwin,beranak la..haha..waktu Zakwan setahun,saya hantar surat resign.hadiah birthday Zakwan.;') tapi 3bulan notice..hehe..jadi zakwan 1tahun 3 bulan baru la ibunya direzekikan jadi full housewife.alhamdulillah.impian dan cita-cita tercapai.;')

ye,cita-cita saya nak jadi suri rumah.sebab tu saya tak heran belajar Diploma Syariah Law,kerja finance lah,marketing la..hahaha..alhamdulillah.saya suka kutip pengalaman.memang jenis saya, kalau boleh saya suka tahu semua perkara.walau tak pakar.tahu basic pun alhamdulillah.sebab tu cita-cita lain saya mengembara seluruh dunia..;') nak kenal bumi ciptaan Allah yang indah,luas terbentang.setiap negara ada perbezaan dia kan..doakan.moga Allah rezekikan kami sekeluarga,dan awak-awak yang turut bercita-cita.;')

haaa..begitu lah lebih kurang pengalaman kerja saya setakat ni,walau dah jadi full housewife diusia 25 tahun,tak kurang banyak kan pengalaman kerja saya?sebenarnya lepas resign saya dapat offer government.sebagai Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam (S27).saya resign bulan puasa,dalam raya tu surat offer sampai. waktu tu dah habiskan stok ebm Zakwan,dengan kena pi kursus seminggu nak tinggal anak suami.tidak laaa..dengan entah mana dia nak hantar belum tentu..lepas bincang suami isteri,dengan istiharah.inilah takdirnya..;')alhamdulillah belum menyesal lagi..;'p moga-moga Allah tak datang kan sesal tu..;') saya yakin suami soleh mampu cari rezeki halal buat kami sekeluarga.saya pun bukan la nak bermewah pun.yang penting keluarga disisi.

jadi rumusan pengalaman kerja saya:
1) Security di Carrefour
2) Praktikal Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI)
3) Praktikal Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 
4) Mengasuh di Taska Acasia
5) Mengajar di Pasti
6) Mengajar Di Sekolah Kebangsaan Subang Jaya
7) Assistant Credit Control di QBE Insurance Berhad
8) Marketing Officer di Mandiri International Remittance Sdn Bhd
9) International Islamic University Malaysia (UIA/IIUM)

alhamdulillah.terima kasih Allah untuk segala pengalaman.so target nanti anak-anak dah besar nak buat apa?nak duduk rumah je ke??tak bosan ke??sebenarnya saya sangat look forward untuk join any NGO bagi program kemasyarakatan.;') saya suka pi jumpa orang.homeless.anak-anak terbiar..ya Allah..moga Allah rezekikan saya dan keluarga menyumbang pada masyarakat.T__T biar tak kaya harta,janji kaya dengan kasih sayang sesama manusia..saya sangat teringin nak berjumpa mereka-mereka.bersembang tentang kasih dan sayang.kongsi duka dan lara.moga Allah tunjuk kan jalan.saya tahu,ada yang dari zaman universiti dan mula join program-program ni.tak tau kenapa saya tak terlibat,tak pernah dengar.tak diundang.mungkin Allah belum izinkan.antara idola saya,Saiful Nang,Syed Azmi, Raja Shamri, Allah..hebat-hebat jiwa mereka. tak lupa juga,seorang kawan sekolah yang aktif beri bantuan pada kucing-kucing terbiar,Izzati.beliau salah seorang ahli dalam persatuan Abu Hurairah Club IIUM.

moga Allah Izinkan.sungguh kita cuma merancang,segalanya dengan IzinNya.

"ya Allah,jadikan kami manusia yang memberi manfaat pada orang sekeliling kami."

Friday, September 16, 2016

Birthday Suami Soleh 27 Tahun

Alhamdulillah..kali ke 4 meraikan bersama.selalu tetiap tahun pening nak fikir surprise apa nak buat untuk suami..tahun ni mak malas nak stress..apa ada je lah.suami pun bukan heran sangat pun surprise-surprise ni..kahkahkah..;'p

Cuma saya masih percaya,kesayangan kita,perlu diraikan.;') saya kecik-kecik dulu takde pun menyambut birthday ni.kadang ada rezeki ada la kek.kadang takde.tak la marah pun kat umi ayah.tapi saya sangat suka tengok cousin-cousin yang diraikan dihari ulangtahun mereka.;') dulu dalam keluarga ada la makcik yang akan jemput pi birthday party anak dia.(cousin saya)  tak,saya tak cemburu.tapi tumpang bahagia.;') jadi bila dah berkeluarga,saya nak anak,suami saya rasa dihargai dihari bahagia mereka.;') 

lauk kesukaan.udang masak sambal petaiiii..;'p 

Tahun ni birthday suami sehari sebelum raya haji.tahun ni suami soleh bertugas.dan agak padat jadual beliau sejak kebelakangan ni,seorang imam dah berhenti,jadi suami banyak kena ganti. alhamdulillah, Allah sangat baik.kami tak boleh balik kampung,Allah hantar kampung kepada kami.umi dengan anak buah datang beraya disini.hehe..;')

sebelum ni suami pernah sebut,tak boleh ke kalau birthday tak payah kek.kita buat lain sikit,pizza ke,bbq ke..tapi isteri dia macam buat endah tak endah je..tetap la tetiap tahun beli kek.huhu..tahun ni dah semakin matang agaknya.mula la terfikir,kita nak happykan orang,buat apa yang dia suka kann..bukan buat apa yang kita suka..hehe..

dan diatas kesedaran itu,semperna ulangtahun kelahiran suami kali ni,isteri dia masak lauk kegemaran,dan piza kesukaan..hahahaha..tak tau la suka ke tidak piza tu..-__-" tapi yang pasti suami lagi suka la piza dari kek.haha

one happy family (in shaa Allah) with piza.baked with love.muahaha..;'p


birthday boy happy!!;'p sebenarnya lauk tu sikit sangattt..ye la..takde la nak makan besar sangat ke kannn..sebabnyaaaa,isteri birthday boy kesemputann..hahaha..;'p kami puasa haritu.suami bertugas,jadi saya dengan dua anak ditemani ain dan firdaus (anak saudara) pi beli belah kat NSK cari barang dapur..macam first time pi beli barang dapur tanpa suami..hahaha..dengan puasanya..penat dengan budak-budaknya..Imran yang kacau along dia dengan abang firdaus dia.kena kuarantin.lepastu nangis minta dukung..(mengantuk sebenarnya) balik dah asar.jadi,itu je lah yang sempat nak masak.ikut hati nak buat ikan 3 rasa bagai.tapi dah la..tu pun dah nak pengsan.haha..;'p

hadiah.

sebenarnya saya tahu,satu-satunya benda yang suami soleh idamkan..dari sebelum kahwin.bawa ke anak 2..haha..tapi terpaksa postpone ke suatu masa yang terbaik.sebab nampak benda tu tak berapa nak beri manfaat..hahaha.. >__<  jadi rezeki benda lain.yang in shaa Allah memberi manfaat seumur hidup.moga Allah izinkan.hadiahnya pun macam-macam dugaan Dia bagi sebelum nak dapat..hehehe..in shaa Allah kalau ujianNya banyak sangat tu in sha Allah Dia permudahkan nanti..hehe..

lepastu suri rumah ni dapat rezeki voucher dari Zalora,from blogging!hehe..boleh la beli hadiah sikit untuk suami hasil dari pendapatan sendiri..;'p

Sayang,cici tau bibi akan baca ni walaupun entah berapa bulan kemudian..haha..

terima kasih terima cici yang tak sempurna.terima kasih sudi kongsi hidup dan bersabar dengan isteri yang cetek akal.terima kasih sudi terima segala kekurangan dan ketidaksempurnaan dalam hidup cici.moga Allah ganjarkan bibi syurga tanpa hisab.moga kita dipertemukan disana nanti.selamat hari lahir ke 27.teruskan sabar dan banyakkan berdoa moga kita kekal bahagia hingga kesyurga.moga Allah beri petunjuk pada kita sekeluarga.terima kasih jadi suami dan abi yang terbaik untuk cici dan anak-anak.moga Allah berikan kesihatan tubuh badan supaya dapat bibi cari nafkah yang halal buat kita sekeluarga.moga Allah kurniakan rezeki yang berkat.kehidupan yang memberi manfaat buat orang sekeliling.ilmu yang bermanfaat.akal yang cerdas.sabar yang tinggi.iman yang bertambah.amal yang berpanjangan.jangan penat tegur salah silap cici.moga Allah tambah kasih sayang kita dari hari kehari.doakan cici jadi hamba Allah,isteri,ibu,anak yang solehah.moga bibi jadi anak yang soleh untuk mak abah, umi,ayah.

terima kasih untuk segala susah senang bersama.kita jalan perlahan-lahan bersama ye.8 tahun cici kenal bibi.bibi terlalu sempurna untuk cici yang banyak cela.memang takde manusia sempurna,tapi bibi menyempurnakan cici.moga Allah ampunkan dosa-dosa bibi.

terima kasih sayang.selamat hari lahir.

isterimu,
Amirah



Friday, September 9, 2016

Tips Di Krabi

Assalamualaikum!
setelah pergi buat kali kedua,baru kami sedar yang kali pertama sampai tu macam tak lengkap je kenal Ao Nang town!haha..jadi ni ada sedikit tips yang boleh di kongsi.

PENGINAPAN/HOTEL

haaa..jangan tersilap.walau kita pi Krabi,jangan duk pi tempah hotel kat Krabi town tau!kat sana pekan mati..mati tak berapa nak mati laa..;'p tapi takde apa sangat la.ke takde apa langsung..-__-"

jadi nak menginap kat mana?haa..menginap area AO NANG TOWN!dari aonang town ke krabi town ada setengah jam jugak kot..haa..kat ao nang town la yang meriahnya pun..hotel jangan risau..banyakkkkkk...murah ada,mahal ada.tinggal pilih je.tapi kena tengok musim jugak.kalau pi peak season, takut jugak la penuh.mahal tu dah tentu la.kalau tak silap peak season dari bulan 12 ke bulan 4. haa lepastu low season nak pi walk in pun bleh aihh..waktu kat Krabi ada je jumpa sekeluarga ni kat kedai makan.borak-borak la.dia datang dengan kereta je.kampung kedah.so memang selalu sangat la masuk krabi.macam kl-kedah la dia buat.haha..hotel pun dia walk in je.

Ao Nang Miti Resort


ni hotel pilihan kami.dua kali pi Krabi.dedua kali duk sini.tak sampai RM100 semalam.ok sangat la kot kan untuk hotel ada swimming pool.luas bilik pun selesa alhamdulillah..;')
staff mesra.kedai makan halal dekat-dekat.boleh jalan kaki ke pantai.tapi letihh..;'p kalau saja nak bersenam sesuai sangat la..kami jalan santai-santai je..;')
kalau malas jalan boleh sewa motor..;')

KENDERAAN

untuk Airport Transfer ada macam-macam pilihan. Ada teksi,ada bas.kalau dari Ao Nang nak ke Airport Van pun ada!dari Air port ke Ao Nang tak sure.haaa..naik bas kalau tak silap 150 Baht seorang. Naik teksi 600 baht dari Airport ke Ao Nang.dari Ao Nang ke Airport 500 Baht sahaja.haa..dedulu kami booked kat hotel airport transfer.dia charge 500 Baht sahaja.tapi kali ni kami booked tunggu-tunggu tak de siapa yang menjemput..T__T

maka kami pun pi la kat kaunter teksi,tengah duk nak booked tu datang seorang hamba Allah ni nak tumpang sekali.dia seorang sahaja,rasanya dia malas naik bas.(saya pernah baca bas lambat.nak menunggu bagai,sampai berjam) jadi kami pun on je laaa..sekali orang kaunter kata kalau hotel lain-lain kena tambah lagi 200 Baht.hahaha..tak sampai 1KM pun beza hotel kami.tapi brother tu setuju,jadi dia kata divide 2.400 Baht je la kami kena bayar..;') Alhamdulillah.

Balik tu pulak kami try naik van je..selesa jeeee...van besar tu waktu kami naik ada 5 orang Dewasa je dengan zakwan dan Imran.janji sampai Airport..yedak??hehe..van ada setiap jam kata staff hotel..dan charge 200 Baht seorang.kami berdua je kena bayar.Zakwan Imran freeeee..yeayyy!!;'p

Haa..tu baru cerita Airport transfer.hehe

sekarang nak cerita pasal sewa motor pulak.

sekuter yang ohsemmm..;'p

Haa..kat sana kebanyakkan hotel pun ada sediakan perkhidmatan ni.tapi mesti la dia markup sikit kann..survey punya survey,memula tanya kat hotel berapa.dia kata 250 Baht sehari. (kiraan 24jam) tapi ada dengar tourist sorang tu call direct owner moto sewa ni.dia charge 200 Baht jeeee..hehe.jadi saya pun dapatkan lah yang 200 Baht ni..;') suri rumah kena bijak berbelanja uoolllss..;'p

hah,boleh simpan no ni!hehe..nanti minta tolong je hotel call kan..diorang ok je..hotel saya duduk ok.hotel lain tak tau la..hehe..

dulu kami tak sewa pun motor.jadi tak berapa nak menikmati Ao Nang..kali ni alhamdulillah..Allah izinkan..hehe

haa nak share cerita sikit.pengalaman tetiba motor tak boleh start!!dah udah mengapa kenapa,cuak gak la..tanya staff hotel dia pun tak tau punca.dia try-try tak boleh start jugak!!siap nak call la owner.sekali ada sorang lagi staff datang try start..elok jeee hidup motornya.jampi apa dia pakai??rupanya nak start tu kena lipat tongkat..;'p haha..memang semua skuter gitu ke skuter kat Krabi je?kira letak tongkat automatik enjen mati.haha..penat je cuak..;'p

MAKAN

Standard la sampai Krabi,yang istimewa mestila tomyam dan paprik thailand!tapi selain tu,ada yang sedikit kelainan yang takde kat malaysia yang mesti kita cuba di Krabi,iaitu pancake dia!kami pun rasa lepas kali kedua sampai sini..dulu datang tak rasa pun..-__-" sekali dah try mesti repeat..haha


nak makan murah kat Krabi?cari je street food.kalau makan kat restoran/kedai,tomyam semangkuk standard 120-180baht.tapi boleh makan untuk 2 orang.telur dadar 50-80baht.nasi goreng 80-150baht.huihhh..botak makan kat sana..;'p jadi cari street food,dapat la makan nasi goreng 50baht. tomyam pun 80baht je.

ni kat halal street food.makan tengahari sampai petang.nasi goreng tomyam semua ada.

ni contoth street food kat depan masjid.tapi yang ni bukak malam je..siang boleh pi cari kat area balai polis.sebenarnya agak jauh nak memusing kalau sesiapa yang duk area tempat kami duduk.kami duduk area masjid ni.sini banyak makanan halal.yang halal street food siang tu dia lorong lain.kira kena pusing lalu tepi pantai..lalu deret-deret kedai..jalannnnn..jalannnn lagi...hahahaha..gigih jugak la kami jalan kaki nak cari halal street food tu sebab nak makan pancake mokcik Yaminlah tuuu..hahaha..gigih sewa motor sebab nak pi lagi.tapi rezeki kami sekali tu je.lepas tu makcik Yaminlah tak bukak kedai pulak.waktu kami pi beli pun dia dah cerita dia demam..

haa..cari je masjid ni kat Ao Nang.in shaa Allah jumpa kedai kat atas tu.


haa..ni tempat breakfast murah dan sedap..dari hotel seberang jalan jeee..

ni kalau makan kat kedai,mangkuk kecik macam ni 150-180 Baht. lebih kurang RM15-RM18++
telur Dadar 50-80 Baht. -__-"


ni kat Arneej..glemer gak la..tapi bagi saya biasa-biasa je..sedap la boleh makan.tapi takde la sampai nak terkenang-kenang gitu..haha..;'p

ni paprik kat sana.nasi secoit je..;'p standard nasi goreng kat kedai 80-120 Baht..T__T

air kegemaran suami soleh dan Zakwan.Zakwan dah pandai layan kopi sekarang.-__-"

yogurt
minuman berkultur.haha..ala-ala vitagen dengan yakult la..-__-"

ni pun ada kisahnya.nak jadi cerita kat sana imran macam dedar-dedar ke demam ke tak pasti.sebab tak bawa termometer.jadi just buat cara kami la.natural remedies.tu yang beli yogurt dengan yokult ni. minyak kelapa dara memang standby je dalam bag.nyaris-nyaris fikir nak beli bawang putih je kat sana.;'p alhamdulillah Imran sihat suhu pun ok je normal balik.kalau tak,jadi pawang la ibu dalam bilik hotel kat Krabi tu..haha


AKTIVITI

Island Hoping

dah menjadi kemestian kalau pi Krabi tak pegi Island Hoping tak sah la kan.ibarat tak sampai Krabi la..;'p

dan pastinya kami tak ketinggalan buta Island Hoping ni walau dengan anak-anak kecik..;'p waktu pergi dengan Zakwan pertama kali dulu Zakwan belum 3 bulan!;'pterkejut tour guidenya pun..huhu..katanya sebelum tu paling kecik pun 8 bulan.yang pertama kali dulu kami ambil pakej Phi Phi Island dengan speed boat.seingat saya kos cuma 1000 Baht seorang. 

Jadi kali kedua ni kami cuba pakej yang lain,kami pilih 4 Island.tu pun dah puas hati sangat alhamdulillah.agency yang kami ambil kali ni ialah Barracudas Tour.selalunya pakej akan termasuk makan tengahari.sebab pergi dari pagi sampai ke 3-4 petang.jadi kena la tanya,makanan halal tak?siapa yang masak? pakej 4 Island kali ni 350 Baht seorang.tapiiiiii kena tambah 400 Baht seorang untuk national park fee.dulu waktu kami amek pakej ni tak tahu menahu pulak pasal national park fee ni.kata mereka fee ni baru diperkenalkan.yang ni kena bayar asing.waktu pagi nak register tu,ada family orang putih ni tak tahu menahu pasal national park fee..hangin jugak la dia.ber4 pulak tu.jadinya lepas ni kalau nak pilih pakej tanya sesiap,harga include natinal park fee tak?gitu.. jadinya 750 Baht la seorang.kanak-kanak bawah 4 tahun free..

KRABI NIGHT MARKET

First time kami sampai Krabi dulu,kami tak pi pun Night Market ni.hehe.tapi dah macam orang duk sebut-sebut,masa pun lapang,kami pun beli la pakej Night Market ni.hehe. beli sekali waktu beli pakej Island hoping. 200 Baht seorang. ni pi naik van.tapi selesa je..petang pukul 6 macam tu dia datang jemput depan hotel. kalau naik motor pun boleh.dalam 20km dari Ao Nang ke Night Market.NM ni dekat pekan Krabi. tapi sebab malam kan,kang sesat jalan naya jeee..dengan anak keciknya..hehe.Night market ni ada pada hari Jumaat sabtu dan ahad je. 

kat sini mostly art craft.cantik-cantik.lukisan dia power sungguh.tapi tak boleh beli.sebab nak balik naik flight tak tau guane nak bawa balik.selain tu tshirt Krabi pun ada.kata orang lebih murah kat sini.sebenarnya haritu dengan anak dah mengamuk-ngamuk,ngantuk agaknya,jadi kami main beli je tak sempat nak survey-survey.

makanan macam tak banyak yang halal.ingat malam tu nak makan kat situ je.last-last beli ayam goreng dengan kebab je.balik tu suami soleh pi cari makanan bungkus bawak balik hotel.


yang lain-lain aktiviti kami tak buat..hehe.ada yang pi Emerald Pool, naik gajah dan sebagainya.emerald pool tu ada masa-masa yang dia bukak.sebab waktu kami pergi musim hujan.biasanya kalau musim hujan dia tutup jalan nak ke emerald pool tu.yang gajah-gajah ni kami tak sampai hati nak naik.sebab gajah bukan haiwan tunggangan kan..lepastu baca pulak penganaiyaan pada gajah.nak paksa gajah tu jalan..T__T terus tak sampai hati nak naik.


jadi ni lah serba sedikit yang dapat dikongsi.harapnya membantu mana-mana yang nak pergi ke Krabi.saya ucapkan selamat bercuti!semoga perjalanan berjalan lancar.moga-moga perjalanan kita menikmati bumi ciptaan Allah meningkatkan lagi keimanan dan ketaqwaan kita pada pencipta.;')