Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, September 26, 2016

Pengalaman Kerja Bahagian 3

Bismillahiraahmanirrahim.. ;') 

harini berkesempatan nak kongsi sedikit pengalaman bekerja.hehe..sebelum ni ada cerita sedikit di Bahagian1 dan Bahagian2.

selepas tamat 6 semester di KUIS.saya ada tolong kakak saudara uruskan taska yang baru dibuka.sementara nak tunggu pekerja sampai,beliau minta tolong saya.tak lama pun.lebih kurang 5 hari.tapi pengalaman yang sangat menarik.saya pernah kongsikan di SINI dan SINI.

tak lama lepastu saya diminta kawan umi untuk mengajar kejap di PASTI.tak lama lepastu pakcik minta jadi Guru sandaran di SKSJ.hehe..alaa..yang ganti cikgu bersalin tu..sedikit pengalaman mengajar disekolah rendah sekitar 2 bulan di SINI. lepas tu,pengalaman kerja pertama secara profesional.profesional sangat.haha.bukan la,kira ditawarkan kerja tetap.yang sebelum-sebelum ni semua memang sekejap je.tolong-tolong je.tapi saya suka..cari pengalaman..;') 

bermula la kerjaya pertama saya sebagai Assistant Credit Control di QBE Insurance Berhad.tak pernah dengar?saya pun first time dengar waktu minta kerja tu..hahahaha..company Australia.saya boleh katakan company besar.antara pengalaman berharga.cerita hari pertama ada DISINI. lebih kurang 8 bulan saya disini.berulang dari Kepong-Setia Jaya.hari-hari keluar rumah gelap,sampai rumah pun gelap.kadang tak tengok matahari..;'p perjalanan dia yang jauh.kerja sangat best.tapi silap saya,tak reti minta gaji kat company swasta..hahahaha..tu la namanya pengalaman.dalam 8 bulan,macam-macam juga pengalaman menarik kat sini. pergi Singapore, tengok wayang free,dapat voucher jusco RM300 tu..selain tu saya dapat kawan train.hehe..yelah,8bulan berulang-alik waktu yang hampir sama.pasti jumpa orang yang sama kan..Allah rezekikan saya jumpa Farah,Kak ina, Zati.hebat-hebat semua.;') moga ukhuwah hingga ke akhir hayat. assistant credit control ni kerjanya buat reconcile.hehe..bawah finance la.tapi saya rajin tolong suzzane buat resit dan payment.

8 bulan bertahan,akhirnya rezeki baru di Mandiri Remittance Sdn Bhd.kisah hari pertama ada di SINI. Jawatan sebagai Marketing Officer..haa...nampak tak jauh peginyaa..hahaha..padahal diploma Syariah Law. hmm..officer sangat la kat sini..;'p sebenarnya kerja dah macam jurujual pun ada..;'p kerja saya kat sini ialah promote produk mandiri la..ajak para Indonesian buka akaun Bank Mandiri,dan menyimpan/transfer duit di Mandiri International Remittance (MIR).jadi kerjanya memang jumpa indonesian je la hari-hari.sampai lancar la bahasa indonesia saya time tu.sampai orang indonesia tak percaya la saya orang malaysia..LOL...-__-" siap nak tengok IC bagai.dengan bahasa yang lancar tu,saya relaks je pergi berdua dengan umi ke Jakarta..;') alhamdulillah lancar perjalanan pergi dan pulang.;')

5bulan diMandiri,jangan tak tau,saya staff paling lama sebagai Marketing Officer orang Malaysia yang kerja kat situ.hahahaha..yang lain semua paling lama seminggu dua je..hahahaha..ada tak sampai sehari dah cabut..;'p company tu company baru,waktu saya masuk sekitar 2 tahun.jadi,banyak kerja nak kena buat.kerja saya pun sangat mencabar.serious, tak tipu.sebab memang kerja dengan orang indonesia.bahasa yang boleh tahan lain dia.kerja pun tak macam officer.banyak kerja luar.kena pi promote tu yang orang tak lalu tu.promote bukan kat dalam MIR tu,promote kat branch-branch lain,pi kilang-kilang,tapak binaan,rumah pekerja indonesia,padang-padang,pasar malam..ehhh..banyak lagi la tempatnya..;'p kerja kadang balik 1 pagi.sabtu ahad tu biasa.jadi berhenti pasai pa?pasal fikir waktu tu dah nak kahwin..saya kan memang family person..muahaha..taknak la kerja hari minggu bagai.balik tengah malam.jadi mula la risik-risik tempat kerja lain.alhamdulillah.Allah izinkan saya kerja di UIA.;') waktu kerja mandiri saya kerap jugak pi UIA sebab kebetulan Mandiri ada buat program,hampir tiap-tiap minggu tumpang Audi Engineering. tak sangka pulak rezeki kerja di UIA.Allah tak izinkan belajar kat sana,Allah hantar saya sebagai staff disana.sebenarnya saya dapat UIA lepas SPM.tapi waktu tu dah masuk KUIS.kekonon kat KUIS Law kan..kat UIA dapat human science. nak keja apa tak tau time tu..;'p hahahaha..jadi stay je kat KUIS.(alhamdulillah jumpa jodoh dari kawan kat KUIS.takdir terindah) haa..

jadi kat UIA sebagai W17.Pembantu kewangan.merapu sungguh waktu interview.hahaha..terkejut jugak dapat.rezeki alhamdulillah.maklum la..saya bukan amek subjek akaun.sekali dia tanya pasal akaun.-__-" memang jawatan tu pakai SPM je.dann..gaji turun 30% dari MIR dulu.tapi,kan saya kata,saya family person.apalah sangat duit tu.keluarga lagi penting.;') jadi bekerja la saya di UIA bahagian finance.saya jaga akaun.kerja 2 tahun lebih.sampai confirm la kat sana..baru confirm,hantar resign letter..;'p kat sana kira dari bujang,kahwin,beranak la..haha..waktu Zakwan setahun,saya hantar surat resign.hadiah birthday Zakwan.;') tapi 3bulan notice..hehe..jadi zakwan 1tahun 3 bulan baru la ibunya direzekikan jadi full housewife.alhamdulillah.impian dan cita-cita tercapai.;')

ye,cita-cita saya nak jadi suri rumah.sebab tu saya tak heran belajar Diploma Syariah Law,kerja finance lah,marketing la..hahaha..alhamdulillah.saya suka kutip pengalaman.memang jenis saya, kalau boleh saya suka tahu semua perkara.walau tak pakar.tahu basic pun alhamdulillah.sebab tu cita-cita lain saya mengembara seluruh dunia..;') nak kenal bumi ciptaan Allah yang indah,luas terbentang.setiap negara ada perbezaan dia kan..doakan.moga Allah rezekikan kami sekeluarga,dan awak-awak yang turut bercita-cita.;')

haaa..begitu lah lebih kurang pengalaman kerja saya setakat ni,walau dah jadi full housewife diusia 25 tahun,tak kurang banyak kan pengalaman kerja saya?sebenarnya lepas resign saya dapat offer government.sebagai Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam (S27).saya resign bulan puasa,dalam raya tu surat offer sampai. waktu tu dah habiskan stok ebm Zakwan,dengan kena pi kursus seminggu nak tinggal anak suami.tidak laaa..dengan entah mana dia nak hantar belum tentu..lepas bincang suami isteri,dengan istiharah.inilah takdirnya..;')alhamdulillah belum menyesal lagi..;'p moga-moga Allah tak datang kan sesal tu..;') saya yakin suami soleh mampu cari rezeki halal buat kami sekeluarga.saya pun bukan la nak bermewah pun.yang penting keluarga disisi.

jadi rumusan pengalaman kerja saya:
1) Security di Carrefour
2) Praktikal Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI)
3) Praktikal Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 
4) Mengasuh di Taska Acasia
5) Mengajar di Pasti
6) Mengajar Di Sekolah Kebangsaan Subang Jaya
7) Assistant Credit Control di QBE Insurance Berhad
8) Marketing Officer di Mandiri International Remittance Sdn Bhd
9) International Islamic University Malaysia (UIA/IIUM)

alhamdulillah.terima kasih Allah untuk segala pengalaman.so target nanti anak-anak dah besar nak buat apa?nak duduk rumah je ke??tak bosan ke??sebenarnya saya sangat look forward untuk join any NGO bagi program kemasyarakatan.;') saya suka pi jumpa orang.homeless.anak-anak terbiar..ya Allah..moga Allah rezekikan saya dan keluarga menyumbang pada masyarakat.T__T biar tak kaya harta,janji kaya dengan kasih sayang sesama manusia..saya sangat teringin nak berjumpa mereka-mereka.bersembang tentang kasih dan sayang.kongsi duka dan lara.moga Allah tunjuk kan jalan.saya tahu,ada yang dari zaman universiti dan mula join program-program ni.tak tau kenapa saya tak terlibat,tak pernah dengar.tak diundang.mungkin Allah belum izinkan.antara idola saya,Saiful Nang,Syed Azmi, Raja Shamri, Allah..hebat-hebat jiwa mereka. tak lupa juga,seorang kawan sekolah yang aktif beri bantuan pada kucing-kucing terbiar,Izzati.beliau salah seorang ahli dalam persatuan Abu Hurairah Club IIUM.

moga Allah Izinkan.sungguh kita cuma merancang,segalanya dengan IzinNya.

"ya Allah,jadikan kami manusia yang memberi manfaat pada orang sekeliling kami."

No comments:

Post a Comment