Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, March 20, 2017

Travel ke Aceh (Bandar Aceh)


alhamdulillah, lepas puas menikmati keindahan Pulau Weh,kami meneruskan perjalanan ke Bandar Aceh.mencari hikmah disebalik kejadian tsunami yang berlaku pada tahun 2004.lebih 12 tahun,tapi kesannya sungguh besar.

sampai-sampai kami di Jetty Ulele, dijemput dengan teman abang Iwan (driver becak di sabang), bang Oscar.

dari jetty saya minta singgah ke masjid Baiturrahim.di perkarangan masjid ada kedai kecil yang menjual souvenir disamping paparkan sejarah kejadian tsunami.banyak gambar-gambar yang digantung didinding kedai tersebut.

 kerana masih punya masa,bang Oscar terus bawa kami melawat tapak kesan tsunami yang lain.kami dibawa ke kawasan kubah yang terdampar lebih 2.5km dari tempat asal sewaktu kejadian tsunami.


kalau perhatikan,terangkat dengan tapak simennya.

bila sampai dikawasan ini,ramai ibu-ibu dan anak-anak yang jual barang-barang yang boleh dibuat souvenir seperti keychain,fridge magnet,kain batik dan sebagainya.kalau memang merancang nak beli fm dan keychain,boleh la beli pada anak-anak ini..

lepas pulang dari tapak kubah ni,kami terus menuju ke hotel.check in di Hotel siwah,berhampiran dengan kedai makan mee razali yang popular disana.

jadi malamnya haruslah kami menikmati mee razali sebagai makan malam.


esok paginya, kami dejemput bang Oscar untuk meneruskan perjalanan melihat kesan-kesan tsunami.;') ye,sepanjang disana kami cuma naik becak.;'p

pagi tu kami dibawa melawat kapal apung.

kapal yang terdampar diantara 2 buah rumah ni dah menyelamatkan lebih 40 nyawa..;')


kemudian kami menuju ke PLTD Apung.kapal besar yang terdampar lebih 1km dari tempat asal.terdampar ditengah-tengah perkampungan.;')

seterusnya kami menuju ke muzium tsunami.


bendera negara-negara yang hadir memberi bantuan kepada warga aceh ketika kejadian Tsunami.

antara kapal yang terdampar di tengah kampung.;')

kemudian kami menuju ke masjid rahmatullah.berhampiran dengan pantai lampuk,antara perkampungan yang paling teruk dilanda tsunami ketika kejadian tersebut.seluruh kampung hancur musnah.cuma masjid ini satunya yang selamat dan masih kukuh berdiri.

disatu sudut masjid,saja ditinggalkan kesan-kesan tsunami..;')

kemudian kami singgah makan di pantai lampuk.sebab musim hujan.jadi tak berjalan pun di persekitaran pantai yang cantik.

balik tu kami pergi pasar aceh buat mencari "buah tangan" untuk dibawa pulang.

kalau ke pasar aceh boleh singgah di bawah sekali,cari kedai ini.layanan sangat terbaik in shaa Allah.;')

katanya asal malaysia.pulau pinang kalau tak silap,jadi jual murah-murah sama orang malaysia..;')

makan malam tu kami ke mee Razali lagi.. ;')


esok pagi.kami bersiap untuk pulang.;') Zakwan dapat kerja di hotel. ;'p

imran pun cari kerja juga.nampak macam busy sungguh mereka pagi tu..;'p mungkin cara mereka berterima kasih selama tinggal di hotel ni dua malam..;'p

kami dijemput kereta sewa untuk ke airport sekitar jam 12tengahari.sampai airport solat zohor tak lama kemudian tiba waktu boarding.

alhamdulillah berakhir percutian kami di aceh yang in shaa Allah ada rezeki kami nak repeat.terutama ke sabang!

next entry in shaa Allah saya akan kongsi sedikit tips dan itinerari kos kami sepanjang disana.;')










Sunday, March 12, 2017

Travel ke Aceh (Pulau Weh/Sabang)

Bismillahirrahmanirrahim.
alhamdulillah.segala puji-pujian bagi Allah.beri nikmat dan kesempatan buat kami sekeluarga menikmati keindahan bumi ciptannya..;')

19-24 Januari kami direzekikan ke Aceh,selain nak menikmati keindahan pantai/laut di sana,nak ziarah la kesan-kesan tsunami.subhanallah.

6H5M saya ke Aceh,saya decide untuk pilih 3 malam di Pulau Weh/Sabang.dan 2 malam di bandar aceh.untuk mudahkan waktu pulang nanti,jadi kami decide sampai-sampai aceh terus pi Sabang.

flight pada 19 Januari tu pukul 1.15pm.


sampai-sampai airport aceh,kami disambut tour guide yang tak asing lagi dikalangan pelancong Malaysia ke Aceh.hehe.syah yang sambut kami.sebab syah rindu milo Malaysia,saya janji nak bawa dari Malaysia.dan Syah yang baik hati terus offer nak tolong hantar ke Pelabuhan/Jeti.dah sampai nak bayar dia tolak..T__T cukup milo sebagai maharnya.ehh..hahaha..subhanallah..baik-baik sungguh orang Aceh ni.;')

Jadi sampai-sampai beli tiket.untuk dewasa 80k,bawah3 tahun 10k.


 


menuju la kami anak beranak ke sabang.musim hujan.tak ramai sangat orang.kapal pun kosong je..tak perasan ada no seat.duduk merata je ikut suka..hahaha..;'p

sampai-sampai ke balohan,kami decide nak naik becak.nak jimattt..;'p
oh ya,selalu orang akan tinggal di sumur tiga atau Iboih.kami decide nak duduk Iboih 2 malam,dan satu malam di sumur tiga.;')

naik becak.berjam.sakit pinggang.tapi happy.kahkah
that girl orang france.lone ranger.umur baru 21 tak silap..;')dia datang aceh nak diving.dan dia stay di pantai gapang.tengok la pantainya.cantik jugak.tapi tak ramai sangat orang berbanding iboih.

dekat Iboih,saya pilih stay dekat fina bungalow.just nice.wifi laju.senang transfer gambar.haha..Zakwan pun layan youtube dengan abi dia.

ni view dari balkoni bilik.cacat sikit nampak bumbung-bumbung tapi okeyyyy..;')nanti kita bagi view lagi baikk punya..;'p

Iboih ni tempat nak snorkeling.kalau stay sumur tiga pun,kena datang Iboih kalau nak snorkeling kat Pulau Rubiah.sebab seberang je..naik boat sattt je sampai..

sebab kami sampai khamis pun dah lewat petang,jadi relaks-relaks je..santai-santai je jalan dengan anak-anak ni..malam keluar makan.survey untuk snorkeling esoknya..memula ingat nak buat pagi.lupa yang jumaat lepas solat jumaat baru boleh buat aktiviti pantai..;') bagus kan Acehhh..;')

jadi esoknya tu pagi santai-santai je keluar brunch.haha sebab pagi-pagi hujan..nasib pun..kalau bukan jumaat pun tak boleh jugak nak snorkelingnya pepagi..sebab musim hujan..hehe..jadi lepas makan,pi cari tempat nak booked snorkeling.;') janjian lepas zohor dalam 2.30 tak silap.

naik la kami boat ni menuju ke pulau rubiah.alhamdulillah cuaca cantikkk..tak panas tak hujan..tak pakai sunblock ponggg..;'p sebab sunblock lebih 100ml..-__- pi tak beli luggage..jadi tak boleh bawak..haha..tapi Allah pengasih penyayang.tak terbakar macam time pergi perhentian harituuu..hahaha..;'p

banyak sangat ikannn..;'p


ikan nya mashaa Allah subhanallah...

kami suami isteri bersependapat,snorkeling kali ni adalah yang terbaik sepanjang pengalaman snorkeling sebelum-sebelum ni..;')

meriahhhh main pasirrr..

tengok tu ikan kat tepi-tepi pantai je haaaa..;'p jinak sungguh.ikan-ikan ni makan mee maggi  sedap dimakan..;'p

sedih sikittttt je sebab tak sempat tengok nemo..sebab ada group tu lama bebeno kat tempat nemo..masa pun dah petang.anak-anak pun tak tidur petang lagi..letih berendamnyaaa..;'p jadi balik laa..

kejap je masa..habis dah hari kedua..balik tu singgah makan bakso dulu.zakwan,orderkan ayam penyet je..dah kenyang baru boleh balik hotel..terus rehat sampai ketengah malam..memula tu budak dedua tu dah tidur kepenatan,kami pun malas la nak keluar makan.sekali dah pukul 11malam diorang bangun dan menggigil kelaparan..kahkahkah..jenuh menggagau cari nasi memalam.banyaknya dah tutup pukul 10.alhamdulillah ada 1 restoran yang tak tutup lagi..panorama apa ntah nama kedainya.tapi sebab pegi malam tak nampak la panoramanya..haha..kalau siang mesti cantik viewnya..jadi makanla nasi ayam penyet mee goreng memalam buta tu..-__-"


esoknya tu dah hari ke3,cepat sungguh masa berlalu,kami turun breakfast,lepastu masuk balik hotel kemas-kemas apa patut..;') checkout jam 11..kami nak menuju ke freddie's santai sumurtiga.
naik becak jugak..tapi sebelum tu deal dengan abang Iwan nak pi Goa Sarang.



duk lepak ataih batu je menikmati keindahan laut terbentang luas..nak sampai sini jalannya ma shaa Allah beronak-berliku.

kena turun tangga ni nak pi gua sarang tu..;'p

sampai pejam-pejam mata iolls penat menapak..;'p

lepas tu terus kami menuju ke freddies..;')






kami dapat family room kat freedies. boleh muat 5 orang..;')

layan angin bayu..;'p


sedap sangat angin sampai lenaaa..;'p



ya Allah.jus tembikai kat aceh sedap-sedap subhanallah.jus mangga pun sedap nak menangis,rasa serat-serat dia.tak banyak ais.

piza special freedies.rasa nak pi mintak resepi sedap sangattt..T__T

layan tempe..anak cucu jawa.

lepas solat zohor abang Iwan datang jemput nak hantar ke balohan.nak balik ke bandar.nanti kisah di bandar Aceh sambung di entri lain in shaa Allah.