Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 9, 2016

Tips Di Krabi

Assalamualaikum!
setelah pergi buat kali kedua,baru kami sedar yang kali pertama sampai tu macam tak lengkap je kenal Ao Nang town!haha..jadi ni ada sedikit tips yang boleh di kongsi.

PENGINAPAN/HOTEL

haaa..jangan tersilap.walau kita pi Krabi,jangan duk pi tempah hotel kat Krabi town tau!kat sana pekan mati..mati tak berapa nak mati laa..;'p tapi takde apa sangat la.ke takde apa langsung..-__-"

jadi nak menginap kat mana?haa..menginap area AO NANG TOWN!dari aonang town ke krabi town ada setengah jam jugak kot..haa..kat ao nang town la yang meriahnya pun..hotel jangan risau..banyakkkkkk...murah ada,mahal ada.tinggal pilih je.tapi kena tengok musim jugak.kalau pi peak season, takut jugak la penuh.mahal tu dah tentu la.kalau tak silap peak season dari bulan 12 ke bulan 4. haa lepastu low season nak pi walk in pun bleh aihh..waktu kat Krabi ada je jumpa sekeluarga ni kat kedai makan.borak-borak la.dia datang dengan kereta je.kampung kedah.so memang selalu sangat la masuk krabi.macam kl-kedah la dia buat.haha..hotel pun dia walk in je.

Ao Nang Miti Resort


ni hotel pilihan kami.dua kali pi Krabi.dedua kali duk sini.tak sampai RM100 semalam.ok sangat la kot kan untuk hotel ada swimming pool.luas bilik pun selesa alhamdulillah..;')
staff mesra.kedai makan halal dekat-dekat.boleh jalan kaki ke pantai.tapi letihh..;'p kalau saja nak bersenam sesuai sangat la..kami jalan santai-santai je..;')
kalau malas jalan boleh sewa motor..;')

KENDERAAN

untuk Airport Transfer ada macam-macam pilihan. Ada teksi,ada bas.kalau dari Ao Nang nak ke Airport Van pun ada!dari Air port ke Ao Nang tak sure.haaa..naik bas kalau tak silap 150 Baht seorang. Naik teksi 600 baht dari Airport ke Ao Nang.dari Ao Nang ke Airport 500 Baht sahaja.haa..dedulu kami booked kat hotel airport transfer.dia charge 500 Baht sahaja.tapi kali ni kami booked tunggu-tunggu tak de siapa yang menjemput..T__T

maka kami pun pi la kat kaunter teksi,tengah duk nak booked tu datang seorang hamba Allah ni nak tumpang sekali.dia seorang sahaja,rasanya dia malas naik bas.(saya pernah baca bas lambat.nak menunggu bagai,sampai berjam) jadi kami pun on je laaa..sekali orang kaunter kata kalau hotel lain-lain kena tambah lagi 200 Baht.hahaha..tak sampai 1KM pun beza hotel kami.tapi brother tu setuju,jadi dia kata divide 2.400 Baht je la kami kena bayar..;') Alhamdulillah.

Balik tu pulak kami try naik van je..selesa jeeee...van besar tu waktu kami naik ada 5 orang Dewasa je dengan zakwan dan Imran.janji sampai Airport..yedak??hehe..van ada setiap jam kata staff hotel..dan charge 200 Baht seorang.kami berdua je kena bayar.Zakwan Imran freeeee..yeayyy!!;'p

Haa..tu baru cerita Airport transfer.hehe

sekarang nak cerita pasal sewa motor pulak.

sekuter yang ohsemmm..;'p

Haa..kat sana kebanyakkan hotel pun ada sediakan perkhidmatan ni.tapi mesti la dia markup sikit kann..survey punya survey,memula tanya kat hotel berapa.dia kata 250 Baht sehari. (kiraan 24jam) tapi ada dengar tourist sorang tu call direct owner moto sewa ni.dia charge 200 Baht jeeee..hehe.jadi saya pun dapatkan lah yang 200 Baht ni..;') suri rumah kena bijak berbelanja uoolllss..;'p

hah,boleh simpan no ni!hehe..nanti minta tolong je hotel call kan..diorang ok je..hotel saya duduk ok.hotel lain tak tau la..hehe..

dulu kami tak sewa pun motor.jadi tak berapa nak menikmati Ao Nang..kali ni alhamdulillah..Allah izinkan..hehe

haa nak share cerita sikit.pengalaman tetiba motor tak boleh start!!dah udah mengapa kenapa,cuak gak la..tanya staff hotel dia pun tak tau punca.dia try-try tak boleh start jugak!!siap nak call la owner.sekali ada sorang lagi staff datang try start..elok jeee hidup motornya.jampi apa dia pakai??rupanya nak start tu kena lipat tongkat..;'p haha..memang semua skuter gitu ke skuter kat Krabi je?kira letak tongkat automatik enjen mati.haha..penat je cuak..;'p

MAKAN

Standard la sampai Krabi,yang istimewa mestila tomyam dan paprik thailand!tapi selain tu,ada yang sedikit kelainan yang takde kat malaysia yang mesti kita cuba di Krabi,iaitu pancake dia!kami pun rasa lepas kali kedua sampai sini..dulu datang tak rasa pun..-__-" sekali dah try mesti repeat..haha


nak makan murah kat Krabi?cari je street food.kalau makan kat restoran/kedai,tomyam semangkuk standard 120-180baht.tapi boleh makan untuk 2 orang.telur dadar 50-80baht.nasi goreng 80-150baht.huihhh..botak makan kat sana..;'p jadi cari street food,dapat la makan nasi goreng 50baht. tomyam pun 80baht je.

ni kat halal street food.makan tengahari sampai petang.nasi goreng tomyam semua ada.

ni contoth street food kat depan masjid.tapi yang ni bukak malam je..siang boleh pi cari kat area balai polis.sebenarnya agak jauh nak memusing kalau sesiapa yang duk area tempat kami duduk.kami duduk area masjid ni.sini banyak makanan halal.yang halal street food siang tu dia lorong lain.kira kena pusing lalu tepi pantai..lalu deret-deret kedai..jalannnnn..jalannnn lagi...hahahaha..gigih jugak la kami jalan kaki nak cari halal street food tu sebab nak makan pancake mokcik Yaminlah tuuu..hahaha..gigih sewa motor sebab nak pi lagi.tapi rezeki kami sekali tu je.lepas tu makcik Yaminlah tak bukak kedai pulak.waktu kami pi beli pun dia dah cerita dia demam..

haa..cari je masjid ni kat Ao Nang.in shaa Allah jumpa kedai kat atas tu.


haa..ni tempat breakfast murah dan sedap..dari hotel seberang jalan jeee..

ni kalau makan kat kedai,mangkuk kecik macam ni 150-180 Baht. lebih kurang RM15-RM18++
telur Dadar 50-80 Baht. -__-"


ni kat Arneej..glemer gak la..tapi bagi saya biasa-biasa je..sedap la boleh makan.tapi takde la sampai nak terkenang-kenang gitu..haha..;'p

ni paprik kat sana.nasi secoit je..;'p standard nasi goreng kat kedai 80-120 Baht..T__T

air kegemaran suami soleh dan Zakwan.Zakwan dah pandai layan kopi sekarang.-__-"

yogurt
minuman berkultur.haha..ala-ala vitagen dengan yakult la..-__-"

ni pun ada kisahnya.nak jadi cerita kat sana imran macam dedar-dedar ke demam ke tak pasti.sebab tak bawa termometer.jadi just buat cara kami la.natural remedies.tu yang beli yogurt dengan yokult ni. minyak kelapa dara memang standby je dalam bag.nyaris-nyaris fikir nak beli bawang putih je kat sana.;'p alhamdulillah Imran sihat suhu pun ok je normal balik.kalau tak,jadi pawang la ibu dalam bilik hotel kat Krabi tu..haha


AKTIVITI

Island Hoping

dah menjadi kemestian kalau pi Krabi tak pegi Island Hoping tak sah la kan.ibarat tak sampai Krabi la..;'p

dan pastinya kami tak ketinggalan buta Island Hoping ni walau dengan anak-anak kecik..;'p waktu pergi dengan Zakwan pertama kali dulu Zakwan belum 3 bulan!;'pterkejut tour guidenya pun..huhu..katanya sebelum tu paling kecik pun 8 bulan.yang pertama kali dulu kami ambil pakej Phi Phi Island dengan speed boat.seingat saya kos cuma 1000 Baht seorang. 

Jadi kali kedua ni kami cuba pakej yang lain,kami pilih 4 Island.tu pun dah puas hati sangat alhamdulillah.agency yang kami ambil kali ni ialah Barracudas Tour.selalunya pakej akan termasuk makan tengahari.sebab pergi dari pagi sampai ke 3-4 petang.jadi kena la tanya,makanan halal tak?siapa yang masak? pakej 4 Island kali ni 350 Baht seorang.tapiiiiii kena tambah 400 Baht seorang untuk national park fee.dulu waktu kami amek pakej ni tak tahu menahu pulak pasal national park fee ni.kata mereka fee ni baru diperkenalkan.yang ni kena bayar asing.waktu pagi nak register tu,ada family orang putih ni tak tahu menahu pasal national park fee..hangin jugak la dia.ber4 pulak tu.jadinya lepas ni kalau nak pilih pakej tanya sesiap,harga include natinal park fee tak?gitu.. jadinya 750 Baht la seorang.kanak-kanak bawah 4 tahun free..

KRABI NIGHT MARKET

First time kami sampai Krabi dulu,kami tak pi pun Night Market ni.hehe.tapi dah macam orang duk sebut-sebut,masa pun lapang,kami pun beli la pakej Night Market ni.hehe. beli sekali waktu beli pakej Island hoping. 200 Baht seorang. ni pi naik van.tapi selesa je..petang pukul 6 macam tu dia datang jemput depan hotel. kalau naik motor pun boleh.dalam 20km dari Ao Nang ke Night Market.NM ni dekat pekan Krabi. tapi sebab malam kan,kang sesat jalan naya jeee..dengan anak keciknya..hehe.Night market ni ada pada hari Jumaat sabtu dan ahad je. 

kat sini mostly art craft.cantik-cantik.lukisan dia power sungguh.tapi tak boleh beli.sebab nak balik naik flight tak tau guane nak bawa balik.selain tu tshirt Krabi pun ada.kata orang lebih murah kat sini.sebenarnya haritu dengan anak dah mengamuk-ngamuk,ngantuk agaknya,jadi kami main beli je tak sempat nak survey-survey.

makanan macam tak banyak yang halal.ingat malam tu nak makan kat situ je.last-last beli ayam goreng dengan kebab je.balik tu suami soleh pi cari makanan bungkus bawak balik hotel.


yang lain-lain aktiviti kami tak buat..hehe.ada yang pi Emerald Pool, naik gajah dan sebagainya.emerald pool tu ada masa-masa yang dia bukak.sebab waktu kami pergi musim hujan.biasanya kalau musim hujan dia tutup jalan nak ke emerald pool tu.yang gajah-gajah ni kami tak sampai hati nak naik.sebab gajah bukan haiwan tunggangan kan..lepastu baca pulak penganaiyaan pada gajah.nak paksa gajah tu jalan..T__T terus tak sampai hati nak naik.


jadi ni lah serba sedikit yang dapat dikongsi.harapnya membantu mana-mana yang nak pergi ke Krabi.saya ucapkan selamat bercuti!semoga perjalanan berjalan lancar.moga-moga perjalanan kita menikmati bumi ciptaan Allah meningkatkan lagi keimanan dan ketaqwaan kita pada pencipta.;')

No comments:

Post a Comment